-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Preliminarūs rezultatai: A.Ghani gavo daugiausiai balsų Afganistano prezidento rinkimuose

Antros kadencijos siekiantis Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani, gavo daugiausiai balsų rinkimuose, sekmadienį paskelbė rinkimų pareigūnai.
Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani
Ashrafas Ghani / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nepriklausomos rinkimų komisijos pirmininkė Hawa Alam Nuristani apie tai pranešė Kabule surengtoje spaudos konferencijoje.

Vis dėlto, nors preliminarūs rezultatai rodo A.Ghani pasiekus aiškią pergalę rugsėjo 28-osios rinkimuose, pagrindinis jo varžovas, faktinis premjeras Abdullah Abdullah pareiškė, kad ginčys rezultatus.

Kaip paskelbė Nepriklausoma rinkimų komisija, A. Ghani rugsėjo 28-ąją surinko 50,64 proc. balsų ir užtikrintai aplenkė A. Abdullah, gavusį 39,52 proc. balsų.

Dabar kandidatai iki galutinių rezultatų, kurių tikimasi po kelių savaičių, paskelbimo turi teisę teikti skundus.

Iškart po rinkimų komisijos sekmadienio pranešimo A.Abdullah biuras paskelbė, kad ginčys rezultatus.

„Norime dar kartą aiškiai pasakyti savo žmonėms, šalininkams, rinkimų komisijai ir tarptautiniams sąjungininkams, kad mūsų komanda nesutiks su šio nesąžiningo balsavimo rezultatais, jei nebus atsižvelgta į mūsų teisėtus reikalavimus“, – sakoma pareiškime.

Preliminarius rezultatus iš pradžių planuota paskelbti spalio 19 dieną, bet paskelbimas buvo kelis kartus atidėtas dėl techninių priežasčių ir kandidatų, ypač A.Abdullah, reikštų įtarimų sukčiavimu.

Delsimas skelbti preliminarius rezultatus padidino nežinią Afganistane, taip pat nekantriai laukusiame JAV ir Talibano derybų rezultatų.

Šie rinkimai turėjo būti „švariausi“ jaunai Afganistano demokratijai. Viena vokiečių firma tiekė biometrines mašinas, turėjusias užtikrinti, kad žmonės nebalsuotų daugiau kaip vieną kartą.

Tačiau beveik milijonas iš 2,7 mln. pradinių balsų buvo ištrinti dėl pažeidimų, tad rinkėjų aktyvumas šiuose rinkimuose yra mažiausias per šalies istoriją.

Balsų perskaičiavimas

Anksčiau gruodžio mėnesį A.Abdullah sutiko leisti perskaičiuoti balsus tose provincijose, kuriose prieš daugiau nei mėnesį jo rėmėjai sustabdė procesą.

Afganistano rinkimų komisija mėgino pradėti perskaičiuoti balsus lapkritį, tačiau A.Abdullah sustabdė šį mėginimą pareikšdamas, kad neleis savo stebėtojams dalyvauti.

Tūkstančiai A.Abdullah rėmėjų lapkritį sostinėje surengė protestą dėl, jų teigimu, padirbtų biuletenių bei prieštaringai vertinamo balsų perskaičiavimo, kuriuo neva siekta A.Ghani pergalės.

Dėl A.Ghani ir A.Abdullah vienybės vyriausybės buvo sutarta tarpininkaujant Jungtinėms Valstijoms po prieštaringai vertinamų 2014 metų prezidento rinkimų. Dėl kaltinimų plataus masto sukčiavimu tų rinkimų rezultatai nebuvo paskelbti ir du pagrindiniai pretendentai sutarė dalytis valdžia. Tačiau šią partnerystę nuolat temdė barniai ir nesutarimai.

Jeigu preliminarūs rinkimų rezultatai bus patvirtinti ir A.Ghani liks prezidentu, tai suteiks jam autoritetą, kurio jis siekė norėdamas pareikalauti svarbaus vaidmens taikos derybose su Talibanu.

Iki šiol jis ir jo vyriausybė buvo nušalinti nuo tiesioginių derybų tarp JAV ir Talibano. Vašingtonas nori išvesti savo karius iš Afganistano ir nutraukti ilgiausią JAV istorijoje karą, trunkantį jau 18 metų.

Kol kas neaišku, kaip Talibanas reaguos į A.Ghani pergalę. Pastarasis reikalaudavo nutraukti ugnį prieš bet kokias derybas, o Talibanas tam priešinasi.

Šiuo metu Talibanas kontroliuoja apie pusę šalies teritorijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius