TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Protestų krečiamo Izraelio valdantieji keičia pagrindinį teismų reformos pasiūlymą

Izraelio valdančioji koalicija pirmadienį pristatė iš dalies pakeistą pagrindinį ginčytinos teismų sistemos pertvarkos elementą, tikėdamasi išsklaidyti šalyje ir užsienyje kylantį susirūpinimą dėl žydų valstybės demokratijos.
Benjaminas Netanyahu
Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu / „Scanpix“/AP nuotr.

Šalyje 11 savaičių iš eilės tęsiasi masinės demonstracijos prieš siūlomas reformas, kurios jau svarstomos parlamente ir kuriomis politikams būtų suteikta daugiau galių teismų atžvilgiu.

Ministro pirmininko Benjamino Netanyahu partija „Likud“ pirmadienį pranešė, kad po pirmojo svarstymo buvo iš dalies pakeistas įstatymo projektas, kuriuo siekiama pakeisti teisėjų atrankos būdą, ir sakė, kad taip bus užtikrinta didesnė teismų sistemos pusiausvyra.

Naujajame variante, kuriam, partijos teigimu, pritarė jos nariai, į teisėjų skyrimo komisiją būtų įtraukta daugiau įstatymų leidėjų ir teismų sistemos narių nei pirminiame tekste.

Paketo priešininkai kaltino B.Netanyahu, kuris yra teisiamas dėl kaltinimų korupcija, kuriuos jis neigia, bandymu pasinaudoti reformomis siekiant panaikinti galimus teismo sprendimus prieš jį. Ministras pirmininkas atmeta šį kaltinimą.

Dešinioji partija „Likud“ gynė naująjį variantą, kuris, pasak jos, „neleis koalicijai ar opozicijai perimti teismo, bet užtikrins teisėjų atrankos įvairovę“.

Opozicijos vadovas Yairas Lapidas teiginius, kad naujoji versija yra kompromisas, pavadino melu.

„Jei teisėjų atrankos komiteto pakeitimas bus priimtas, tai bus priešiškas ir pavojingas negailestingų politikų vykdomas teismų sistemos perėmimas“, – pareiškime sakė Y.Lapidas.

Prieš antrąjį ir trečiąjį, galutinį, svarstymą dėl pakeisto įstatymo projekto turės balsuoti parlamento Teisės komitetas.

Sekmadienį paskambinęs B.Netanyahu, Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas išreiškė paramą kompromisui ir pabrėžė „tikrų stabdžių ir atsvarų“ svarbą, pranešė Baltieji rūmai.

B. Netanyahu koalicija, kuri pradėjo dirbti praėjusių metų pabaigoje ir kuriai priklauso ultraortodoksų žydų ir kraštutinių dešiniųjų partijos, teigia, kad jos siūlomos reformos reikalingos siekiant apriboti teismų kompetencijos viršijimą.

Kritikai sako, kad šios priemonės, kuriomis įstatymų leidėjams leidžiama panaikinti kai kuriuos Aukščiausiojo Teismo sprendimus ir neleidžiama teisėjams panaikinti teisės aktų, kelia grėsmę Izraelio demokratijai, nes susilpnina pagrindines stabdžių ir atsvarų sistemas.

Pirmadienį paskelbtame bendrame pareiškime koalicijos partijos nurodė, kad planuoja baigti rengti teisėjų skyrimo įstatymo projektą per kelias savaites iki kitą mėnesį planuojamų parlamento atostogų.

Pareiškime teigiama, kad kiti reformų paketo teisės aktai turės palaukti iki vasaros sesijos, kad būtų sudarytos sąlygos „tikram dialogui“ su opozicija.

Trečiadienį prezidentas Isaacas Herzogas pateikė siūlomą kompromisą, tačiau vyriausybė jį iš karto atmetė.

Y.Lapidas ir kai kurie kiti opozicijos atstovai atsisakė derėtis su valdančiąja koalicija, reikalaudami visiškai įšaldyti visus teisės aktus, susijusius su teismų reforma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius