Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Protestuotojai Vengrijoje reikalavo naujų rinkimų ir naujos balsavimo sistemos

Vengrijos sostinėje dešimtys tūkstančių prieš vyriausybę nusiteikusių protestuotojų šeštadienį surengė didžiausias pastarųjų metų opozicijos eitynes reikalaudami naujų rinkimų ir naujos balsavimo sistemos.
Viktoras Orbanas
Viktoras Orbanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusią savaitę premjeras Viktoras Orbanas užsitikrino ketvirtą kadenciją vyriausybės vadovo poste. Jo populistinė partija „Fidesz“ užsitikrino superdaugumą parlamente. Preliminariais duomenimis, „Fidesz“ ir jos partneriai krikščionys demokratai turės 134 mandatus 199 vietų parlamente.

Opozicijos šalininkai yra nusivylę, kad Vengrijos rinkimų sistema suteikė V.Orbano partijai didžiulę daugumą parlamente, nors „Fidesz“ surinko tik apie 50 proc. balsų.

Nors kairiojo sparno opozicinės partijos Budapešto apygardose iškovojo tik 12 iš 18 mandatų, „Fidesz“ ne sostinės apygardose surinko 85 iš 88 vietų parlamente. Likę 93 mandatai buvo paskirstyti pagal balsus partijų sąrašams.

Protestuotojai žygiavo nuo operos rūmų iki parlamento skanduodami: „Naujų rinkimų!“, „Mes esam dauguma!“, „Vik-tatorius!“ ir „Purvina „Fidesz“!“

Minia, šeštadienį užplūdusi aikštę prie neogotikinio stiliaus parlamento rūmų, buvo gerokai didesnė nei per kovo 15-ąją vyriausybės palaikymo „Taikos maršą“. Organizatoriai nurodė, kad kitą savaitgalį vyks dar vienas prieš vyriausybę nukreiptas protestas.

„Norime naujų ir sąžiningų rinkimų“, – didžiulei miniai sakė opozicijos aktyvistas Gergely Gulyasas.

„Tai yra vyriausybės atsakomybė, ir mes jiems apie tai priminsime taikiai ir masiškai“, – pridūrė jis.

V.Orbanas, griežtai nusiteikęs prieš imigraciją ir per savo priešrinkiminę kampaniją nevengęs demonizuoti į Europą atvykstančių migrantų, pareiškė ketinantis imtis „reikšmingų pokyčių“ naujoje vyriausybėje. Neatmetama galimybė, kad Vengrijoje gali būti priimta konstitucijos pataisų, nukreiptų prieš migraciją.

Prie „Fidesz“ pergalės balandžio 8-ąją prisidėjo susiskaldžiusi opozicija, sudėtinga rinkimų sistema, neproporcingai palanki didžiausiai partijai, ir V. Orbano sprendimas smarkiai palengvinti Vengrijos pilietybės suteikimo procedūrą vengrams, gyvenantiems gretimoje Rumunijoje ir Serbijoje.

Per 96 proc. rinkėjų, gyvenančių kaimyninėse šalyse, įskaitant ir teritorijas, kurias Vengrija prarado po Pirmojo pasaulinio karo, palaikė V.Orbano partiją.

„Kai paklausiau savo senelių, kodėl jie leido (komunistų diktatoriui) Matyasui Rakosi labai ilgai likti valdžioje, jie atsakė, kad buvo išsigandę, – sakė vienas iš šeštadienio protesto organizatorių, rašytojas ir žurnalistas Gergely Homonnay. – Na, aš nebijau. Mes nebijome.“

G.Homonnay sakė, kad protestuotojai turi tris reikalavimus: pakeisti rinkimų sistemą, „kuri amžinai įtvirtina „Fidesz“ valdžioje“, nuversti V.Orbano sąjungininką generalinį prokurorą Peterį Poltą, nes „kol jis valdžioje, nebus tiriama nė viena korupcijos byla“, ir išstumti „Fidesz“ iš valstybinės žiniasklaidos, pastaraisiais metais tapusios begėdiškos vyriausybės propagandos skleidėja.

V.Orbanas tvirtina, kad opozicinės partijos, padedamos Europos Sąjungos, Jungtinių Tautų ir vengrų kilmės amerikiečių milijardieriaus ir filantropo George'o Soroso, nori paversti Vengriją „imigrantų šalimi“. Opozicija tokius kaltinimus neigia.

Besibaigiant šeštadienio protestui, demonstrantai sugiedojo Vengrijos bei ES himnus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius