Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 25 /16:44

Prie Rumunijos krantų apvirtus krovininiam laivui galėjo žūti tūkstančiai avių

Juodojoje jūroje netoli Rumunijos krantų apvirtus krovininiam laivui galėjo žūti tūkstančiai avių, pirmadienį paskelbė pareigūnai.
Temos: 2 Avis Rumunija

Į Saudo Arabiją plaukęs laivas „Queen Hind“ su 14,6 tūkst. avių apvirto sekmadienį dėl nežinomų priežasčių, netrukus po to, kai išplaukė iš Midijos uosto Rumunijos rytuose.

Incidentas išprovokavo naujus raginimus uždrausti prieštaringai vertinamą gyvulių gabenimą jūra.

Apvirtus laivui, buvo išgelbėta įgula iš 20 sirų ir vieno libaniečio, taip pat 32 avys, kurių dvi buvo ištrauktos iš vandens, sekmadienį pranešė gelbėjimo tarnybos atstovė spaudai Ana-Maria Stoica.

Pirmadienį gelbėtojai, prie kurių prisijungė kariškiai, policija ir narai, audringoje jūroje toliau bandė atitaisyti su Palau vėliava plaukusio laivo padėtį ir nutempti jį į uostą, esantį arčiau kaip už kilometro.

Niekas dar negalėjo išsilaipinti apvirtusiame laive ir patikrinti jo triumo, bet nevyriausybinės organizacijos „Animals International“ išplatintose nuotraukose ir filmuotoje medžiagoje matyti avių gaišenos prie angų laivo šone, taip pat – dešimtys jūroje netoli laivo plūduriuojančių gaišenų.

VIDEO: Prie Rumunijos krantų apvirtus krovininiam laivui galėjo žūti tūkstančiai avių

„Šiandien bandome pašalinti krovinį nuo viršutinio denio (pašaro ryšulius), kad sumažintume laivo svorį, sugrąžintume jį į plūduriavimo padėtį ir galėtume nutempti jį į uostą“, – naujienų agentūrai AFP sakė A.M.Stoica.

Pasak jos, kai tik tai bus padaryta, gelbėtojai galės ištraukti avis. „Tikimės, kad kai kurios iš jų vis dar gyvos“, – pridūrė atstovė.

Vietos veterinarijos tarnybos vadovas sakė, kad nugaišusios avys bus sudegintos, o gyvos – sugrąžintos augintojui.

Rumunija, kuri į Europos Sąjungą įstojo 2007 metais, yra viena skurdžiausių bloko narių.

Šalis yra trečia pagal dydį avių augintoja po Jungtinės Karalystės ir Ispanijos bei viena didžiausių avių eksportuotojų į Viduriniųjų Rytų rinkas.

Pagrindinė Rumunijos gyvulininkystės ir eksportuotojų asociacija „Acebop“ sekmadienį vakare paragino pradėti skubų nelaimės tyrimą.

„Mūsų asociacija sukrėsta, – pareiškime teigė „Acebop“ prezidentė Mary Pana. – Jei nepavyksta apsaugoti gyvulių gabenant juos didelius atstumus, tai turėtų būti visiškai uždrausta.“

Anksčiau „Acebop“ ragino padaryti teisinių pakeitimų, kuriais vežėjai būtų įpareigoti gerinti gyvulių gabenimo sąlygas.

Gabrielis Paunas iš „Animals International“ pareiškė, kad laivas buvo perkrautas. Jis pridūrė, jog „Queen Hind“ jau turėjo problemų dėl variklio praėjusių metų gruodį.

„Privalu nedelsiant pradėti tyrimą“, – pažymėjo jis naujienų agentūrai AFP.

Aktyvistai gyvulius gabenančius laivus, kurių iš Midijos uosto kasmet išplaukia apie 100, vadina „mirties laivais“, tvirtindami, jog karštomis vasaros dienomis avys juose tiesiog uždūsta.

Liepos mėnesį Lietuvos atstovas Vytenis Andriukaitis, už sveikatą ir maisto saugą atsakingas Europos Komisijos narys, pareikalavo, kad Bukareštas sustabdytų 70 tūkst. avių gabenimą į Persijos įlankos regioną dėl netinkamų sąlygų ir paprašė Europos Komisijos ištirti Rumunijoje galiojančią praktiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius