Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prie JAV sienos su Meksika vieni savanoriai talkina migrantams, kiti – jų medžiotojams

Jungtinėse Valstijose jau savaitę tęsiasi priverstinis vyriausybės institucijų uždarymas, ir nematyti ženklų, kad prezidentas sutars su Kongresu dėl finansavimo atnaujinimo. Donaldas Trumpas nepriima kompromisų, kol negaus penkių milijardų dolerių sienai su Meksika, nors prieš rinkimus žadėjo, kad už ją sumokėti teks pačiai Meksikai. Penktadienį jis pagrasino visiškai uždaryti sieną. O kol kas išilgai pasienio greta vyriausybės pajėgų aktyviai veikia savanoriai – vieni padeda imigrantams, kiti – jų medžiotojams.
JAV pasieniečiai prie tvoros palei Amerikos ir Meksikos sieną
JAV pasieniečiai prie tvoros palei Amerikos ir Meksikos sieną / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Meno profesorius darbo dienomis, savanoris vandenvežys – laisvalaikiu. Rogelio Gutierrezas su pagalbininke pradeda eilinę misiją, kaip sako, žmonių gyvybėms gelbėti. Per pusdienį jie apvažiuoja 6 ar 7 pasienio su Meksika vietas ir papildo geriamojo vandens statines nelegaliems imigrantams.

Mėlyna vėliava dykumoje žymi vietą, kur galima atsigerti tvoskiant 50 laipsnių karščiui. Per du dešimtmečius po plieskiančia Arizonos saule išsekę mirė apie 3 tūkst. nelegalių migrantų. Šį rudenį vienas rastas negyvas prie pat vandens statinės.

„Jie – paprasti žmonės, atvykstantys čia geresnio gyvenimo ir galimybių. Juk tam ir yra Jungtinės Valstijos“, – sako savanorė Merryn Alaka.

Už 1,5 tūkst. kilometrų – kitas savanoris, tik šis privatus detektyvas padeda imigracijos tarnybai.

„Scanpix“/AP nuotr./Migrantai Meksikos pasienyje
„Scanpix“/AP nuotr./Migrantai Meksikos pasienyje

„Jei kas nors dirba šioje korporacijoje, o ten dirba tūkstantis darbuotojų, daugiau kaip pusė, sakoma, nelegalai – tada mes perduodam juos imigracijos ir muitinės tarnybai. Patys ištiriame, perduodame tarnybai, o tada jos daugelio metų patirtis sako, kaip elgtis toliau“, – pasakojo privatus detektyvas Shannonas Mcgauley.

Nedideliame Teksaso mieste jis įsitikinęs, kad atvykėliai iš Meksikos atima darbo vietas iš amerikiečių ir konkuruodami mažina atlyginimus.

„Kai išsiunčiau sūnus įsidarbinti, jiems pasakė, kad darbo negaus, nes nekalba ispaniškai. Tai nepateisinama“, – sakė S. Mcgauley.

Daugiau kaip 3 tūkst. km siena su Meksika driekiasi ir per miestus, ir per itin atokias vietoves. Privačios sergėtojų draugovės dešimtmečius patruliuoja ties kai kuriomis pasienio atkarpomis, ten, kur valstybinės tarnybos nepasiekdavo.

Du dešimtmečius ir vežiojamas vanduo. Bet niekada migracija nebuvo tapusi tokia aštri tema kaip valdant D.Trumpui.

Prieglobsčio prašytojų skaičius Amerikoje per du dešimtmečius sumažėjo 4 kartus, nelegaliai gyvenančių šalyje migrantų skaičius mažiausias per pusantro dešimtmečio. Bet iš politinės retorikos atrodo priešingai.

Ir Arizonos dykumoje kažkas seka vandenvežių pėdomis. Prie statinės paliko raštelį: „Vandens nėra, kvieskite pasienio patrulį ir eikite atgal“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius