Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzų pareigūnai griežtai reagavo į programišių ataką prieš E.Macroną

Prancūzų pareigūnai šeštadienį griežtai pasmerkė didelę kibernetinę ataką prieš prezidento rinkimų favorito Emmanuelio Macrono kampaniją ir balsavimo išvakarėse perspėjo, kad pavogtos informacijos platinimas gali būti prilygintas nusikaltimui.
Emmanuelis Macronas Šoa memoriale Paryžiuje
Emmanuelis Macronas Šoa memoriale Paryžiuje / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Prancūzų pareigūnai griežtai reagavo į programišių ataką prieš Macroną

Proeuropietiško centristo komandai irgi griežtai sukritikavo „didžiulę ir koordinuotą“ programišių ataką, po kurios į internetą vėlai penktadienį buvo nutekinta tūkstančiai elektroninių laiškų, buhalterijos detalių ir vidaus dokumentų.

Šis incidentas tapo netikėtu posūkiu paskutinę minutę prieš sekmadienį vyksiantį lemiamą antrąjį prezidento rinkimų ratą ir vainikavo šiurkščią bei skaldančią kampanijos kovą tarp 39 metų buvusio bankininko, laisvosios prekybos šalininko E.Macrono ir euroskeptiškos kraštutinių dešiniųjų lyderės Marine Le Pen.

„Tokių duomenų, kurie buvo apgavikiškai gauti ir tikriausiai galėjo būti sumaišyti su klaidinga informacija, platinimas gali būti prilygintas kriminaliniam nusikaltimui“, – sakoma Prancūzijos rinkimų komisijos pareiškime.

Dokumentai socialinėje žiniasklaidoje išplito prieš pat vidurnaktį, kai kandidatai oficialiai baigė savo kampanijas. E.Macrono komanda pareiškė, kad tai „aiškiai yra demokratijos destabilizavimo klausimas, kaip nutiko ir per praėjusią prezidento (rinkimų) kampaniją Jungtinėse Valstijose.“

JAV prezidento posto pernai siekusi demokratė Hillary Clinton tvirtino, kad programišių iš Rusijos surengta ataka prieš jos kampanijos elektroninio pašto sistemas iš dalies nulėmė jos pralaimėjimą respublikonui Donaldui Trumpui per pernai lapkritį vykusius rinkimus.

E.Macrono komanda nurodė, kad dokumentai buvo pavogti prieš kelias savaites, kai buvo įsilaužta į kelių jo partijos „En Marche“ pareigūnų asmenines ir darbo elektroninio pašto dėžutes. Teigiama, kad tai buvo viena iš virtinės „intensyvių ir besikartojančių“ kibernetinių atakų, surengtų prieš E.Macroną nuo jo rinkimų kampanijos pradžios.

„Aišku, kad visi dokumentai, paviešinti po šio įsilaužimo, yra teisėti ir rodo, kad prezidentinė kampanija funkcionuoja normaliai“, – sakoma kandidato padėjėjų pranešime.

Tačiau jie perspėjo, kad tarp tikrų dokumentų buvo įmaišyta suklastotų, „siekiant pasėti abejonių ir dezinformacijos“.

JAV prezidento posto pernai siekusi demokratė Hillary Clinton tvirtino, kad programišių iš Rusijos surengta ataka prieš jos kampanijos elektroninio pašto sistemas iš dalies nulėmė jos pralaimėjimą respublikonui Donaldui Trumpui per pernai lapkritį vykusius rinkimus.

Vyriausybių paslaptis viešinantis tinklapis „WikiLeaks“ penktadienį tviteryje irgi paskelbė nuorodą į šiuos dokumentus – „daug dešimčių tūkstančių elektroninių laiškų, nuotraukų, priedų iki 2017-ųjų balandžio 24-osios“, bet pažymėjo, kad jis nėra atsakingas už patį nutekinimą.

„WikiLeaks“ nurodė, kad tarp šių bylų dar neaptiko klastočių, ir pridūrė: „Mes labai skeptiškai (vertiname galimybę), kad Macrono kampanija yra greitesnė už mus.“

Praeitą mėnesį kibernetinio saugumo grupė „Trend Micro“ nurodė, kad Rusijos programišių grupė „Pawn Storm“ atakavo E.Macrono kampaniją, naudodama fišingą – įtikinamai padirbtus žalingus elektroninius laiškus – kad pavogtų asmeninių duomenų.

M.Le Pen aukšto rango padėjėjas Florianas Philippot „Twitter“ užsiminė, kad nutekintuose dokumentuose galėtų būti informacijos, kurią žiniasklaida sąmoningai nutylėjo.

Rinkimų priežiūros institucija patarė žiniasklaidai neskelbti detalių iš tų dokumentų ir perspėjo, kad jų publikavimas galėtų nulemti kriminalinius kaltinimus ir kad kai kurie dokumentai tikriausiai yra suklastoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius