Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 16 /14:05

Prie audrų nusiaubtos Centrinės Amerikos artėja naujas galingas uraganas Iota

Prie Centrinės Amerikos krantų pirmadienį artėja greitai iki „pavojingo“ 4-osios kategorijos uragano sustiprėjusi audra „Iota“, pranešė JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC).

Dviem savaitėms anksčiau kone visą šį regioną nusiaubė galinga audra Eta. Tąsyk žuvo ar dingo per 200 žmonių.

Slinkdama Karibų jūra Nikaragvos ir Hondūro sienos link, Iota anksti pirmadienį sustiprėjo iki 4-osios kategorijos uragano pagal penkiabalę Saffiro-Simpsono skalę.

VIDEO: Dramatiški uragano „Iota“ vaizdai – į krantą atsimušusi banga virto milžiniška vandens siena

Stichijos maksimalaus pastovaus vėjo greitis siekė 230 km per val., o gūsių greitis buvo dar didesnis.

„Prognozuojama, kad artėdama prie Centrinės Amerikos Iota taps itin pavojingu 4-osios kategorijos uraganu“, – informavo Majamyje įsikūręs NHC.

Prognozuojama, kad per kelias ateinančias valandas uraganas praslinks pietvakarine Karibų jūros dalimi, netoli ar virš mažytės Kolumbijai priklausančios Providensijos salos, o vėlai pirmadienį smogs šiaurės rytų Nikaragvai ir rytų Hondūrui.

NHC duomenimis, šių metų 13-ąja audra tapusi Iota atneš į Centrinę Ameriką „potencialiai katastrofiškų vėjų, pavojų gyvybei keliančią štorminę patvanką ir itin gausių kritulių“.

Evakuacija tęsiasi

Honduras, Gvatemala ir Nikaragva praėjusią savaitę paskelbė apie evakuacijos pradžią, regionui nespėjus atsigauti nuo uragano Eta niokojimo.

Nikaragvos pajūrio Bilvio miesto gyventojai desperatiškai mėgino sustiprinti netvirtų medinių namelių stogus tais pačias cinko lakštais, kuriuos nuplėšė Eta.

Daugelis žmonių taip pat vyniojo savo daiktus į plastikinius maišus, kad apsaugotų juos nuo artėjančių liūčių.

„Mes jaudinamės, nerimaujame. Psichologiškai nesijaučiame gerai, nes netekti daiktų ir pradėti viską iš naujo nėra lengva. Kai kurie iš mūsų turi senus namukus ir rizikuojame viską prarasti“, – naujienų agentūrai AFP sakė vietos gyventoja Silvania Zamora.

Valdžios institucijos nurodė žmonėms palikti teritoriją, tačiau daugelis atsisako išvykti, nes bijo užsikrėsti koronavirusu.

„Kai kurie iš mūsų nori pasilikti ir mirti savo namuose. Pakartotinio uragano dar niekada nebuvo per tokį trumpą laikotarpį, bet ką gi galima padaryti prieš Dievo ir gamtos jėgą“, – pridūrė S.Zamora.

Dėl Eta atneštų smarkių liūčių išsiliejo iš krantų kai kurios upės, taip pat nuslinko žemės nuošliaužų net tokiose atokiose šiaurinėse vietovėse kaip Meksikos Čiapasas.

Remiantis pradiniais skaičiavimais „pavojuje atsidurs apie 80 tūkst. šeimų“, pareiškė Nikaragvos nelaimių valdymo agentūros „Sinapred“ vadovas Guillermo Gonzalezas.

Pasak jo, palei Hondūro sienos evakuojamos ištisos bendruomenės.

„Pavojingi gyvybei“

NHC įspėjo, kad Iota į Hondūrą, Šiaurės Nikaragvą, Gvatemalą ir Pietų Belizą atneš apie 40 cm, o kai kuriose izoliuotose vietose – iki 75 cm kritulių.

„Liūtys sukels reikšmingus, gyvybei pavojingus staigius potvynius, taip pat upių potvynius ir purvo nuošliaužas aukštesnėse vietose“, – sakoma pranešime.

Hondūro pareigūnai penktadienį įsakė policijai ir armijai evakuoti žmones iš antrojo pagal dydį šalies miesto ir pramoninio centro San Pedro Sulos, esančios 177 km į šiaurę nuo sostinės Tegusigalpos, rajono.

Eta šiam rajonui smogė skaudžiai: maždaug 40 tūkst. žmonių vis dar yra laikinose prieglaudose visoje šalyje.

Vyriausybė taip pat nurodė išleisti vandens iš pagrindinės Hondūro hidroelektrinės užtvankos suformuoto rezervuaro, nes dėl „Iota“ liūčių jis gali išsilieti iš krantų.

Gvatemalos krizių valdymo agentūra CONRED savo ruožtu paragino šalies šiaurėje ir šiaurės rytuose gyvenančius žmones savanoriškai evakuotis.

Eta Nikaragvos Karibų pakrantę pasiekė kaip 4-os kategorijos audra, viena stipriausių kada nors užfiksuotų lapkričio audrų.

Dėl klimato kaitos nulemto vandenynų šiltėjimo uraganai pasiekę sausumą ilgiau išlieka stiprūs, teigia mokslininkai.

Per šiemetinį uraganų sezoną jau buvo rekordiškai daug – 30 – pavadinimus gavusių atogrąžų audrų Karibuose, Centrinėje Amerikoje ir JAV pietryčiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius