-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 03 /19:29

Išpuolis Paryžiuje: prie Luvro karys pašovė peiliais ir mačetėmis ginkluotą vyrą

Penktadienį prie įėjimo į Luvro muziejų prancūzų karys šovė į įtariamą užpuoliką. Vyras buvo sužeistas, tačiau išgyveno.
Prancūzijos kariškis prie Luvro.
Prancūzijos kariškis prie Luvro. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ginkluotas vyras su dviem kuprinėmis mėgino įeiti į požeminį prekybos centrą „Carousel du Louvre“ šalia lankomiausio pasaulio muziejaus.

Skelbiama, kad vyras karius ir policininkus puolė su peiliu ar mačete. Vienas prancūzų karys panaudojo ginklą – į užpuoliką pataikė penkis kartus ir jį rimtai sužeidė. Pats karys taip pat sužeistas, tačiau nesunkiai.

Vėliau pranešta, kad užpuoliko kuprinėje rasta daugiau peilių, mačečių, jis puldamas šaukė „Allahu Akbar“ (liet. – Dievas yra didis). Buvo baimintasi, kad kuprinėje taip pat gali būti sprogmenų, tačiau jų nerasta.

Penktadienio pavakarę „Reuters“ paskelbė, kad išpuolį įvykdęs asmuo į Prancūziją šių metų sausio pabaigoje atvyko iš Egipto.

VIDEO: Paryžiuje prie Luvro muziejaus kariai pašovė ginkluotą vyrą

Įvykio vietoje Prancūzijos sostinėje pradėta didelė saugumo operacija, evakuotas muziejus, sustabdytas automobilių ir pėsčiųjų eismas. „Rimtas viešojo saugumo incidentas vyksta Paryžiuje netoli Luvro“, – sakoma Vidaus reikalų ministerijos „Twitter“ pranešime.

Miesto policijos vadas Michelis Cadot sakė, kad faktas, jog užpuolikas šaukė „Allahu Akbar“, liudija, kad išpuolis buvo „teroristinio pobūdžio“. „Manau, tai buvo vieno asmens, kuris aiškiai norėjo sužaloti, ataka“, – sakė policijos vadas.

Prancūzijoje visose lankomiausiose vietose jau dvejus metus yra sustiprintas saugumas, patruliuoja ginkluoti kariai. Tokių saugumo priemonių imtasi, kai 2015-ųjų sausio mėnesį buvo išžudyta „Charlie Hebdo“ redakcija ir surengtas išpuolis Paryžiaus košerinio maisto parduotuvėje.

2015 m. lapkričio 13 d. Paryžiuje įvykdyta teroristinių išpuolių serija, per kurią žuvo 130 žmonių.

F.Hollande'as: tai teroristinis išpuolis

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as penktadienį pareiškė, kad „nėra abejonių“, jog išpuolis prie Luvro muziejaus Paryžiuje buvo „teroristinio pobūdžio“.

ES viršūnių susitikime Maltoje su žurnalistais kalbėjęs F.Holandas taip pat pranešė, kad padėtis prie garsaus Paryžiaus muziejaus yra „visiškai kontroliuojama“, tačiau bendra išpuolių grėsmė Prancūzijoje išlieka.

Prezidentas sakė, kad tikisi, jog užpuolikas bus apklaustas, „kai bus įmanoma tai padaryti“. Pasak F.Hollande'o, šis incidentas parodė, kad būtina sustiprinti saugumo pajėgų patruliavimą, įvestą Prancūzijoje po išpuolių 2015 ir 2016 metais.

Prancūzijos kultūros ministrė pranešė, kad Luvro muziejus saugumo sumetimais likusią dienos dalį bus uždarytas, tačiau šeštadienį vėl lauks lankytojų.

Apie tai ministrė Audrey Azoulay pranešė penktadienį Luvre, kai su gynybos ir vidaus reikalų ministrais aplankė garsųjį muziejų saugančius karius.

Vidaus reikalų ministras Bruno Le Roux informavo, kad kariams pavyko užtikrinti visų 1 200 tuo metu muziejuje buvusių žmonių saugumą.

„Liūdna ir sukrečia“

Sostinei saugoti pasitelkta tūkstančiai karių, automatiniais šautuvais ginkluotų karių grupės patruliuoja Luvre ir šalia esančiuose skulptūromis papuoštuose soduose.

„Labai liūdna ir sukrečia, negalime jiems leisti laimėti, tai siaubinga“, – naujienų agentūrai AFP sakė britų turistė Gillian Simms, kuri atvyko į Paryžių su savo dukromis.

Sostinei saugoti pasitelkta tūkstančiai karių, automatiniais šautuvais ginkluotų karių grupės patruliuoja Luvre ir šalia esančiuose skulptūromis papuoštuose soduose.

Didžiuliuose rūmuose miesto širdyje eksponuojamas žymusis paveikslas „Mona Liza“ ir kiti meno kūriniai, be to, ten veikia prekybos pasažas ir daugybė parodų erdvių.

Užpuolikas buvo pašautas prekybos pasaže, kuris veda muziejaus link.

„Muziejuje buvę žmonės – apie 250 – buvo uždaryti atokesnėse ir saugiose Luvro vietose“, – žurnalistams sakė miesto policijos vadas Michelis Cadot.

Sulaikytas dar vienas vyras, nes jo elgesys pareigūnams pasirodė „įtartinas“, sakė jis, tačiau daugiau detalių nepateikė.

Atakų virtinė

Prancūzija pastaraisiais metais patyrė ištisą virtinę atakų. 2015 metų sausį į prancūzų satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakciją Paryžiuje įsiveržę ginkluoti džihadistai šaudė į žmones, keršydami už leidinyje išspausdintas pranašo Mahometo karikatūras.

VIDEO: Įtariamųjų paieška Prancūzijoje

Dar vienas užpuolikas surengė žudynes žydų prekybos centre. Iš viso per tris kruvinas dienas buvo nužudyta 17 žmonių.

Dešimčia mėnesių vėliau, 2015-ųjų lapkričio 13 dieną, „Islamo valstybės“ grupuotės šauliai ir sprogdintojai mirtininkai užpuolė kelis Paryžiaus barus, restoranus, vieną koncertų salę bei nacionalinį stadioną, ir nužudė 130 žmonių.

Praėjusią liepą Prancūzijos Nicos kurorte per Bastilijos paėmimo dienos šventę buvo dar vienas teroro išpuolis, – džihadisto tunisiečio vairuotas sunkvežimis minioje mirtinai sužalojo 86 žmones.

Lapkritį Prancūzijos policija sulaikė įtartą teroristų gaują, kuri veikiausiai planavo išpuolį Paryžiuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius