Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 26 /15:11

Prieš antradienio rinkimus prognozuoja Hillary Clinton ir Donaldo Trumpo triumfą

Penkiose JAV valstijose antradienį vyks prezidento rinkimų kampanijos pirminiai balsavimai, per kuriuos demokratė Hillary Clinton siekia eliminuoti savo varžovą Bernie Sandersą, o respublikonas Donaldas Trumpas neabejoja padidinsiantis savo pranašumą, nors varžovai susitarė prieš jį susivienyti.
Hillary Clinton ir Donaldas Trumpas
Hillary Clinton ir Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Labai geras pasirodymas per pirminius rinkimus Konektikute, Delavere, Merilande, Pensilvanijoje ir Rod Ailande smarkiai priartintų buvusią valstybės sekretorę H.Clinton prie pergalės demokratų stovykloje, kuri būtų įspūdingas žingsnis jos pastangose tapti pirmąja JAV prezidento postą užėmusia moterimi.

„Aš dar nesu nominuota“ partijos kandidate, ji sakė per susitikimą su rinkėjais Filadelfijos, didžiausio Pensilvanijos miesto, rotušėje, kurį transliavo televizija MSNBC.

„Mums reikės išties uoliai dirbti, kol rytoj užsidarys balsavietės“, – pabrėžė H.Clinton.

D.Trumpas taip pat keliavo po valstijas, kuriose vyks šie balsavimai, intensyvindamas pastangas surinkti bent 1 237 jį palaikančių delegatų, kad būtų iškart išrinktas respublikonų kandidatu per liepą vyksiantį partijos nacionalinį suvažiavimą.

Tačiau jo varžovai Tedas Cruzas ir Johnas Kasichas priėmė prieštaringai vertinamą sprendimą suvienyti jėgas ir sužlugdyti tuos kampanijos favorito planus. Abu pretendentai paskelbė panaudosiantys gudrybę, kuri jiems faktiškai leis atskirose valstijose varžytis su D.Trumpu, bet ne vienam su kitu.

VIDEO: JAV prezidento rinkimuose respublikonai vienijasi prieš Donaldą Trumpą

Pagal šį netikėtą susitarimą J.Kasichas nerengs agitacinių renginių Indianoje, kuri balsuos gegužės 3-ąją, o T.Cruzas lygiai taip pat pasielgs vėliau balsuosiančioje Naujojoje Meksikoje ir Oregone. Tikimasi, kad tokiu būdu kandidatai atims pergalę iš D.Trumpo tose valstijose.

T.Cruzas pirmadienį sakė potencialiems rinkėjams Indianoje, kad šis susitarimas suteiks jiems „aiškų ir tiesioginį pasirinkimą tarp mūsų kampanijos ir Donaldo Trumpo“.

Visi Indianos siunčiami delegatai atitenka daugiausiai balsų surinkusiam pretendentui, todėl D.Trumpui, jeigu jis pralaimėtų šioje valstijoje, taptų sunkiau surinkti pergalę per balsavimą Respublikonų nacionaliniame suvažiavime garantuojantį delegatų skaičių.

Pirmosios rinkimų apylinkės atidarytos Konektikute

Konektikute antradienį buvo atidarytos rinkimų apylinkės – šioje valstijoje prasidėjo JAV partijų pirminiai rinkimai, kurie su kiek vėliau prasidėsiančiais balsavimais dar keliose valstijose žymi itin svarbų momentą lenktynėse dėl partijų kandidatų į JAV prezidentus statuso.

Delavero, Merilando, Pensilvanijos ir Rod Ailando gyventojai taip pat balsuos pirminiuose rinkimuose: demokratų stovykloje buvusiai pirmajai poniai Hillary Clinton siekiant nokautuoti Bernie Sandersą, o respublikonų stovykloje Donaldui Trumpui tikintis padidinti savo persvarą, nors varžovai ir vienija jėgas prieš jį.

Labai geri pasirodymai šio antradienio balsavimuose reikštų tikėtiną H.Clinton pergalę Demokratų partijoje – didžiulį žingsnį jai siekiant tapti pirmąja šalies prezidente moterimi.

D.Trumpas taip pat intensyvina pastangas siekdamas 1 237 delegatų „slenksčio“, kurį peržengęs užsitikrintų Respublikonų partijos vėliavnešio statusą.

Rinkimų apylinkės Konektikute buvo atidarytos 6 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku.

Balsavimai Delavere, Merilande ir Pensilvanijoje prasidėjo valanda vėliau, o Rod Ailande apylinkės rinkėjus pradės priiminėti įvairiu laiku, pradedant 7 valanda.

Balsavimas visose penkiose valstijose baigsis 20 val. vietos (trečiadienį 3 val. Lietuvos) laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius