Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš D.Trumpo apkaltą – išsiskirianti demokratų nuomonė ir lūkesčiai J.Bidenui dėl pandemijos

Po Kapitolijaus šturmo JAV Demokratų partijai inicijavus Donaldo Trumpo apkaltą, išrinktajam prezidentui Joe Bidenui kyla dilemų: kaip griežtai Kongresas turi nubausti dabartinį Baltųjų rūmų vadovą? Ar dėl apkaltos proceso nebus nukeltas ekonomikos gaivinimo paketo patvirtinimas Senate? Apkaltos klausimu išsiskiria ir demokratų nuomonės.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Antradienį JAV demokratai inicijavo antrą apkaltos procesą prezidento D.Trumpo atžvilgiu. Apkaltos aktas pateiktas kaltinant jį „sukilimo kurstymu“, kai praeitą savaitę prezidento šalininkai šturmavo Kapitolijų. Neramumų metu žuvo mažiausiai penki žmonės.

VIDEO: Paviešinti vaizdai iš riaušininkų nusiaubto JAV Kapitolijaus

Anksčiau demokratai Atstovų Rūmams pateikė rezoliuciją, raginančią viceprezidentą Mike'ą Pence'ą pasinaudoti 25-ąja Konstitucijos pataisa ir pašalinti D.Trumpą iš Baltųjų rūmų.

Apie būdus, kaip demokratai galėtų pašalinti D.Trumpą iš posto, plačiau skaitykite čia.

CNN žiniomis, J.Bideno patarėjai intensyviai dirba su Demokratų partijos lyderiais, tikėdamiesi surasti aukso vidurį dėl apkaltos, kad ji nepakenktų būsimajai administracijai.

Anot J.Bideno patarėjų, nėra kalbama apie variantą, kai nieko nedaroma ir leidžiama D.Trumpo prezidentavimo dienoms pasibaigti nesulauks Kongreso bausmės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Traukinys jau padėjo iš apkaltos stoties. Bandymas jį sustabdyti ne tik būtų neteisingas, bet ir pakenktų Bideno santykiams su progresyviaisiais ir dauguma demokratų visoje partijoje“, – CNN sakė J.Bidenui artimas pareigūnas.

Laukia veiksmų dėl pandemijos

Anot patarėjų, J.Bidenas šią savaitę Vilmintone, Delavero valstijoje, pristatys daugiau ekonomikos gaivinimo paketo detalių ir prašys Kongreso greitai paketą patvirtinti. Tai bus pirmasis jo prezidentavimo žingsnis.

„Šis įstatymo projektas negali ir neturėtų būti atidėtas dėl apkaltos Senate“, – CNN sakė J.Bidenui artimas pareigūnas.

„The Washington Post“ rašo, kad tiek Demokratų partija, tiek J.Bidenas suvokia, kad daug rinkėjų tikisi, jog Kongresas užkirs kelią D.Trumpui toliau kurstyti smurtą.

Tačiau rinkėjai taip pat nori, kad išrinktasis prezidentas nedelsdamas imtųsi veiksmų dėl pandemijos ir silpstančios ekonomikos.

VIDEO: 15/15: Speciali laida. Trumpo šalininkai šturmavo Kapitolijų. Valdžios pasikeitimo krizė

JAV – viena labiausiai pandemijos paveiktų valstybių pasaulyje: čia nustatyta virš 23 mln. užsikrėtimo koronaviruso atvejų, daugiau nei 385 tūkst. su COVID-19 siejamų mirčių.

Kai kurie demokratai privačiai sakė atsargiai vertinantys apkaltos galimybę, tačiau nežinantys, kaip sulėtinti procesą, kai prieš D.Trumpą nukreiptos aistros tik stiprėja.

Taip J.Bidenui kyla dilema: kaip griežtai priversti D.Trumpą ir jo aplinką prisiimti atsakomybę?

„Turi būti pasekmės. Jos gali pasireikšti įvairiomis formomis. Akivaizdu, kad apkalta turi savų pasekmių, ir suprantame, kad nenorime paveikti Bideno administracijos. Norime užtikrinti, kad viskas, ko siekiame, gali būti pasiekta“, – sakė demokratas Atstovų Rūmuose Denas Phillipsas.

Apkaltos klausimo problematiškumą atspindi ir sekmadienį nuskambėjęs J.Bideno sąjungininko Jameso Clyburno pasiūlymas. Anot jo, Atstovų rūmai galėtų jau šią savaitę balsuoti dėl apkaltos, o apkaltos aktą Senatui perduoti po kelių mėnesių.

Pasak „The Washington Post“, toks pasiūlymas sukėlė demokratų pasipiktinimą. Keli padėjėjai ir įstatymų leidėjai, nenorėję atskleisti tapatybės, laikraščiui sakė nerimaujantys, kad E.Clyburno pasiūlymas pakenks siekiui greitai pašalinti D.Trumpą, kurį laiko grėsme šaliai.

Tiesa, E.Clyburnas ne vienintelis laikosi tokios nuomonės.

Kitas Atstovų rūmų demokratas Jasonas Crow interviu sekmadienį sakė, Atstovų rūmai galėtų apkaltos akto perdavimą Senatui atidėti tiek, kad užtektų laiko Senatui pirmiau patvirtinti J.Bideno nominacijas į svarbiausias nacionalinio saugumo pozicijas.

„Liudijame vidaus terorizmo judėjimo gimimą Jungtinėse Valstijose, labai svarbu, kad Bidenas būtų inauguruotas, kiek įmanoma greičiau būtų sudarytas jo kabinetas ir būtų galima reaguoti į šią grėsmę“, – sakė J.Crow, remiantis greitą apkaltą.

„Ir napamirškime, kad yra užsienio priešų, kurie siekia pasinaudoti silpnumo ir dėmesio nukreipimo akimirka, kokioje dabar esame“, – J.Crow cituoja „The Washington Post“.

Kai kurie demokratai tikisi, kad J.Bidenas užims tvirtą poziciją ir pristabdys apkaltą.

Tačiau aukščiausi demokratai mano, kad išrinktasis prezidentas greičiausiai nesiryš eiti toliau, nei sufleruoja jo penktadieninis įspėjimas: kad ir ką daro Kongresas, jis turi būti pasiruošęs dirbti ties J.Bideno darbotvarke jam pradėjus eiti pareigas.

„Procesas prasidėjo. Manau, kas daug nerimauja, kaip tai bus atlikta, kaip tai bus vykdoma, kaip užtikrinsime, kad dar labiau neskaldome šalies“, – apie apkaltą laikraščiui sakė tapatybės nenorėjęs atskleisti demokratas.

Antroji apkalta?

Pats D.Trumpas pastarosiomis dienomis daugiausia tylėjo. „Twitter“ užblokavo jo paskyrą šiame socialiniame tinkle – pagrindinį jo komunikacijos kanalą. Prezidentas nerengė ir spaudos konferencijų.

Antradienį D.Trumpas, prieš kelionę į Teksasą, pavadino pasiruošimą jo apkaltos procesui JAV Kongrese „absoliučiai juokingu“ ir pareiškė, kad juo keliamas „milžiniškas pyktis“.

Demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai jau buvo surengę apkaltą D.Trumpui 2019 metų gruodį, kaltindami prezidentą spaudus Ukrainos vadovą surasti politiškai kompromituojančios medžiagos prieš jo varžovą J.Bideną.

Galiausiai prezidentas buvo išteisintas Senate, kur daugumą turėjo respublikonai.

Nors laiko lieka vis mažiau, demokratai tikriausiai surinks Atstovų Rūmuose pakankamai balsų, kad D.Trumpui dar kartą būtų pareikšta apkalta. Šį žingsnį gali palaikyti netgi kai kurie respublikonai.

Vis tik vargu, ar jie užsitikrins dviejų trečdalių balsų daugumą, kad D.Trumpas būtų pripažintas kaltu 100 narių turinčiame Senate ir atstatydintas.

Jei Atstovų Rūmai vėl balsuos už apkaltą, D.Trumpas bus pirmasis JAV prezidentas, antrą kartą oficialiai apkaltintas pareigybiniais nusikaltimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius