Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasidėjo JAV Demokratų partijos suvažiavimas: pagrindiniai akcentai

JAV Demokratų partijos nacionalinis suvažiavimas šiemet dėl koronaviruso pandemijos kitoks nei paprastai – nėra energingos minios ir apskritai bendro jaudulio. Bet viena nuo 2016-ųjų nepasikeitė – pirmąjį vakarą scenoje pasirodę demokratai vienas po kito žarstė įspėjimus apie dar ketverių metų su Donaldu Trumpu Baltuosiuose rūmuose grėsmę, rašo „Politico“.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Atidarymo vakaro tonas iš tiesų buvo gana niūrus. Garsiausi demokratai, taip pat – buvusio JAV prezidento Baracko Obamos žmona Michelle, vis kalbėjo apie esą pavojingą D.Trumpo administraciją ir jos lyderystės stoką Amerikoje toliau siautėjant COVID-19.

Liko dar trys vakarai, dar šūsnis įvairių pasisakymų. Viskas tradiciškai baigsis iškilmingu kandidato – šiuo atveju Joe Bideno – sutikimu tapti partijos atstovu prezidento rinkimuose.

Pagrindiniai klausimai tokie: ar J.Bidenui šis suvažiavimas padės dar padidinti ir taip solidžius reitingus? Ar demokratų gretose iškils nauja žvaigždutė?

„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas
„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas

Kaip seksis ką tik kandidate į viceprezidentus tapusiai Kamalai Harris? Galiausiai kaip elgsis D.Trumpas? Kol kas galima išskirti kelis svarbiausius akcentus ir išvadas:

Įkvepianti Michelle kalba

M.Obama itin karštai ragino balsuoti už J.Bideną. Ji teigė, kad D.Trumpas tiesiog nesugeba būti prezidentu.

„Kai žvelgiame į šiuos Baltuosius rūmus ieškodami kažkokios lyderystės, paguodos ar bet kokios pastovumo regimybės, vietoje to gauname chaosą, susiskaldymą ir visišką empatijos stoką“, – kalbėjo M.Obama.

„Jis turėjo daugiau nei pakankamai laiko įrodyti, kad gali atlikti šį darbą, tačiau jis aiškiai yra bejėgis, – sakė M.Obama. – Jis tiesiog negali būti tuo, ko mums reikia, kad jis mums būtų. Yra kaip yra.“

Šia fraze – „yra kaip yra“ – M.Obama atkreipė dėmesį į tai, kad būtent tokius žodžius ištarė D.Trumpas, kai buvo paklaustas, kodėl koronaviruso protrūkis JAV toks didelis.

„Scanpix“ nuotr./Michelle Obama
„Scanpix“ nuotr./Michelle Obama

„Jei manote, kad padėtis negali blogėti, patikėkite manimi – gali, ir ji pablogės, jei nepadarysime pokyčių šiuose rinkimuose. Jei turime bent kiek vilties užbaigti šį chaosą, turime balsuoti už Joe Bideną, lyg nuo to priklauso mūsų gyvybės“, – pridūrė ji.

Netikėtas G.Floydo šeimos pasirodymas

Buvo ir tylos minutė juodaodžio George'o Floydo, kuris gegužę mirė areštuojamas Mineapolio policijos, garbei.

Suvažiavime pasirodė jo brolis Philonise'as, kuris teigė, kad visoje šalyje vykę protestai prieš rasizmą įrodė, kokia aktuali ši problema. Jis taip pat išvardijo kitų afroamerikiečių, kuriuos pražudė policija, pavardes.

„Scanpix“ nuotr./Philonise'as Floydas
„Scanpix“ nuotr./Philonise'as Floydas

„Dėl visų tų pavardžių, kurių nežinome, dėl veidų, kurių nebepamatysime, prašau prisijungti prie tylos minutės ir pagerbti visas tas sielas, kurių netekome dėl neapykantos ir neteisybės“, – paprašė Ph.Floydas.

A.Cuomo: D.Trumpą pagimdė JAV susiskaldymas

Niujorko valstijos, skaudžiai kentėjusios nuo koronaviruso protrūkio, gubernatorius Andrew Cuomo, žinoma, peikė D.Trumpą dėl esą nevykusio tvarkymosi su epidemija. Be to, jis teigė, kad prezidentas nesugeba suvienyti šalies.

„Tik stiprus organizmas gali nustumti virusą. O Amerikos susiskaldymas šalį susilpnino. Donaldas Trumpas nesukūrė susiskaldymo. Susiskaldymas sukūrė Trumpą“, – teigė A.Cuomo.

„Scanpix“ nuotr./Andrew Cuomo
„Scanpix“ nuotr./Andrew Cuomo

Šis gubernatorius visose JAV per pandemiją išpopuliarėjo – jis dažnai rengė spaudos konferencijas ir agresyviai kovojo su COVID-19 plitimu savo valstijoje.

Mirė, nes tikėjo D.Trumpu

Per vieną skaudų momentą eilinė amerikietė Kristine Urquiza papasakojo, kaip jos tėvas mirė nuo koronaviruso, kuriuo užsikrėtė išėjęs pasilinksminti su draugais, manydamas, kad ši pandemija nėra rimta.

„Vienintelė jo gretutinė liga buvo pasitikėjimas Donaldu Trumpu ir už tai jis sumokėjo gyvybe“, – sakė K.Urquiza.

J.Bidenas: daugelis policininkų yra geri

J.Bidenas pagrindinį pasirodymą demokratų suvažiavime dar tik surengs, bet trumpai jau sušmėžavo per trumpą diskusiją apie policijos brutalumą.

„Daugelis policininkų yra geri. Faktas toks, kad bloguosius reikia nustatyti, nubausti ir atleisti, taškas“, – pareiškė demokratų kandidatas į JAV prezidentus.

Apžvalgininkų teigimu, taip J.Bidenas nori užsiimti poziciją centre – dešinieji skambina pavojaus varpais dėl tariamo demokratų noro atimti lėšas iš policijos, o kairieji per protestus šaukia, kad policijos iš viso reikia atsikratyti.

Kitaip tariant, jau dabar akivaizdu, kad J.Bidenas nėra ir nebus labai progresyvus kandidatas. Jis mato, kad respublikonai smarkiai pasislinkę į dešinę, o centras atlaisvintas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

„Esu tikras, kad yra respublikonų ir nepriklausomų rinkėjų, kurie negali įsivaizduoti savęs remiančių demokratų. Jie bijo, kad Joe gali smarkiai pasukti į kairę.

Aš tuo netikiu, nes žinau šį žmogų – jis protingas, ištikimas, garbingas. Jo niekas nestumdo“, – pridėjo dar ir respublikonas, 2016 metų pirminiuose rinkimuose D.Trumpui pralaimėjęs Johnas Kasichas.

Palaimino buvę varžovai – net B.Sandersas

Demokratų partijos pirminiai rinkimai šiais metais buvo išties aršoki – kandidatai net konfliktavo kovodami dėl nominacijos. Bet per suvažiavimą šių konfliktų nebeliko.

„Scanpix“ nuotr./Bernie Sandersas
„Scanpix“ nuotr./Bernie Sandersas

J.Bidenui pagyras žarstė ir Cory Bookeris, ir Amy Klobuchar, ir Kirsten Gillibrand. Visi jie kartojo, kad J.Bideno charakteris labai stiprus ir kad jis su visais buvusiais varžovais palaiko itin šiltus santykius.

Net progresyvių, kairuoliškų rinkėjų dievaitis Bernie Sandersas, nors labiau kalbėjo apie D.Trumpo keliamą grėsmę demokratijai JAV, karštai paragino savo šalininkus balsuoti už J.Bideną ir jį išrinkti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius