-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prorusiškas Čekijos prezidentas užsipuolė Rusiją dėl „teroristinių“ sprogimų

Paprastai prorusiškas Čekijos prezidentas Milošas Zemanas sekmadienį netikėtai užsipuolė Maskvą ir du mirtinus sprogimus Čekijoje prilygino teroro išpuoliais, o dėl jų kaltinamus rusus prilygino animacinių filmukų personažams.
Milošas Zemanas
Milošas Zemanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Balandžio 17 dieną Čekija paskelbė išsiunčianti iš šalies 18 rusų diplomatų. Pasak Prahos, išsiunčiami rusų žvalgybos darbuotojai, dirbantys su diplomatine priedanga.

Čekijos vyriausybė, remdamasi žvalgybos ataskaita, pranešė, kad Rusijos karinės žvalgybos agentūra GRU 2014 metais jos teritorijoje surengė du sprogdinimus, iš kurių vienas pražudė du žmones ir padarė reikšmingos materialinės žalos.

Tuos sprogdinimus tirianti čekų policija ieško dviejų vyrų, laikomų įtariamaisiais 2018 metais Anglijos Solsberyje įvykdyto buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimo byloje.

Čekijos policija teigia, kad šie du rusai atvyko į Čekija su padirbtais dokumentais likus kelioms dienoms iki pirmojo sprogimo.

„Ką tie rusai, Patas ir Matas, kurie taip pat įtariami apnuodiję S.Skripalį, darė mūsų žemėje?“ – sekmadienį per televizinius debatus sakė M.Zemanas, pareikalavęs atlikti išsamų sprogimų tyrimą. – Nė viena suvereni valstybė negali leisti dviem užsienio šalies agentams surengti teroro akto savo žemėje.“

Čekų prezidentas įtariamus rusus palygino su šalyje populiariais animacinio filmuko herojai Patu ir Matu, kurie prisigalvoja įvairios veiklos, kuri paprastai baigiasi liūdnai.

Skelbiama, kad sprogimai Čekijoje neva turėjo įvykti šalia ginklų sandėlio, kad būtų sunaikinti vienam bulgarų prekeiviui priklausę ginklai, kurie neva buvo skirti Ukrainai.

Verta paminėti, kad prorusiškam M.Zemanui prireikė savaitės pakomentuoti Maskvai metamus kaltinimus.

M.Zemano sąjungininkas Čekijos ministras pirmininkas Andrejus Babišas taip pat anksčiau sprogimus pavadino "apgraibomis surengtu" teroro išpuoliu.

Čekų prezidentas sekmadienį taip pat pakomentavo ir šalies sprendimą išsiųsti 18 rusų diplomatų ir pareiškė nematąs priežasties, kodėl Rusijos ambasadoje „turėtų būti 18 šnipų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius