Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Privačiose žurnalisto J.Khashoggi žinutėse – naujos užuominos apie jo žudikus

Praeitą mėnesį nužudyto žurnalisto Jamalo Khashoggi privačios žinutės atskleidžia jo veiklą, nukreiptą prieš Saudo Arabijos režimą. Pasak su J.Khashoggi dirbusio aktyvisto, jiedu buvo šnipinėjami, į nužudymo operaciją galėjo įsitraukti pats sosto įpėdinis Mohammedas bin Salmanas, rašo CNN.
Jamalas Khashoggi
Jamalas Khashoggi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Amerikiečių transliuotojas CNN gavo prieigą prie daugiau nei 400 žinučių mobiliojoje programėlėje „WhatsApp“, kurias J.Khashoggi prieš mirtį siuntė iš Saudo Arabijos pabėgusiam, šiuo metu Monrealyje gyvenančiam aktyvistui Omarui Abdulazizui.

O.Abdulazizo paviešintos žinutės, garso įrašai ir nuotraukos atskleidžia, kad J.Khashoggi nerimą kelė M.bin Salmano, vadinamo tiesiog MBS, veiksmai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mohammedas bin Salmanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mohammedas bin Salmanas

„Kuo daugiau aukų jis suvalgo, tuo daugiau jų nori, – po to, kai gegužę buvo suimta grupė Saudo Arabijos aktyvistų, rašė J.Khashoggi. – Nenustebsiu, jei represijos prasidės ir prieš tuos, kurie jį garbina.“

Pateikiame J.Khashoggi ir O.Abdulazizo susirašinėjimo vertimą:

J.Khashoggi: Areštai yra neteisėti ir jam nenaudingi (taip sako logika), tačiau tironija neturi logikos. Jam patinka jėga, represijos, jam reikia tai pademonstruoti. Jis – tarsi žvėris pacmanas: kuo daugiau aukų suvalgo, tuo daugiau jų nori. Nenustebsiu, jei represijos prasidės ir prieš tuos, kurie jį garbina, tada prieš kitus, dar kitus, ir taip toliau. Vienas Dievas težino.

Jis – tarsi žvėris pacmanas: kuo daugiau aukų suvalgo, tuo daugiau jų nori. Nenustebsiu, jei represijos prasidės ir prieš tuos, kurie jį garbina, tada prieš kitus, dar kitus, ir taip toliau. Vienas Dievas težino.

O.Abdulazizas: Nuostabu. Ar yra kokia nors tikimybė, kad tapęs karaliumi jis suteiks jiems amnestiją? Toks gestas pademonstruotų gailestingumą.

J.Khashoggi: Tai būtų logiška, tačiau nebetikiu tuo.

Susirašinėjimai atskleidžia, kad nuo kalbų buvo pereita prie veiksmų. J.Khashoggi ir O.Abdulazizas pradėjo kurti internetinį judėjimą, reikalaujantį Saudo Arabijos vyriausybės prisiimti atsakomybę už žmogaus teisių pažeidimus.

O.Abdulazizas: „(Jamalas) tikėjo, kad problema yra MBS, jis sakė, jog tas vaikas turi būti sustabdytas.“

„(Jamalas) tikėjo, kad problema yra MBS, jis sakė, jog tas vaikas turi būti sustabdytas“, – O.Abdulazizas teigė CNN.

Rugpjūtį, kai, manoma, jų pokalbius ėmė skaityti Saudo Arabijos pareigūnai, J.Khashoggi žinutėse galima justi nerimą. „Dieve padėk“, – rašė jis. Po dviejų mėnesių žurnalistas buvo nužudytas.

Sekmadienį O.Abdulazizas iškėlė ieškinį Izraelio kompanijai, jo manymu, sukūrusiai įrangą, kuria buvo įsilaužta į aktyvisto telefoną.

„Įsilaužimas į mano telefoną suvaidino svarbiausią vaidmenį tame, kas nutiko Jamalui. Man labai gaila tai pasakyti. Kaltė mane žudo“, – CNN tikino O.Abdulazizas.

SIM kortelės ir finansinė parama

O.Abdulazizas pradėjo priešintis Rijado režimui studijuodamas Kanadoje. Jo kritika atkreipė Saudo Arabijos vyriausybės dėmesį, todėl buvo nutraukta O.Abdulazizo universiteto stipendija.

2014 metais Kanada suteikė jam prieglobstį, po trijų metų aktyvistas gavo nuolatinį leidimą gyventi šalyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamalas Khashoggi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamalas Khashoggi

2017 metų spalį – 2018 metų rugpjūtį susirašinėdami beveik kasdien, O.Abdulazizas ir J.Khashoggi planavo sukurti elektroninę kariuomenę, į kurią įsitrauktų tėvynėje gyvenantys jauni saudo arabai.

Ši „kariuomenė“ socialiniuose tinkluose turėjo tapti atsvara vyriausybinei propagandai. J.Khashoggi turėjo garsų vardą, o O.Abdulazizas – 340 tūkst. sekėjų turintį „Twitter“ profilį.

Skaitmeninis puolimas, pavadintas „kibernetinėmis bitėmis“, kilo iš ankstesnių diskusijų apie internetinio portalo, skirto dokumentuoti žmogaus teisių pažeidimus Saudo Arabijoje, įkūrimą. Aktyvistai taip pat svarstė kurti trumpus filmus.

O.Abdulazizas: „Neturime parlamento, turime tik tviterį.“

„Neturime parlamento, turime tik tviterį“, – teigė O.Abdulazizas ir pridūrė, kad „Twitter“ taip pat yra stipriausias Saudo Arabijos vyriausybės ginklas.

„Tviteris yra vienintelis įrankis, kuriuo jie kovoja ir skleidžia savo gandus. Mes buvome puolami, įžeidinėjami, mums grasino tiek kartų, kad nusprendėme ko nors imtis“, – pridūrė aktyvistas.

CNN rašo, kad O.Abdulazizo ir J.Khashoggi schemoje buvo du elementai, kuriuos Rijadas galėjo palaikyti priešiškais veiksmais. Visų pirma, į Saudo Arabiją disidentams buvo siunčiamos užsienietiškos SIM kortelės, kad jie, rašydami „Twitter“, nebūtų susekti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Telefonas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Telefonas

Be to, O.Abdulazizas pasakoja, kad J.Khashoggi pažadėjo skirti judėjimui 30 tūkst. dolerių (26,4 tūkst. eurų), tikino, jog rinks paramą iš turtingų donorų.

Pateikiame J.Khashoggi ir O.Abdulazizo susirašinėjimo vertimą:

O.Abdulazizas: (Elektroniniu paštu) nusiunčiau tau idėją apie elektroninės kariuomenės darbą.

J.Khashoggi: Nuostabus darbas. Aš pabandysiu rasti pinigų. Turime kažką daryti. Žinai, kartais mane paveikia jų puolimas ir neapykantos kupini tvytai.

Po mėnesio O.Abdulazizas J.Khashoggi nusiuntė žinutę su patvirtinimu, kad buvo atliktas 5 tūkst. dolerių (4,4 tūkst. eurų) pavedimas. Žurnalistas atsakė atsiųsdamas paveikslėlį, kuriame – iškelti nykščiai.

Pasak O.Abdulazizo, rugpjūčio pradžioje Saudo Arabijos pareigūnai jį įspėjo žinantys apie internetinį aktyvistų projektą. O.Abdulazizas šią žinią perdavė J.Khashoggi.

Pateikiame J.Khashoggi ir O.Abdulazizo susirašinėjimo vertimą:

O.Abdulazizas: Kai pareigūnai sužinojo apie bites, jie buvo labai sunerimę ir sutrikdyti. Jie suėmė daug žmonių ir daugybėje vietų atliko kratas. Nukentėjau dėl grupės turėjimo ir komunikacijos. Džiaugiuosi, kad esi užsienyje ir esi saugus.

J.Khashoggi: Kaip jie sužinojo apie bites?

O.Abdulazizas: „Pradėjau kurti grupes. Pradėjau dirbti ir neabejotinai kažką praleidau. Į tai turėjo būti įsitraukę dešimtys žmonių. Ar gali įsivaizduoti? Mano brolis man sakė, kad nustočiau tviteryje rašyti apie Kanadą ir bites! Nes kitaip jis bus įkalintas.“

O.Abdulazizas: Pradėjau kurti grupes. Pradėjau dirbti ir neabejotinai kažką praleidau. Į tai turėjo būti įsitraukę dešimtys žmonių. Ar gali įsivaizduoti? Mano brolis man sakė, kad nustočiau tviteryje rašyti apie Kanadą ir bites! Nes kitaip jis bus įkalintas.

J.Khashoggi: Padėk mums Dieve.

O.Abdulazizas: Tie, kurie išplaukia į jūrą, neturėtų bijoti nuskęsti.

Turkijos tyrėjai Saudo Arabijos konsulato viduje
Turkijos tyrėjai Saudo Arabijos konsulato viduje

J.Khashoggi: Tegu Dievas tave saugo. Tu esi Kanadoje, kuri yra saugus prieglobstis į bėdą patekusiems žmonėms. Tegu Dievas tave saugo nuo bet kokių kadhafių ir kadhafiško kvailumo. Nekalbėk apie bites net „Instagram“.

Įsilaužimas į telefoną

Pirmą kartą O.Abdulazizas apie bendravimą su J.Khashoggi viešai prakalbo praeitą mėnesį – po to, kai Toronto universiteto Pilietinės laboratorijos tyrėjai pranešė, kad į jo telefoną buvo įsilaužta panaudojant karinę šnipinėjimo įrangą.

Anot šios laboratorijos tyrėjo Billo Marczako, įrangą sukūrė Izraelio įmonė „NSO Group“, ji buvo panaudota Saudo Arabijos vyriausybės užsakymu.

123rf.com nuotr./Sekimas
123rf.com nuotr./Sekimas

Pasak B.Marczako, „NSO“ įrankiais buvo taikytasi į dar mažiausiai du Saudo Arabijos aktyvistus – Yahyą Assiri ir „Amnesty International“ darbuotoją, dirbusį Saudo Arabijos klausimais.

„Amnesty International“ programų direktoriaus pavaduotoja Danna Ingleton CNN teigė, kad technologijų ekspertai išstudijavo darbuotojo telefoną ir patvirtino, jog įsilaužti į jį buvo panaudota šnipinėjimo įranga.

Pasak D.Ingleton, šiuo metu „Amnesty International“ svarsto teisme apskųsti „NSO Group“. Praeitą savaitę organizacija kreipėsi į Izraelio gynybos ministeriją reikalaudama atšaukti „NSO Group“ eksporto licenciją.

Sekmadienį O.Abdulazizas Tel Avive iškėlė ieškinį „NSO Group“ – įmonė galimai pažeidė tarptautinę teisę parduodama šnipinėjimo įrangą represyviam režimui žinodama, kad ji gali būti panaudota žmogaus teisių pažeidimui.

A.Mahajna: „NSO Group“ turi prisiimti atsakomybę tam, kad apsaugotų potencialių disidentų, žurnalistų ir žmogaus teisių aktyvistų gyvybes.“

„NSO Group“ turi prisiimti atsakomybę tam, kad apsaugotų potencialių disidentų, žurnalistų ir žmogaus teisių aktyvistų gyvybes“, – teigė O.Abdulazizo advokatas Alaa Mahajna.

Savo ruožtu „NSO Group“ paskelbė padedanti vyriausybei kovoti su nusikalstamumu, esą įmonė visiškai patikrinta, jai licenciją suteikė Izraelio vyriausybė.

„Mūsų produktai ilgą laiką padėjo vyriausybėms užkirsti kelią savižudžių sprogdintojų išpuoliams, sustabdyti narkotikų prekeivius ir prekeivius žmonėmis, padėti pagrobėjų aukoms saugiai sugrįžti“, – teigiama „NSO Group“ pareiškime.

„Jei atsiranda įtarimų dėl neteisėto (įrangos) panaudojimo, mes pradedame tyrimą ir imamės atitinkamų veiksmų, įskaitant sutarties sustabdymą ar nutraukimą“, – priduriama pranešime.

Žinutė nuo MBS

Pasak O.Abdulazizo, praeitę gegužę du Saudo Arabijos diplomatai paprašė susitikti Monrealyje. Aktyvistas sutiko ir tikina slapta įrašęs 10-ies valandų trukmės pokalbius. O.Abdulazizas įrašais pasidalijo su CNN.

Įraše arabų kalba girdima, kaip Abdullah ir Maleku vadinami vyrai O.Abdulazizui sako buvę atsiųsti į Kanadą paties M.bin Salmano įsakymu, apeinant tokius įprastus kanalus kaip Saugumo ministerija.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Saudo Arabijos karališkasis princas Mohammedas bin Salmanas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Saudo Arabijos karališkasis princas Mohammedas bin Salmanas

Pasak diplomatų, sosto įpėdinis O.Abdulazizą stebi tviteryje ir nori pasiūlyti jam darbą.

CNN rašo, kad O.Abdulazizo įrašyti pokalbiai – iškalbingi, kadangi Saudo Arabija nuolat tikina, jog sosto įpėdinis nėra susijęs su tokiomis operacijomis, kaip, pavyzdžiui, J.Khashoggi nužudymas. Rijadas dėl žurnalisto nužudymo kaltina saugumiečius.

Diplomatai taip pat paminėjo Saudą al Qathani – įtakingą M.bin Salmano žiniasklaidos konsultantą. Turkijai pareiškus, kad jis yra vienas iš J.Khashoggi žmogžudystės sumanytojų, S.al Qathani buvo atleistas, prieš jį pradėtas tyrimas.

„Jei pats Saudas al Qathani išgirs tavo vardą, jis iškart žinos ir tu galėsi tiesiogiai susitikti su princu Mohammedu“, – kalbėjo vienas iš diplomatų.

Tuomet jie patarė O.Abdulazizui apsilankyti Saudo Arabijos ambasadoje susitvarkyti dokumentus. O.Abdelazizas tikina, kad J.Khashoggi patarimas tikriausiai išgelbėjo jo gyvybę.

„Jis sakė man neiti (į ambasadą – red.), rekomendavo susitikti su jais tik viešose vietose“, – kalbėjo Abdulazizo.

Vis dėlto, spalio 2 dieną J.Khashoggi pasielgė priešingai – nuėjo į Saudo Arabijos konsulatą Stambule. Čia jus buvo nužudytas, o jo kūnas supjaustytas dalimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius