-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prorusiška Krymo valdžia įsisiautėjo: masiškai atiminėjamas privatus turtas

Rusijos okupuotame Kryme vietos valdžia be ceremonijų atiminėja verslininkų turtą. Valdžiai nepalankių žmonių privataus turto nusavinimas Rusijoje nieko nebestebina, tačiau Kryme tai pasiekė iki šiol neregėtas aukštumas.
Prorusiškas Krymas
Prorusiškas Krymas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per dešimt mėnesių okupacijos jau spėta nusavinti apie 1 mlrd. JAV dolerių vertės nekilnojamojo ir kitokio turto. Naujoji valdžia nusavino bankus, viešbučius, laivų statyklas, fermas, degalines, pagrindinę kepyklą ir net Jaltos kino studiją, rašo „The New York Times“.

Turto savininkai jį bando susigrąžinti per teismus arba išsireikalauti bent kompensacijos, kaip tai numato Rusijos įstatymai.

Tačiau, atsižvelgiant į nuotaikas Maskvoje, vargu, ar jiems pavyks gauti bent grašį už pagrobtą turtą.

„Jei elgiesi kaip komunistai 1917 metais ir viską pasiimi sau, tai taip ir sakyk. Jei nebus kompensacijų, tai atrodys kaip paprasčiausias apiplėšimas“, – sakė Krymo Laivų statyklos valdybos pirmininkas Nikolajus Kuzmenka.

Jei nebus kompensacijų, tai atrodys kaip paprasčiausias apiplėšimas.

„Jei jie teigia, kad Krymas yra Rusijos teritorija, turi vadovautis Rusijos įstatymais“, – teigė su nusavinto turto bylomis dirbantis advokatas Romanas Marčenka.

Tačiau jis pridūrė, kad šis argumentas gali neveikti: „Mes esame įsitikinę, kad dėl politinių priežasčių Rusijos teismuose pergalės nepasieksime“.

Advokatai sako, kad Krymo valdžia taip elgiasi, nes trūksta pinigų. Jos žvilgsnis pirmiausiai krypsta į nepriklausančius valdžios partijai ir nelojalius verslininkus.

„Priverstinio išpirkimo procedūra“

Krymo valdžios atstovai aiškina, kad tai, kas vyksta, nėra turto grobimas. Krymo parlamento pirmininkas Vladimiras Konstantinovas pareiškė, kad niekas nebuvo nacionalizuota. „Tai buvo priverstinio išpirkimo procedūra“, – paaiškino jis.

V.Konstantinovas ir kiti vietos valdžios atstovai aiškina, esą jie atsiima nuosavybę, kuri visada priklausė Krymui, tačiau buvusios valdžios dėka pateko į verslininkų rankas. Jie be ceremonijų nusavino oligarchų turtą Kryme, apkaltinę juos finansuojant antiteroristines operacijas Ukrainoje.

Ukrainos Teisingumo ministerijos duomenimis, Kryme turto neteko per 4 tūkst. ukrainiečių verslininkų.

Šiuo metu pagrindinis taikinys – Dnepropetrovsko srities gubernatorius Igoris Kolomoiskis, didžiausio Ukrainoje „PrivatBank“ savininkas.

Gruodį Krymo valdžia paskelbė 83 iš šio verslininko nusavintų pastatų, degalinių  aukcioną ir pareiškė, kad gauti pinigai turi atitekti Krymo biudžetui.

Ukrainos Teisingumo ministerijos duomenimis, Kryme turto neteko per 4 tūkst. ukrainiečių verslininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius