Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

PSO rekomenduoja tęsti skiepijimą „AstraZeneca“: nauda nusveria riziką

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį paskelbė, kad „AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso turėtų būti toliau naudojama – net ekspertams vykdant patikrinimus dėl saugumo.

Tokią rekomendaciją PSO paskelbė Europoje virtinei šalių, įskaitant Lietuvą, nutarus laikinai sustabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina po to, kai sulaukta pranešimų apie kraujo krešėjimo atvejus tarp paskiepytų žmonių – apie 30 iš keliolikos milijonų.

„Pasiskiepijimas nuo COVID-19 neužkirs kelio kitoms ligoms ir mirtims nuo kitų ligų“, – pranešė PSO patariamasis komitetas dėl vakcinų saugumo.

„Žinoma, kad tromboemboliniai incidentai gana dažni. Venų tromboembolijos – trečia pagal dažnumą širdies ir kraujagyslių liga pasaulyje“, – pridūrė komitetas.

Tiesa, PSO ekspertai, pridūrę, kad tokios komplikacijos nebūtinai susijusios su vakcinomis, taip pat pažymėjo: „Įprasta ir rekomenduotina praktika – ištirti tuos atvejus. Jų fiksavimas rodo, kad stebėjimo sistema veikia ir kad situacija yra kontroliuojama.“

Europos vaistų agentūra (EVA) antradienį pareiškė, kad nėra „jokių požymių“, jog bendrovės „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurta vakcina galėtų lėmė kraujo krešulių susidarymą kai kuriems paskiepytiems žmonėms.

EVA išvados laukiama ketvirtadienį – tada daugelis laikinai skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina sustabdžiusių žemyno šalių tikisi atnaujinti vakcinavimą šia vakcina.

Ne visos Europos šalys sustabdė skiepijimą „AstraZeneca“ gaminiu. Belgija, Lenkija, Čekija, Estija paskelbė, kad tęs vakcinavimą, nes jo nauda nusveria riziką, o Belgijos sveikatos apsaugos ministras Frankas Vandenbroucke net pareiškė, jog tokia pauzė būtų neatsakinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius