Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 04 /14:00

V.Zelenskis: V.Putiną būtina patraukti atsakomybėn už nusikalstamus veiksmus

Hagoje viešintis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pareiškė, kad Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną būtina patraukti atsakomybėn už nusikalstamus veiksmus, jau 15 mėnesį tęsiantis Maskvos pradėtam plataus masto karui.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / „TT NEWS AGENCY“/„Scanpix“

„Žinoma, mes visi norime, kad čia, Hagoje, būtų kitas Vladimiras – tas, kuris nusipelno būti nuteistas už šiuos nusikalstamus veiksmus“, – pareiškė jis, pradėdamas savo kalbą Tarptautiniame baudžiamajame teisme (TBT), kuris kovą išdavė Rusijos prezidento arešto orderį.

Kovo 18-ąją paskelbtame pareiškime TBT nurodė, kad V.Putinas „įtariamas padaręs karo nusikaltimą – neteisėtą (vaikų) deportaciją ir neteisėtą (vaikų) perkėlimą iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusijos Federaciją“.

Tačiau V.Putino išsiuntimo į Hagą perspektyva yra menka, nes teismas neturi policijos pajėgų, galinčių vykdyti teismo orderius, ir mažai tikėtina, kad Rusijos prezidentas vyks į kurią nors iš 123 TBT valstybių narių, kurios privalėtų jį sulaikyti, jei tik turėtų tokią galimybę.

Savo kalboje V.Zelenskis pabrėžė, kad vien per pastarąjį mėnesį rusai įvykdė 6 139 karo nusikaltimus, o Chersono srityje trečiadienį buvo nužudyti 23 žmonės.

„Nebaudžiamumas yra raktas, atveriantis duris agresijai“, – sakė jis.

Nusikaltėliai visada mano, kad jiems nereikia atsakyti už savo veiksmus, pridūrė Ukrainos prezidentas, pabrėždamas, kad būtina sukurti specialų tribunolą, kuris patrauktų atsakomybėn Rusiją už agresijos nusikaltimą.

„Už šį nusikaltimą turėtų būti taikoma atsakomybė. Ir tai gali užtikrinti tik tribunolas“, – sakė jis diplomatams ir pareigūnams TBT.

„Turime perkelti Niurnbergo proceso patirtį į šiandienos realijas. Pritariame tokio tribunolo sukūrimui. Agresorius turi pajusti visą teisingumo mastą, tai mūsų istorinė atsakomybė, todėl raginu pasaulį nebijoti. Pasaulis turi jaustis saugus“, – pabrėžė jis.

TBT prokuroras Karimas Khanas ne kartą lankėsi Ukrainoje ir Kyjive steigia biurą, kad padėtų jo vykdomiems tyrimams šioje šalyje.

Tačiau TBT neturi jurisdikcijos patraukti V.Putiną baudžiamojon atsakomybėn už agresijos nusikaltimą – neteisėtą įsiveržimą į kitą suverenią šalį. Nyderlandų vyriausybė pasisiūlė priimti teismą, kuris galėtų būti įsteigtas agresijos nusikaltimui persekioti. Be kita ko, steigiamas biuras įrodymams rinkti.

Naujasis Tarptautinis agresijos nusikaltimo baudžiamojo persekiojimo centras turėtų pradėti veikti iki vasaros, vasarį pranešė Europos Sąjungos teisminio bendradarbiavimo agentūra Eurojustas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius