-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie ambasados Vilniuje susirinkę baltarusiai bijo dėl R.Protasevičiaus likimo: „Šansų jam – nedaug“

Sekmadienį dešimtys baltarusių susirinko prie Baltarusijos ambasados Vilniuje išreikšti palaikymą žurnalistui Ramanui Protasevičiui, kuris buvo sulaikytas Minske specialios operacijos metu, nutupdžius lėktuvą. Nuo režimo represijų į Lietuvą pabėgę baltarusiai 15min sakė nerimaujantys dėl R.Protasevičiaus gyvybės.

Sekmadienį Baltarusijoje buvo priverstas nusileisti iš Atėnų į Vilnių skridęs lėktuvas, kuriame buvo 26 metų žurnalistas, nepriklausomo informacinio kanalo „Nexta“ redaktorius. Netrukus jis buvo sulaikytas.

Baltarusijos saugumo tarnybos jam iškėlė kelias baudžiamąsias bylas, šios šalies KGB paskelbė jo paiešką dėl tariamo dalyvavimo teroristinėje veikloje.

Baltarusė, kuri dėl tėvynėje likusių artimųjų saugumo nenorėjo būti įvardyta, sakė į protestą prie Baltarusijos ambasados Vilniuje atėjusi palaikyti R.Protasevičiaus.

„Tai, kas nutiko, yra neteisėta ir neteisinga. Niekas nebegali jaustis saugus skrisdamas per šią šalį. Tai – maksimalus žmogaus teisių pažeidimas

Man net sunku įsivaizduoti, kas jam nutiks. Buvau savanorė prie Okrestino izoliatoriaus. Mačiau, kokie žmonės iš jo išeidavo rugpjūčio 14-16 dienomis – prieš pat mane buvo medikų ir medicinos ekspertų palapinės. Dabar man tiesiog baisu“, – 15min sakė ji.

Prieš kelias savaites iš Baltarusijos į Vilnių atvykęs Aliaksandras mano, kad sekmadienį buvo įvykdytas tarptautinis terorizmo aktas.

„Jau seniai nebesuprantu, ką daro ir ko nori režimas. Atrodo, kad tai viena didelė psichiatrinė, kuri kažkaip bando išgyventi.

Šiandien galiu tikėtis tik to, kad vyks teismo procesas ir jis tęsis kiek įmanoma ilgiau, kad Romaną spėtų kaip nors išgelbėti. Kitu atveju jo gali laukti mirties bausmė“, – teigė Aliaksandras.

Protestuotoja Aliaksandra tikino, kad Baltarusija įvykdė pasaulinio masto teroristinį aktą.

„Šią sekundę man labai baisu dėl Romano, kad iš jo tyčiojasi ir kankina. Einu į protestą, nes nieko daugiau negaliu padaryti, niekaip padėti.

Man labai baisu, nes mano pažįstami nukentėjo, buvo sumušti – baisu matyti juos tokios būklės. Tada supranti, kad tie žmonės (režimo pareigūnai – red. past.) yra pasiryžę viskam. Labai bijau, kad jis gali numirti“, – 15min sakė proteste dalyvavusi Aliaksandra.

Proteste dalyvavęs ir dėl savo saugumo nenorėjęs būti įvardytas baltarusis taip pat sakė nerimaujantis dėl R.Protasevičiaus.

„Šansų jis turi nedaug. Labai nedaug. Labai gaila žmogaus, labai jaunas vaikinas“, - sakė jis.

VIDEO: Prezidentas: Lietuva siūlys „labai rimtas“ sankcijas Baltarusijai, skrydžių ribojimą

Airijos aviakompanija „Ryanair“ sekmadienį pranešė, jog lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių, buvo priverstas nusileisti Minske, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Atlikus lėktuvo patikrą ši informacija nepasitvirtino.

Baltarusijos opozicija sako, jog tai padaryta siekiant sulaikyti šiuo lėktuvu skridusį R.Pratasevičių.

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė tai vadina „beprecedenčiu atveju“ ir teigia, kad lėktuvo perėmimas panašus į KGB operaciją.

Šis lėktuvas, kelias valandas išbuvęs Minsko oro uoste, vakare nusileido Vilniaus oro uoste.

Baltarusių opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja ir NEXTA teigia, kad R.Pratasevičiui Baltarusijoje gali grėsti mirties bausmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius