Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Protestuotojai Jerevane blokuoja pagrindines gatves ir kelius

Armėnijos protestų lyderio Nikolo Pašiniano šalininkai jo raginimu sekmadienį pradėjo blokuoti automobilių kelius Jerevane ir šalies regionuose.
Protesto eisena Jerevane
Protesto eisena Jerevane / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Į Jerevano gatves išėję šimtai protestuotojų užtveria kelius šiukšlių konteineriais ir suolais, praneša liudininkai iš Armėnijos sostinės.

Užtvertos gatvės į Respublikos aikštę, kur sekmadienio vakare ketinama surengti opozicijos mitingą, taip pat prospektai, įvairias miesto dalis jungiantys su Jerevano centru.

Aragacotno srities gyventojai blokavo Aštarako miestą su Jerevanu jungiantį greitkelį.

Kiek anksčiau N.Pašinianas savo šalininkus paragino sekmadienio vakare susirinkti į mitingą Respublikos aikštėje Jerevano centre.

„Scanpix“/AP nuotr./Nikolas Pašinianas
„Scanpix“/AP nuotr./Nikolas Pašinianas

„Nors politinė padėtis pasikeitė, yra tam tikra pažanga, vis dėlto visus jus raginu šiandien nuo 12 val. (vietos laiku, 11 val. Lietuvos laiku) pradėti taikias nesmurtines pilietinio pasipriešinimo akcijas, blokuoti visus kelius. Lygiai 16 val. (15 val. Lietuvos laiku) keliai turi būti atlaisvinti, kad mūsų piliečiai turėtų galimybę ateiti į mitingą aikštėje, kuris prasidės lygiai 19 val. (18 val. Lietuvos laiku). Įvyks labai svarbus mitingas, turime parodyti savo ryžtą, parodyti, kad mūsų neįmanoma palaužti“, – per tiesioginę transliaciją socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė N.Pašinianas, vadovaujantis nedidelei „Pilietinio susitarimo“ partijai, kuri priklauso liberaliajam opoziciniam Išeities aljansui (YELQ).

Jis taip pat pranešė, jog nuo 17 val. (16 val. Lietuvos laiku) vadovaus eitynėms nuo Prancūzijos aikštės iki Respublikos aikštės, o vėliau prasidės mitingas.

Jerevane ir kituose didžiuosiuose Armėnijos miestuose nuo balandžio 13 dienos vyko didžiuliai mitingai ir protesto akcijos prieš eksprezidento Seržo Sargsiano paskyrimą premjeru. Opozicijai priklausantis parlamentaras N.Pašinianas tapo šio protestų judėjimo lyderiu.

Balandžio 23 dieną S.Sargsianas atsistatydino, o laikinuoju vyriausybės vadovu buvo paskirtas valdančiosios Respublikonų partijos atstovas Karenas Karapetianas.

Tačiau protestai tęsėsi. N.Pašinianas pareikalavo, kad nuo valdžios būtų nušalinti visi Respublikonų partijos atstovai ir būtų išrinktas naujas premjeras.

Naujojo ministro pirmininko rinkimų klausimas bus svarstomas specialiajame Armėnijos Nacionalinės Asamblėjos posėdyje, kuris įvyks gegužės 1 dieną.

Kol kas savo kandidatą – N.Pašinianą – pasiūlė tik liberalusis opozicinis Išeities aljansas (YELQ).

Tuo tarpu parlamento pirmininko pavaduotojas, Respublikonų partijos atstovas spaudai Eduardas Šarmazanovas šeštadienį pareiškė, kad valdančioji partija, kuriai vadovauja eksprezidentas ir ekspremjeras S.Sargsianas, nesiūlys savo kandidato į vyriausybės vadovus.

N.Pašinianas naktį į sekmadienį susitiko su šalies prezidentu Armenu Sargsianu.

„Aptarėme politinę padėtį šalyje, paskutinius įvykius ir galimus sprendimo būdus“, – parašė N.Pašinianas socialiniame tinkle „Facebook“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius