-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasidėjus pasaulinei Žemės valandos akcijai milijonai žmonių išjungia šviesą

Sidnėjus šeštadienį aptemo, kai miestas išjungė savo šviesas prasidėjus akcijai Žemės valanda, kuria siekiama paskatinti imtis priemonių prieš klimato pokyčius, pradedant panašių renginių bangą, kuri apkeliaus aplink visą Žemės rutulį.
Žemės valanda Sidnėjuje
Žemės valanda Sidnėjuje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Organizatoriai tikisi, kad šimtai milijonų žmonių apie 150 valstybių šeštadienio vakarą išjungs šviesą vienai valandai – nuo 20 val. 30 min. vietos laiku, simboliškai demonstruodami palaikymą mūsų planetai.

Per šią akciją bus išjungtas daugelio garsių statinių, tarp jų Niujorko dangoraižio „Empire State Building“ ir Maskvos Kremliaus, apšvietimas.

Sidnėjus išjungė šviesas 9 val. 30 min. Grinvičo (11 val. 30 min. Lietuvos) laiku. Aptemimas buvo palydėtas plojimų ir džiaugsmingų šūksnių nedideliame žmonių būryje, susirinkusiame stebėti, kaip Sidnėjaus operos rūmai nušvinta tamsiai šalia šviesa, simbolizuojančią atsinaujinančių šaltinių energiją.

„Tai išties jaudinama, – sakė Sidnėjaus gyventoja Jessica Bellamy. – Šis vakaras labai įkvepiantis, nes visa tai susiję su viltimi ir pokyčiais.“

Pernai daugiau nei 150 šalių dalyvavo Žemės valandos akcijoje – buvo užtemdytos kai kurios žinomiausios pasaulio vietos. Šiemet šis judėjimas apims dar ir Palestiną, Tunisą, Surinamą ir Ruandą.

Australijoje, kur pirmoji Žemės valandos akcija buvo surengta kaip raginimas žmonėms ir verslo įmonėms valandai išjungti šviesą, siekiant atkreipti dėmesį į atmosferos taršą anglies dvideginiu, Sidnėjaus operos rūmai ir Sidnėjaus uosto tiltas tapo vienais pirmųjų pasaulyje šių metų akcijos dalyvių.

„Pirmą kartą prasidėjusi Sidnėjuje 2007 metais, tokia akcija pritraukė apie du milijonus žmonių, dabar ji tapo tradicija visoje šalyje ir visame pasaulyje, – sakė Pasaulinio gamtos fondo (WWF) Australijos padalinio vadovas Dermotas O'Gormanas. – Dabar tai tapo ekologiniu, žmonių skatinamu judėjimu ... ir tai fantastiška.“

Šiemet taip pat bus užtemdyti kai kurie nauji objektai, tarp jų „Undinėlės“ statula Kopenhagoje, Dovydo statula Florencijoje ir Stalo kalnas Keiptaune.

„Manau, Žemės valandos galia slypi jos gebėjime sujungti žmones; susieti juos dėl klausimo, kuris jiems išties rūpi – tai yra, dėl aplinkos, – D.O'Gormanas sakė Sidnėjų apgaubus tamsai. – Žemės valanda mums rodo, kad pasaulyje yra milijonai žmonių, kurie nori kažką nuveikti.“

Sidnėjaus restoranų lankytojams vakarieniaujant prie žvakių šviesos, taip pat užtemus garsiems statiniams ir ištisoms gyvenvietėms atokiuose Australijos regionuose, D.O'Gormanas sakė esantis įsitikinęs, kad Žemės valanda atlieka svarbų vaidmenį, siekiant atkreipti dėmesį į energijos vartojimą.

„Nuolat girdime pasakojant, kad tai paskatino žmones pakeisti savo įpročius ir atsakingiau įvertinti savo poveikį planetai, – sakė jis. – Žemės valandos esmė visuomet buvo padėti žmonėms suvokti, kad kiekvienas turi galią pakeisti pasaulį, kuriame gyvena, o tūkstančių žmonių perėjimas prie atsinaujinančių šaltinių energijos yra puikus pavyzdys.“

Užtemus Sidnėjui, vėliau šviesos bus išjungtos ir kitose šalyse, kur aptems dangoraižiai „Petronas Towers“ Malaizijoje, olimpinis stadionas „Paukščio lizdas“ Pekine, ir aukščiausias pasaulyje dangoraižis „Burj Khalifa“ Dubajuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius