TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 09 06 /2020 09 07

Protestuotojai Baltarusijoje: „Saša, išgerk arbatos, Putinas vaišina!“

Baltarusijos protestuotojai sekmadienį surengė naują masinę demonstraciją prieš autoritarišką prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, kuris po ginčijamo perrinkimo atsisako trauktis ir kreipėsi pagalbos į Rusiją. Stebėtojų teigimu, prasidėję protestai – bene didžiausi nuo pat rinkimų dienos rugpjūčio 9-ąją.

Minske tris savaitgalius protestuodavo daugiau kaip 100 tūkst. žmonių, o šį sekmadienį, kaip pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai, minia galėjo būti dar didesnė.

Minsko centre buvo dislokuota karių, vandens patranka, šarvuotųjų transporto ir žvalgymo priemonių, bet tai neatbaidė protestuotojų iš įvairiausių visuomenės grupių – nuo tėvų su vaikais iki studentų ir dvasininkų.

Visoje šalyje sekmadienį buvo areštuota apie 250 žmonių, 175 iš jų Minske, nurodo žmogaus teisių centras „Viasna“.

Vidaus reikalų ministerijos atstovai atsisakė patvirtinti šiuos skaičius.

Daug protestuotojų nešė raudonos ir baltos spalvų vėliavas, plakatus. Viena grupė mušė būgnus, grojo kitais instrumentais.

„Nepaisydami lietaus ir valdžios spaudimo, nepaisydami represijų Minske susirinko daug daugiau žmonių nei praėjusį sekmadienį, – žurnalistams sakė opozicijos veikėja Maryja Kalesnikava. – Aš įsitikinusi, kad protestai tęsis, kol mes laimėsime.“

Beprecedenčiai protestai Baltarusijoje kilo po rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas jau 26 metus valdantis A.Lukašenka. Oficialiais duomenimis, autoritarinis lyderis, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, gavo 80,1 proc., o jo pagrindinė varžovė Sviatlana Cichanouskaja – 10,12 proc. balsų. Opozicija ir Vakarų šalys tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti.

S.Cichanouskaja tvirtina, kad rinkimus laimėjo ji.

Šią savaitę šalyje buvo sulaikyta dešimtys žmonių, tarp jų protestavusių studentų ir mitingus nušvietusių žurnalistų.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Baltarusijos protestuotojai rengia naują demonstraciją
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Baltarusijos protestuotojai rengia naują demonstraciją

Šeštadienį Baltarusijoje į gatves buvo išėję apie 4 tūkst. žmonių, buvo sulaikyta per 90 asmenų, paskelbė Vidaus reikalų ministerija.

VIDEO: Pamatykite, kaip atrodė savaitgalis Baltarusijoje: susirinko bene didžiausia minia nuo pat protestų pradžios

„Stiprūs, kol vieningi“

37 metų politikos naujokė S.Cichanouskaja, kuri kitą dieną po rinkimų pasitraukė į Lietuvą, paragino šalininkus dalyvauti sekmadienio „Vienybės žygyje.

„Prisiminkite, kad esame stiprūs, kol esame vieningi“, – sakė ji trumpame vaizdo pareiškime.

Penktadienį S.Cichanouskaja vaizdo ryšiu kreipėsi į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį ir paragino tarptautinę bendruomenę įvesti sankcijų asmenims, atsakingiems už rinkimų klastojimą ir smurtą šalyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Cichanouskaja
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Cichanouskaja

Baltijos šalys įtraukė į „juoduosius“ sąrašus A.Lukašenką ir 29 jo administracijos aukšto rango pareigūnus, bet kitos ES narės atrodė nelabai norinčios taikytis į patį A.Lukašenką.

Rusija pareiškė reaguosianti į bet kokius Vakarų bandymus „paveikti situaciją“, o prezidentas Vladimiras Putinas užsiminė apie galimybę nusiųsti karinę paramą.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Baltarusijos protestuotojai rengia naują demonstraciją
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Baltarusijos protestuotojai rengia naują demonstraciją

Ketvirtadienį A.Lukašenka priėmė vizito atvykusį Rusijos premjerą Michailą Mišustiną ir pakeitė savo KGB vadovą. Kai kurie analitikai mano, kad tai galėjo būti padaryta spaudžiant Maskvai.

Pasak A.Lukašenkos, Rusija ir Baltarusija susitarė dėl klausimų, dėl kurių „negalėjo susitarti anksčiau“.

„Kietas riešutėlis“

Pastaraisiais metais Kremlius siekė glaudesnės ekonominės ir politinės integracijos tarp buvusių SSRS valstybių, tačiau A.Lukašenka lig šiol priešinosi visiškam suvienijimui.

A.Lukašenka ir V.Putinas artimiausiomis savaitėmis ketina susitikti Maskvoje.

Baltarusijos lyderis A.Lukašenka per susitikimą su M.Mišustinu pareiškė, kad jo saugumo pajėgos užfiksavo vokiečių skambučius, rodančius, kad V.Putino kritiko Aleksejaus Navalno apnuodijimas Sovietų Sąjungoje pagaminta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ buvo „falsifikacija“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Baltarusijos protestuotojai rengia naują demonstraciją
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Baltarusijos protestuotojai rengia naują demonstraciją

Baltarusijos televizija transliavo susektą kažkokio Mike'o Varšuvoje ir Nicko Berlyne pokalbį apie A.Navalno medžiagą. Jiedu esą pavadino A.Lukašenką „kietu riešutėliu“.

Socialinėje žiniasklaidoje Rusijoje pasipylė pašaipos A.Lukašenkos adresu ir net kai kurie Kremlių ištikimai remiantys propagandistai atrodė sutrikę.

A.Lukašenka nustebino ir praėjusį mėnesį, kai pasirodė su automatu 15-mečio sūnaus Mikalajaus, kuris taip pat buvo ginkluotas, draugijoje.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Minske sekmadienį sulaikyta per 100 protesto akcijų dalyvių

18:51

Minske sekmadienį sulaikyta daugiau kaip šimtas nesankcionuotų protesto akcijų dalyvių, skelbia Baltarusijos žmogaus teisių centras „Viasna“.

Sulaikytųjų sąrašas paskelbtas „Viasna“ tinklapyje, ir jis nuolat pildomas.

Be to, „Viasna“ praneša apie protestuotojų sulaikymus kituose šalies miestuose, visų pirma – Gardine, Breste, Baranovičiuose, Mogiliove, Vitebske.

Apie augantį sulaikymų sekmadienį skaičių praneša ir Baltarusijos vidaus reikalų ministerija.

„Sulaikytųjų, kurie dalyvavo nesankcionuotose protesto akcijose, skaičius didėja. Padėtis kontroliuojama, teisėsaugos pareigūnai budi sustiprintu režimu“, – pranešė Baltarusijos VRM atstovė spaudai Olga Čemodanova.

Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, priešais Nepriklausomybės rūmus, kur tebėra susirinkę apie 100 tūkst. žmonių, apie 18 val. šalia riaušių policijos kordono pasklido pipirinės dujos. Kol kas nėra žinoma, kuri iš pusių jas panaudojo.

Bandė pagrobti vyrą

18:20

Kaip praneša Tut.by, pridedantis ir vaizdo įrašą, Minske, Kalvariskajos gatvėje kaukėti tituškos bandė pagrobti vyrą, su savimi turėjusį tautinę Baltarusijos vėliavą.

Protestuotojai sustabdė smogikus ir „atsiėmė“ vyrą. Vienas užpuolikų elgėsi ypač agresyviai bandė pulti žmones.

 

Daugiau nei 100 tūkstančių

18:14

Laisvosios Europos radijas skelbia, kad demonstracijose vien Minske sekmadienį dalyvavo mažiausiai 100 tūkstančių. Manoma, kad protestai didžiausi nuo pat rugpjūčio 9-osios, kai vyko prezidento rinkimai, vakaro.

Žmonės į gatves ėjo Gardine, Breste, Gomelyje, mažesniuose miestuose. Ten pranešta apie milicijos smurtą – esą pareigūnai privengia didesnių minių ir puola pavienius žmones. Protestuotojai atsako skanduotėmis „Tai mūsų miestas!“

Panaudojo ašarines dujas

18:08

Tut.by skelbia, kad pareigūnai, budintys prie Nepriklausomybės rūmų, panaudojo ašarines dujas. Tai privertė protestuotojus atsitraukti, bet netrukus jie vėl prisiartino prie milicijos ir ėmė šaukti „Fašistai!“

„Scanpix“/AP nuotr./Didžiuliai protestai ir juos stebintys milicininkai Minske
„Scanpix“/AP nuotr./Didžiuliai protestai ir juos stebintys milicininkai Minske

 

Dėl lietaus išsiskirstė dalis eisenos dalyvių

17:53

Minske dėl prasidėjusio lietaus dalis antivyriausybinės eisenos dalyvių pradėjo išsiskirstyti, tačiau mažiausiai 100 tūkst. protestuotojų lieka netoli prezidento A.Lukašenkos rezidencijos, sekmadienį pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas.

Pasak jo, ne visi demonstrantai su savimi turėjo skėčius ir lietpalčius. Kai kurie žmonės nusprendė neprotestuoti lyjant lietui ir paliko šalia rezidencijos esančią aikštę.

Anot liudininkų, prie Nepriklausomybės rūmų vis tik lieka apie 100 tūkst. žmonių, kurie išsiskirstyti kol kas nesiruošia.

Pranešama, kad aktyvistai užpildė visą Nugalėtojų prospektą.

„Lukašenką – į milicijos furgoną!“

16:45

Baltarusių žurnalisto ir aktyvisto Francišako Viačiorkos teigimu, prie Nepriklausomybės rūmų – A.Lukašenkos rezidencijos – susibūrė net 100-150 tūkst. žmonių.

Minske pradėjo smarkiai lyti, bet namo pasuko tik labai nedaug žmonių – virš kitų galvų pasirodė skėčiai, ir protestuotojai ėmė skanduoti: „Einame per balas, Sašos mums nereikia!“

Spalvingi šūkiai Minske

16:40

Prie Sporto rūmų Minske per garsiakalbius transliuojama informacija apie fašizmą, Adolfą Hitlerį, getą ir tariamas tautinės Baltarusijos vėliavos sąsajas su naciais. Praeivių tai neįtikina – jie skanduoja „Gėda!“

Protestuoja ir LGBT bendruomenė. Vienas plakatų ragina „homofobišką vyriausybę“ trauktis.

„Scanpix“/AP nuotr./LGBT bendruomenės atstovų protestas Minske
„Scanpix“/AP nuotr./LGBT bendruomenės atstovų protestas Minske

Anot Tut.by, žmonių, vykstančių Nepriklausomybės rūmų link, vis daugiau. Skamba riksmai apie „žiurkę“ A.Lukašenką, raginimai jam trauktis. Pergalės prospektu žygiuojantys žmonės skanduoja: „Saša, išgerk arbatos, Putinas vaišina!“

Pergalės parke nuskambėjo ir tokia žaisminga eiliuotė: „Ar prostitutės čia? Čia! Ar narkomanai čia? Čia! Alkoholikai? Čia! Valio!“ Protestuotojai taip pat ragino: „Laikas pakeisti senas padangas!“

Nukentėjo keli žmonės

16:19

Po Baltarusijos sostinėje prie Minsko traktorių gamyklos (MTZ) įvykusių OMON susirėmimų su protestuotojais keli žmonės kreipėsi į medikus pagalbos, sekmadienį pranešė liudininkai.

Pasak jų, guminėmis lazdomis ginkluoti pareigūnai sutrukdė vietos gyventojams suformuoti koloną Čabatarovo gatvėje. Protestuotojai ketino žygiuoti į Minsko centrą dalyvauti opozicijos mitinge.

Teisėsaugininkai apsupo žmones ir ėmė vykdyti areštus. Žmonės pasipriešino ir išlaisvino kai kuriuos saviškius. Keli žmonės per susirėmimus patyrė traumų.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Didžiuliai protestai ir juos stebintys milicininkai Minske
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Didžiuliai protestai ir juos stebintys milicininkai Minske

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad sekmadienį Minske per protesto akcijas buvo sulaikyta apie 10 žmonių. Teisių gynimo centras „Viasna“ paskelbė, kad Minske buvo areštuoti 37 protestuotojai.

Protestai taip pat vyksta kituose regionuose; sulaikyta asmenų Gardine, kur, portalo tut.by duomenimis, įvyko keli „brutalūs susidūrimai su OMONu, kažkuriuo metu kažkas išpurškė ašarines dujas“.

Minsko centre į protesto akciją susirinko dešimtys tūkstančių žmonių, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Protestuotojų kolona pajudėjo prezidento Aliaksandro Lukašenkos rezidencijos – Valstybinės vėliavos aikštėje esančių Nepriklausomybės rūmų – link, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė liudininkai.

Rezidenciją yra apsupusios saugumo pajėgos, dislokuota raketų kompleksų „Rubež“, šarvuotosios technikos.

„Interfax“ korespondentas iš Minsko taip pat pranešė apie interneto sutrikimus įvairiuose miesto rajonuose.

Mobiliojo ryšio tiekėjas A1 patvirtino, kad duomenų perdavimo sparta buvo sumažinta pareikalavus pareigūnams.

Vaizdai iš Minsko

16:18

Nuotraukų galerijoje – vaizdai iš protestų spalvomis, raudona ir balta, sekmadienį vėl nusidažiusio Minsko. Skelbiama, kad demonstracijos vyksta ir mažesniuose miestuose.

 

Minia prie Nepriklausomybės rūmų

16:10

Vaizdo įrašai liudija, kad Minske protestuotojai susibūrė prie saugumo pareigūnų atitvertų Nepriklausomybės rūmų. Prie kordono sustoję keli tūkstančiai žmonių.

Skirtingai nei ankstesniais sekmadieniais, kurie jau tapo tradicine protestų diena, Nepriklausomybės rūmus juosia ne tik OMON pareigūnai, bet ir spygliuota viela.

Jau daugiau nei 40 areštų

16:01

Baltarusių žurnalistė ir aktyvistė Hana Liubakova skelbia, kad režimo pareigūnai sekmadienį suiminėja taikius protestuotojus. Ji tviteryje pasidalino Tut.by įkeltu vaizdo įrašu, nufilmuotu prie Centrinės universalinės parduotuvės Minske.

Dar viename įraše užfiksuota, kaip milicija ištempia iš sustojusio automobilio vyrą.

Susirėmimai su milicija ir areštai

15:58

Minske dirbančių žurnalistų teigimu, protestuotojai į miesto centrą plūdo palyginti nedidelėmis kolonomis, o milicijai sunkiai sekėsi sustabdyti žmones. Susidariusi minia – įspūdingo dydžio.

Skelbiama, kad milicininkai jau net nebebando vaikyti žmonių ir tik garsiakalbiais įspėja juos, jog demonstracija vyksta be leidimo. Tiesa, yra pranešimų ir vaizdo įrašų, liudijančių apie pavienius susirėmimus su pareigūnais bei areštus.

Atgabenta šarvuotoji technika

15:51

Nepriklausomybės aikštė, kur ketina susirinkti aktyvistai, nuo ankstyvo ryto apsupta milicininkų. Aikštę taip pat juosia įrengtos metalinės užtvaros, šalia jų budi pareigūnų būriai. Aikštės požeminės perėjos uždarytos.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Didžiuliai protestai ir juos stebintys milicininkai Minske
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Didžiuliai protestai ir juos stebintys milicininkai Minske

Saugumo pajėgos taip pat saugo įėjimus į aplinkinius kiemus. Specialusis transportas stovi gretimose gatvėse.

Tuo metu Spalio aikštę kordonu apsupo ginkluoti kariai, dėvintys neperšaunamas liemenes. Aplink aikštę žmonės maskuojančiomis uniformomis tiesia spygliuotą vielą.

Gatvėse prie aikščių stovi dešimtys autobusų su OMON pareigūnais, ten traukiamos papildomos teisėsaugos pareigūnų pajėgos.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Pareigūnai Minske
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Pareigūnai Minske

Miesto centre uždarytos kelios metropoliteno stotys, jose nesustoja traukiniai.

Prezidento administracijos pastato rajone yra apie 10 saugumo pajėgų transporto priemonių. Prie Karininkų namų stovi penki teisėsaugos pareigūnų autobusai. Specialios transporto priemonės, įskaitant vandens patrankas, taip pat stovi Lenino gatvėje.

Be to, kariškiai supa stelą „Minskas – miestas didvyris“ ir Didžiojo Tėvynės karo muziejų.

Anot liudininkų, į Minską atgabenama šarvuotoji technika.

Miesto pakraščiuose buvo pastebėti šarvuočiai, lydimi karinių sunkvežimių kolonų. Jie judėjo miesto centro link.

Paskutinis atnaujinimas 2020-09-06 15:51

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius