Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 15 /04:33

Naujoji Zelandija sukrėsta: mečetėje per šaudynes žuvo 49 žmonės, rasti sprogmenų prikrauti automobiliai

Penktadienį Naujosios Zelandijos Kraistčerčo mieste, prie mečetės, aidėjo šūviai. Per surengtą ataką žuvo mažiausiai 49 žmonės, dar bent 20 sužeista. Šis išpuolis minimas kaip teroristinė ataka.
Šaudynės Kraistčerče
Šaudynės Kraistčerče / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Naujojosios Zelandijos Kraistčerčo mieste – šaudynės. Incidentas įvyko apie 13.40 val. vietos laiku penktadienį, apie 2.40 val. Lietuvos laiku
  • Šaudyta dviejose miesto vietose – „Al Noor“ mečetėje ir Linwoodo prospekte
  • Žuvo 49 žmonės, dar mažiausiai 20 sužeista. Keturi asmenys sulaikyti
  • Pareigūnai aptiko automobilius, kuriuose – savadarbiai sprogmenys
  • Įvykis vadinamas teroristiniu išpuoliu

Pasak įvykio liudininkų, šaudynės įvyko pačioje mečetėje, kuri tuo metu buvo sausakimša.

„Iš pradžių manėme, kad tai buvo elektros sutrikimai, bet tada visi žmonės pradėjo bėgti“, – „New Zealand Herald“ leidiniui kalbėjo įvykio liudininkas Mohanas Ibrahimas.

Visos miesto mokyklos buvo uždarytos, pareigūnai nurodė, kad gyventojai vengtų centrinės miesto dalies, kurioje įsikūrusi „Al Noor“ mečetė – būtent joje ir įvyko šaudynės. Kitoms mečetėms taip pat buvo nurodyta laikinai užsidaryti.

Kaip rašo BBC, pareigūnai evakavo Katedros aikštę, kurioje tūkstančiai žmonių protestavo prieš klimato kaitos veiksmus.

Incidentas užfiksuotas 13.40 val. vietos laiku (2.40 val. Lietuvos laiku).

Pareigūnai sulaikė keturis asmenis. Jų tapatybės neatskleidžiamos. Vienam iš jų pareikšti kaltinimai dėl atakos. Bent vienas iš sulaikytųjų yra galimai nesusijęs su išpuoliu.

VIDEO: Naujoji Zelandija sukrėsta: mečetėje per šaudynes žuvo 49 žmonės

Masinės šaudynės Naujojoje Zelandijoje yra retos. 1992 metais šalis sugriežtino įstatymus ir apribojo gyventojų galimybę įsigyti pusiau automatinių ginklų. Šis žingsnis buvo atliktas po to, kai prieš dvejus metus įvyko incidentas, kurio metu nestabilios psichikos vyras nušovė 13 žmonių Pietų salos mieste Aramoanoje.

Tačiau bet kuris 16 metų ar vyresnis asmuo, išklausęs saugumo kursą, gali prašyti licencijos šaunamajam ginklui.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Žuvo 49 žmonės

10:11

Naujausi oficialūs duomenys: per ataką žuvo mažiausiai 49 žmonės. Bent vienas jų mirė ligoninėje.

Vienas iš sulaikytųjų yra kaltinamas nužudymu. Bent vienas iš keturių sulaikytųjų yra galima nesusijęs su išpuoliu, nurodė Naujosios Zelandijos generalinis policijos komisaras.

Sulaikytųjų tapatybės neatskleidžiamos.

Dviejuose automobiliuose buvo rasti sprogmenys.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šaudynės Kraistčerče
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šaudynės Kraistčerče

 

V.Pranskietis išreiškė užuojautą

09:59

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis Seimo ir savo vardu reiškia užuojautą Naujosios Zelandijos gyventojams dėl teroro išpuolio Kraistčerče.

„Nekaltųjų kraujas negali būti liejamas tenkinant kažkieno ambicijas. Tai smerktina ir nežmoniška. Aukų artimiesiems linkiu stiprybės ištverti šį skausmą“, – sako parlamento vadovas.

Didėja sužeistųjų skaičius

09:49

Sužeistųjų skaičius didėja. Skelbiama, kad šiuo metu sužeisti 48 žmonės.

Anksčiau buvo minima 20 žmonių.

S.Skvernelis pareiškė užuojautą

09:43

Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis pareiškė užuojautą dėl teroristinio išpuolio Naujojoje Zelandijoje.

„Protu nesuvokiamas, nepaaiškinamas brutalaus smurto protrūkis prieš paprastus ir nekaltus žmones negali būti niekaip pateisinamas. Šiuo sunkiu šaliai metu reiškiu nuoširdžią užuojautą aukų artimiesiems. Linkiu spartaus gijimo nukentėjusiems ir vienybės bei susitelkimo visai Naujosios Zelandijos tautai“, – sakoma premjero užuojautoje.

Sulaikytųjų skaičius mažėja

09:18

Naujosios Zelandijos premjerė patvirtino, kad iš viso sulaikyti trys įtariamieji. 

Anksčiau buvo skelbta, kad sulaikyti keturi asmenys – trys vyrai ir viena moteris. Kodėl keitėsi sulaikytųjų skaičius, premjerė nedetalizavo.

„Užpuolikai buvo sulaikyti vietos policijos darbuotojų. Buvo nepaprastų drąsos aktų, – sakė policijos komisaras Mike'as Bushas. – Labai didžiuojuosi mūsų policijos darbuotojais, kaip jie į tai reagavo. Tačiau nemanykime, kad pavojus praėjo.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šaudynės Kraistčerče
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šaudynės Kraistčerče

Naujosios Zelandijos pareigūnai nepateikė daugiau detalių apie sulaikytus asmenis, bet Australijos premjeras Scottas Morrisonas sakė, kad mažiausiai vienas iš jų yra ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas, turintis Australijos pilietybę.

Be to, vienas dėl šio išpuolio atsakomybę prisiėmęs vyras paskelbė 74 puslapių manifestą, kuriame paaiškino, kas esantis ir kodėl ėmėsi šių veiksmų. Jis nurodė esąs 28 metų australas, atvykęs į Naująją Zelandiją tik suplanuoti ir treniruotis įvykdyti šią ataką.

Vyras teigė nepriklausantis jokiai organizacijai, bet palaikęs ryšius su daugeliu nacionalistų grupių ir joms aukojęs pinigų. Manifeste rašoma, kad jis veikia vienas ir kad jokia grupė neliepė jam įvykdyti šios atakos.

Manifesto autorius pridūrė, kad kad jo taikiniai yra mečetės Kraistčerče ir Linvude, taip pat trečia mečetė Ašbertono mieste, jeigu jis sugebės ten nusigauti.

Vyras nurodė pasirinkęs Naująją Zelandiją dėl jos vietos, kad parodytų, jog net atokiausi pasaulio kampeliai nėra apsaugoti nuo „masinės imigracijos“.

Lietuva reiškia užuojautą

08:49

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pasmerkė Naujosios Zelandijos Kraistčerčo mieste įvykdytą teroristinį išpuolį, kurio metu ginkluoti užpuolikai įsiveržė į dvi miesto mečetes ir ėmė šaudyti į susirinkusius. Ministras palinkėjo stiprybės aukų artimiesiems šiuo sunkiu laikotarpiu.

„Reiškiame gilią užuojautą aukų artimiesiems bei visiems šios tragedijos paliestiems žmonėms“, – „Twitter“ žinutėje rašė ministras L. Linkevičius.

Užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos ambasada Japonijoje stebi vietos institucijų skelbiamą informaciją. Primename, kad pirminė informacija konsulinės pagalbos klausimais Užsienio reikalų ministerijoje visą parą teikiama telefonu +370 5 236 2444 arba el. paštu pilieciai@urm.lt. Iškilus klausimams taip pat rekomenduojame kreiptis į Lietuvos ambasadą Japonijoje: +81 3 3408 5091, amb.jp@urm.lt.

„Scanpix“/AP nuotr./Šaudynės Kraistčerče
„Scanpix“/AP nuotr./Šaudynės Kraistčerče

 

Įtariamieji nebuvo atkreipę tarnybų dėmesio

08:41

Naujosios Zelandijos premjerė paskelbė, kad 30 žmonių žuvo per išpuolį mečetėje. Kiti septyni žuvusieji buvo rasti kitoje mečetėje, esančioje Linvudo priemiestyje, o dar trys buvo nušauti lauke prie šių maldos namų.

J.Ardern per spaudos konferenciją užsiminė, kad atakos motyvas galėjo būti nusistatymas prieš imigrantus. Pasak jos, daug žmonių, paveiktų šių šaudynių, tikriausiai yra migrantai arba pabėgėliai.

„Jie pasirinko Naująją Zelandiją savo namais, ir ji yra jų namai. Jie yra mes. Šį smurtą prieš mus įvykdęs asmuo toks nėra“, – pabrėžė premjerė.

Pasak J.Ardern, įtariamieji nebuvo patekę į su terorizmu susijusių asmenų sąrašus ir nebuvo sekami.

40 žmonių žuvo

08:32

Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Arder paskelbė, kad per ataką žuvo 40 žmonių, dar mažiausiai 20 sužeista.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jacinda Arder
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jacinda Arder

 

Mečetes atakavęs asmuo – Australijos pilietis

08:27

Užpuolikas yra ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas, turintis Australijos pilietybę, nurodė australų premjeras Scottas Morrisonas.

Pasak S.Morrisono, šaudynes Kraistčerčo mieste surengė „ekstremistas, dešiniojo sparno smurtinis teroristas“, gimęs Australijoje ir turintis šios šalies pilietybę.

Jis atsisakė suteikti išsamesnės informacijos ir sakė, kad tyrimui vadovauja Naujosios Zelandijos tarnybos.

Anksčiau buvo pranešta, kad per išpuolį prieš dvi Kraistčerčo mečetes buvo nušauti mažiausiai devyni žmonės, nors oficialiai šis aukų skaičius dar nėra patvirtintas. Naujosios Zelandijos policija taip pat nurodė sulaikiusi keturis asmenis – tris vyrus ir moterį – bei neutralizavusi savadarbių sprogstamųjų į įtaisų.

Video reportažas iš įvykio vietos

08:17

VIDEO: Naujoji Zelandija sukrėsta: mečetėje per šaudynes žuvo 49 žmonės

 

Atakos vaizdo įrašas pašalintas

08:05

Skelbiama, kad šaudynės buvo tiesiogiai transliuojamos internete. Socialinis tinklas „Facebook“ nurodė, kad pašalino šį vaizdo įrašą, jis vartotojams nėra prieinamas.

 

Oficialiai aukų skaičius vis dar nepatvirtintas

07:51

Pareigūnai oficialiai nepatvirtino išpuolio aukų skaičiaus, tuo metu vietos žiniasklaida skelbia, kad aukų skaičius svyruoja nuo 9 iki 30. Taip pat kalbama, kad sužeista apie 40 žmonių.

 

Duris užveria prekybos centrai, neveiks „Uber“

07:32

Prekybos centrai dėl saugumo jau užveria duris. Pavežėjimo paslaugas teikiantis „Uber“ paskelbė, kad naktį paslaugų vairuotojai neteiks.

Danidino miestas laikinai sustabdė lėktuvo skrydžius į Kraistčerčą.

Jau anksčiau visoms šalyje esančias mečetes pareigūnai perspėjo užsidaryti – tai viena iš saugumo priemonių.

Taip pat uždarytos ir švietimo įstaigos.

Žiniasklaida: aukų skaičius auga

07:05

Oficialiai pareigūnai dar nepaskelbė aukų ir sužeistųjų skaičiaus. Tačiau pagrindiniai Naujosios Zelandijos naujienų portalai rašo, kad žuvusių aukų skaičius išaugo iki 27.

Anksčiau buvo skelbta apie devynias aukas.

Bangladešo kriketo rinktinė saugi

07:03

Išpuolio metu mečetėje buvo Bangladešo kriketo rinktinė. Visi jos nariai saugiai grįžo į viešbutį ir nenukentėjo.

Visgi vėliau „ABC News“ paskelbė, kad jų reporteris kartu vyko su kriketo komanda į mečetę, kai buvo pranešta apie išpuolį.

 

Automobiliuose – sprogmenys

06:43

Šalies policijos komisaras M.Bushas patvirtino, kad buvo rasti automobiliai, kuriuose – savadarbiai sprogmenys. Jie pavojaus nebekelia.

Kol kas pareigūnai nepaskelbė oficialaus aukų skaičiaus. Anksčiau buvo skelbta, kad žuvo mažiausiai devyni asmenys.

Sulaikyti keturi asmenys

06:38

Vietos pareigūnai jau sulaikė keturis asmenis – tris vyrus ir vieną moterį. Anksčiau buvo skelbiama apie vieną sulaikytąjį.

Pareigūnai taip pat kol kas negali pasakyti, ar pavojus praėjęs.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šaudynės Kraistčerče
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šaudynės Kraistčerče

 

Mažiausiai devyni žmonės žuvo

06:32

Visos šalies mečetės buvo perspėtos užsidaryti, kol pavojus bus pašalintas. Žmonės raginami neiti iš namų; taip pat uždarytos švietimo įstaigos Kraistčerče.

Kai kurie viešieji pastatai miesto centre, įskaitant Civilinių paslaugų biurą ir Centrinę biblioteką, irgi buvo uždaryti.

Miesto taryba paskelbė pagalbos telefono numerį tėvams, ieškantiems savo vaikų, dalyvavusių netoli išpuolio vietos vykusiose eitynėse už kovą su klimato pokyčiais.

„Prašau, nemėginkite atvykti ir pasiimti savo vaikų, kol policija praneš, kad žmonėms saugu atvykti į miesto centrą“, – nurodė pareigūnai.

Vietos žiniasklaida praneša, kad žuvusiųjų per išpuolį šiame Pietų salos mieste yra mažiausiai devyni.

Nepatvirtintuose pranešimuose sakoma, kad užpuolikas vilkėjo kariškus drabužius.

Nuotraukos iš įvykio vietos

06:13

Niekas nesitikėjo

06:08

Šio ar panašaus išpuolio niekas Naujojoje Zelandijoje nesitikėjo. Kraistčerčo merė Lianne Dalziel paskelbė, kad nesitikėjo, kad tai gali įvykti ne tik šiame mieste, tačiau ir visoje Naujojoje Zelandijoje.

Šalies premjerė Jacinda Ardern per spaudos konferenciją sakė, kad tai viena „niūriausių Naujosios Zelandijos istorijos dienų“.

„Aišku, kad tai, kas įvyko, yra nepaprastas ir beprecedentis smurto aktas“, – J.Ardern sakė žurnalistams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jacinda Ardern
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jacinda Ardern

Šalis sukrėsta, Naujoje Zelandijoje ginklais neprekiaujama taip, kaip Jungtinėse Valtijose, pastebi BBC.

Tuo metu Naujosios Zelandijos pareigūnai prašo interneto vartotojų nesidalinti vaizdo įrašais iš įvykio vietos, kurie plačiai plinta internete.

Situacija valdoma

05:36

Šalies policijos komisaras M.Bushas nurodė, kad situaciją „valdo pareigūnai“, tačiau pavojaus lygis vis dar išlieka didelis. 

Aukų skaičius neaiškus

05:30

Vis dar nėra paskelbtas galimų aukų ir sužeistųjų skaičius.

Vienas žmogus suimtas. Neskelbiama, kaip jis susijęs su incidentu.

Išpuoliai – dviejose vietose

05:16

Naujosios Zandijos policijos komisaras Mike'as Bushas paskelbė, kad šaudynės vyko dviejose Kraistčerčo vietose – mečetėje bei Linwoodo prospekte. 

Mečetėje buvo apie 300 žmonių

05:07

Kol kas aukų skaičius nepaskelbtas, tačiau vietos ligoninėse jau ruošiamos vietos nukentėjusiems. Medikai įspėti, kad sužeistųjų skaičius gali siekti 50.

Tuo metu liudininkai praneša, kad šaudynių metu mečetėje buvo apie 300 žmonių. 

Paskutinis atnaujinimas 2019-03-15 05:07

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius