Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 08 21 /14:15

Prie Maskvos susprogdintas V.Putino bendražygio dukros automobilis: mergina žuvo vietoje

Pamaskvėje buvo susprogdintas visuomenininko Aleksandro Dugino, kurio ultranacionalistinės idėjos, kaip manoma, padarė didelį poveikį autoritarinio prezidento Vladimiro Putino politikai, automobilis. Per incidentą žuvo jo duktė Darja Dugina. Nepatvirtintais duomenimis, mergina sėdo paskutinę minutę į tėvui priklausantį automobilį, todėl manoma, kad būtent jis buvo taikiniu.
Darija Dugina
Darija Dugina / „Instagram“ nuotr.

Leidinys „Baza“ paskelbė, kad automobilis sprogo važiuodamas.

29 metų D.Duginos vairuojamas jos tėvui priklausantis automobilis „Toyota Land Cruiser“ buvo susprogdintas apie 21 val. vietos (ir Lietuvos) laiku netoli Didžiųjų Viaziomų gyvenvietės, maždaug už 40 km nuo Maskvos, jai grįžtant namo iš vieno festivalio netoli sostinės.

Tyrimų komiteto Maskvos srities padalinys nurodė, kad automobilyje buvo padėtas sprogstamasis įtaisas.

Kaip praneša britų visuomeninis transliuotojas BBC, A.Duginas ir jo duktė buvo pakviesti kaip garbės svečiai į festivalį „Tradicija“ Zacharovo dvare, kur kadaise gyveno iškilus rusų poetas Aleksandras Puškinas.

„Rusiškojo pasaulio“ idėją propaguojantis filosofas šiame renginyje, kuris apibūdinamas kaip „šeimų festivalis meno mėgėjams“, skaitė paskaitą.

D.Dugina iš renginio išvažiavo tėvo automobiliu, o A.Duginas tik paskutinę minutę nusprendė išvykti kita mašina, todėl manoma, kad būtent jis galėjo būti pagrindinis sprogdinimo taikinys, sakoma BBC pranešime.

Tyrimų komitetas pradėjo incidento baudžiamąjį tyrimą, bet kol kas jokie įtariamieji nebuvo įvardyti.

Atsakomybės už sprogdinimą kol kas niekas neprisiėmė.

Tapatybę patvirtino vėliau

Praėjusią naktį naujienų agentūra TASS, remdamasi šaltiniu teisėsaugoje, paskelbė apie automobilio sprogimą Maskvos srityje, dėl kurio žuvo vairuotoja, tačiau jos pavardės nenurodė.

Vėliau agentūra patvirtino, kad žuvusioji buvo A.Dugino dukra.

VIDEO: Vaizdai iš Darjos Duginos automobilio sprogimo vietos

Sprogimo zonoje eismas buvo blokuotas – automobiliai siunčiami į aplinkkelį.

D.Dugina užsiėmė žurnalistika, filosofija ir politikos mokslais, o 2022 metų liepą buvo įtraukta į Jungtinės Karalystės sankcijų sąrašą.

„Baza“ nuotr. /D.Duginos automobilis po sprogimo
„Baza“ nuotr. /D.Duginos automobilis po sprogimo

D. Dugina, nacionalistinės pakraipos televizijos „Cargrad“ apžvalgininkė, kaip ir jos tėvas aktyviai palaikė Rusijos invaziją į Ukrainą.

„Daša, kaip ir jos tėvas, visuomet buvo priešpriešos su Vakarais priešakyje“, – sekmadienį pareiškė „Cargrad“.

Reakcijų banga

Kremliui palankioje žiniasklaidoje nedelsiant kilo pasipiktinimo banga – tvirtinama, kad tikruoju taikiniu buvo žuvusios merginos tėvas, o „rusų pasauliui“ dabar iškilo pavojus. D.Dugina važiavo tėvui priklausančiu automobiliu.

Rytų Ukrainos prorusiškų separatistų įkurtos apsišaukėliškos Donecko „liaudies respublikos“ lyderis Denisas Pušilinas pareiškė, kad „ukrainiečių teroristinis režimas mėgino nužudyti Aleksandrą Duginą“.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova per platformą „Telegram“ parašė, jog „jeigu ukrainiečių teorija bus patvirtinta... – ir tai turi būti patvirtinta kompetentingų organų – tai prilygs Kyjivo režimo valstybiniam terorizmui“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Marija Zacharova
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Marija Zacharova

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio biuro vadovas Mychailo Podoliakas savo ruožtu sekmadienį paneigė, kad Kyjivas yra kaip nors susijęs su šia ataka.

„Pabrėžiu, kad Ukraina, be abejo, su tuo niekaip nesusijusi, nes mes – ne nusikalstama valstybė, kokia yra Rusijos Federacija, ir juo labiau ne teroristinė valstybė“, – duodamas interviu ukrainiečių televizijai sakė M.Podoliakas.

Anot jo, Rusijoje prasideda „vidinis byrėjimas“, kai įvairios politinės jėgos pradeda kovoti tarpusavyje, siekdamos sustiprinti savo pozicijas, jeigu dabartinis Kremliaus režimas pasikeistų.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rusijos protų inžinierius Aleksandras Duginas.
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rusijos protų inžinierius Aleksandras Duginas.

„Išprotėjęs ideologas“

A.Duginas yra vienas liūdniausiai pagarsėjusių vadinamosios Rusijos „konservatyviosios revoliucijos“ veikėjų.

Nors šis terminas skamba kaip oksimoronas, tačiau jis puikiai perteikia Maskvos norą atsukti laiką atgal.

V.Putinas yra pasakęs, kad Sovietų Sąjungos žlugimas yra didžiausia XX a. geopolitinė katastrofa (ne Antrasis pasaulinis karas ar kuri nors kita didžiulio masto tragedija), o nuo to laiko Rusijos užsienio politikos pagrindu tapo svajonė atkurti Rusijos imperinę galią.

2005 metais jis įkūrė Eurazijos jaunimo sąjungą (ESM) kaip Eurazijos judėjimo (anksčiau – Eurazijos partijos) jaunimo padalinį.

A.Dugino katekizmą, kurį jis, sukūrė Rusijos Eurazijos jaunimo sąjungai, galima apibendrinti taip: „Trumpai tariant, šiuolaikinis pasaulis yra šlamštas“. O „šiuolaikinis pasaulis“ – šią frazę reikia tarti su juntama panieka – reiškia Jungtines Amerikos Valstijas ir liberalizmo ideologiją, kuri įkūnija „degradacijos ir degeneracijos procesus“.

Pavel Žukov nuotr./Protestai Maskvoje
Pavel Žukov nuotr./Protestai Maskvoje

A.Duginas 2005-aisiais įkūrė ESM tam, kad, jo žodžiais tariant, organizacijos nariai būtų „žmonės-skydai nuo oranžinio buldozerio“. Kartu jis išplėtojo du skirtingus argumentus savo ideologijai – vieną skirtą eiliniams žmonėms, kitą intelektualams.

Pirmajai grupei skirta didžiulė patriotizmo dozė bei jausmas, kad dalyvauja kažkokiuose svarbiuose geopolitiniuose procesuose. Jaunimas iš neturtingų šeimų mojuoja juodomis vėliavomis ir užsiriša ant rankų raiščius su auksinėmis strėlėmis, simbolizuojančiomis eurazinės erdvės plitimą, Čingischano žvaigždę tamsiame Eurazijos danguje, absoliučios ekspansijos žvaigždę.

A.Dugino požiūriu, Krymo aneksija kaip tik ir buvo žingsnis šia kryptimi. Nieko nuostabaus, kad jo eklektiškas simbolizmas primena nacių ikonografiją. A.Duginas yra viešai išreiškęs savo susižavėjimą nacių SS metodais.

Antrajai grupei, intelektualams, imponuoja A.Dugino statusas.

Jis yra Maskvos valstybinio Lomonosovo universiteto profesorius, Konservatizmo studijų centro Sociologijos fakultete direktorius. Internetinėje apklausoje, kurioje dalyvavo per 40 tūkst. respondentų, A.Duginas užėmė 36-ą vietą tarp įtakingiausių Rusijos intelektualų. Jis įkūrė portalą „Arktogeja“, kuriame skelbiami straipsniai apie šiuolaikinę filosofiją bei literatūrą, taip pat aktyviai reklamuojamos paties A.Dugino knygos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius