Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 12 17 /10:44

Protestuojanti Lenkija: opozicija blokavo parlamento darbą, gyventojai – parlamento duris

Penktadienio vakare minios protestuotojų užstojo įėjimą į Lenkijos parlamentą. Lenkai Varšuvoje vėl išėjo į gatves dėl valdančiųjų politikos, kuri vis labiau krypsta autoritarizmo link. Šįkart protestus įžiebė jų siekis apriboti spaudos laisvę, o dar vienas konfliktas kilo, kai valdžia vėlų vakarą be opozicijos ir žiniasklaidos nubalsavo už kitų metų biudžetą.
Protestas Lenkijoje
Protestas Lenkijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Valdantieji siekia, kad būtų suvaržytas žurnalistų darbas parlamente. Pagal planuojamas naujas taisykles į parlamento spaudos galeriją bus įleidžiama tik po du žurnalistus iš vienos žiniasklaidos priemonės; be to, žurnalistams bus draudžiama fotografuoti ir filmuoti.

Vienintelę prieinamą filmuotą medžiagą teiks parlamento oficiali vaizdo tarnyba. Be to, pagal naująją sistemą žurnalistai turės dirbti spaudos centre kitame pastate, tad jų prieiga prie deputatų bus ribota.

Dėl šių suvaržymų žiniasklaida negalės fiksuoti vaizdų, kai parlamentarai pažeidžia taisykles, pavyzdžiui, balsuoja už nedalyvaujantį kolegą.

Gyventojai blokavo parlamento įėjimą

Dėl to protestuoti pradėjo ne tik Lenkijos žiniasklaida, bet ir gyventojai. Penktadienio vakarą jie susirinko prie parlamento rūmų šalies sostinėje.

Demonstraciją prie parlamento vartų Varšuvoje inicijavo demokratijos šalininkų judėjimas KOD, kritikuojantis valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) politiką žiniasklaidos, švietimo bei konstitucinio teismo atžvilgiu.

KOD kvietimu žiemiškai šaltą vakarą susirinkusi minia mojavo baltos ir raudonos spalvos vėliavomis, skanduodama „Laisvę žiniasklaidai!“

Buvęs užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis buvo tarp sakiusiųjų kalbas per šį mitingą. Jis griežtai pasmerkė dabartinę Lenkijos politinę kryptį, įskaitant daugelį radikalių ir itin prieštaringai vertinamų pokyčių.

PiS vadovas Jaroslawas Kaczynskis pareiškė, kad piliečių protestas yra chuliganizmas, ir kad valdžia „nesileis terorizuojama“.

Opozicijos parlamentaras Michalas Szczerba savo „Twitter“ paskyroje rašė, kad „pirmą kartą mačiau ginkluotą policiją parlamento pastate“.

PiS vadovas Jaroslawas Kaczynskis pareiškė, kad piliečių protestas yra chuliganizmas, ir kad valdžia „nesileis terorizuojama“, rašo BBC.

Jis parlamentą kartu su premjere Beata Szydlo paliko apie 3 val. nakties vietos (4 val. Lietuvos) laiku. Opozicijos parlamentaras Jerzy Meysztowiczius TVN24 teigė, kad policija prieš protestuotojus panaudojo ašarines dujas, kad politikams būtų atlaisvintas kelias iki jų automobilio.

VIDEO: Varšuvoje – antivyriausybinis protestas

Po protesto – dar vienas konfliktas

Opozicija piktinasi ne tik žiniasklaidos laisvės suvaržymu – ji kaltina vyriausybę neteisėtai priėmus kitų metų biudžeto įstatymą.

Penktadienį vienas opozicijos narys parlamente iškėlė ir plakatą su užrašu „Laisvę žiniasklaidai“. Parlamento pirmininkas, PiS narys, pareiškė, kad plakatą iškėlusiam politikui nebeleidžiama dalyvauti posėdyje.

Tuomet ant pakylos sulipo opozicijos atstovai ir protestuodami dėl žiniasklaidos laisvės suvaržymo skandavo „Demokratija!“ ir „Laisvę žiniasklaidai!“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Lenkijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Lenkijoje

Seimo pirmininkas turėjo nutraukti posėdį, o keliomis valandomis vėliau debatai buvo perkelti į kitą salę, kad būtų galima balsuoti dėl 2017 metų biudžeto.

Tai buvo pirmas kartas nuo demokratijos atkūrimo 1989 m., kai toks balsavimas vyko ne pagrindinėje parlamento salėje.

J.Kaczynskis teigė, kad dalyvavo pakankamai parlamentarų, kad jų balsų užtektų balsavimui dėl biudžeto, tačiau opozicija reikalauja, kad kitą savaitę balsavimas būtų pakartotas pagrindinėje salėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius