Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2020 01 30 /23:00

PSO dėl koronaviruso protrūkio skelbia pasaulinę ekstremaliąją situaciją

Ketvirtadienį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) sušaukė skubų posėdį Ženevoje dėl koronaviruso protrūkio Kinijoje, nusinešusio jau daugiau kaip 150 žmonių gyvybes ir toliau sparčiai plintančio už šalies ribų, praneša BBC.
Honkongas
Honkongas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po posėdžio organizacija pranešė, kad Kinijoje kilęs koronaviruso protrūkis yra skelbiamas pasauline sveikatos krize ir dėl jo įvedama ekstremalioji situacija.

Šis retai skelbiamas įvertinimas turėtų padėti geriau koordinuoti tarptautines pastangas įveikti plintančią ligą.

„Pagrindinė priežastis, kodėl skelbiama visuotinė ekstremali padėtis, yra ne tai, kas vyksta Kinijoje, bet tai, kas vyksta kitose šalyse. Kyla nerimas, kad virusas gali greitai išplisti šalyse, kuriose medicinos sistema yra kur kas silpnesnė“, – po posėdžio sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Kalbėdamas per spaudos konferenciją Ženevoje, PSO vadovas koronavirusą pavadino „beprecedenčiu protrūkiu“, kuris sulaukė „beprecedenčio atsako“. Jis pagyrė „nepaprastas Kinijos priemones“, kurių buvo imtasi siekiant užkirsti kelią viruso plitimui.

Ekstremalią situaciją PSO skelbia tik tais atvejais, kai įvyksta nepaprastas įvykis, kuris, kaip nustatoma, kelia pavojų visuomenės sveikatai kitose valstybėse dėl tarptautinio ligos plitimo.

Ketvirtadienį Kinijos vyriausybė pranešė, kad koronaviruso aukų padaugėjo iki 170, taip pat patvirtinta daugiau kaip 1 700 naujų užsikrėtimo atvejų.

Nuo praėjusių metų pabaigos, kai liga buvo pirmąkart aptikta Uhane, ji išplito jau daugiau kaip 15 šalių. Per šį laikotarpį aukų skaičius šoktelėjo iki 132, o patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičius beveik pasiekė 6 000.

Visi iki šiol patvirtinti mirties atvejai buvo užfiksuoti Kinijoje. Apie užsikrėtimo atvejus taip pat buvo pranešta Azijos Ramiojo vandenyno regione, Šiaurės Amerikoje ir Europoje, Artimuosiuose Rytuose.

Pasak PSO, kitose šalyse veikiausiai bus užfiksuota daugiau užsikrėtimo atvejų „atsižvelgiant į pasaulinį kelionių mastą“.

PSO regioninis direktorius Ahmedas al Mandhari anksčiau ketvirtadienį paragino „žmones išlikti ramius ir imtis būtinų atsargumo priemonių, kad saugotų save ir savo artimuosius“.

Koronavirusas kelia nerimą dėl savo panašumo į SARS (ūminį kvėpavimo takų sindromą), 2002–2003 metais žemyninėje Kinijos dalyje ir Honkonge pražudžiusį beveik 650 žmonių.

Kaip ir SARS, naujasis virusas gali plisti tarp žmonių.

VIDEO: Ar Lietuva daro pakankamai, kad užkirstų kelią koronaviruso atsiradimui?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius