Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PSO vadovas: 2022-ieji turi tapti metais, kai „užbaigėme pandemiją“

Pasaulis turi susitelkti ir priimti sudėtingus sprendimus, kad per ateinančius metus baigtųsi COVID-19 pandemija, pirmadienį pareiškė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.
Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas
Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„2022-ieji turi tapti tais metais, kuriais užbaigėme pandemiją“, – Ženevoje žurnalistams sakė PSO generalinis direktorius.

Artėjant metų pabaigai JT sveikatos agentūros vadovas paragino šalis riboti šventinius renginius, nes susibūrimai būtų „puiki terpė“ koronaviruso omikron atmainai plisti.

Jis pridūrė, kad geriau atšaukti renginius dabar ir švęsti vėliau, „negu švęsti dabar ir vėliau liūdėti“.

Omikron padermė, apie kurią pirmąkart pranešta lapkritį Pietų Afrikos Respublikoje, jau aptikta dešimtyse valstybių – taigi, viltys, kad sunkiausias pandemijos laikotarpis jau praeityje, subliuško.

„Labai greitas“ plitimas

Anot PSO, daug mutacijų turintis viruso variantas plinta beprecedenčiu greičiu.

„Dabar yra nuoseklių įrodymų, kad omikron plinta daug greičiau nei delta atmaina“, – sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas, įspėdamas, kad dėl šios padermės užsikrėtimo atvejų gali dvigubėti kas 1,5–3 dienas.

„Tai yra labai greitai“, – pabrėžė PSO vadovas.

Pirminiai duomenys rodo, kad omikron variantas gali būti užkrečiamesnis ir galbūt atsparesnis vakcinoms.

Tačiau esama ir požymių, kad omikron sukelia ne tokius sunkius simptomus kaip ankstesnės padermės. Vis tik PSO vyriausioji mokslininkė Soumya Swaminathan pirmadienį per spaudos konferenciją pažymėjo, kad „dar anksti daryti išvadą, jog tai yra švelnesnis variantas“.

Imago / Scanpix nuotr./Omikron atmaina
Imago / Scanpix nuotr./Omikron atmaina

Ji perspėjo, kad PAR ir kitos šalys, kur pranešami žemesni hospitalizacijos dėl omikron atvejų skaičiai, buvo smarkiai paveiktos ankstesnių infekcijos bangų – taigi, daugelis omikron atvejų galėtų būti pakartotinis užsikrėtimas.

„Šis variantas gali elgtis kitaip, kalbant apie ankstesnį imunitetą jau turinčius žmones“, – sakė S.Swaminathan.

„Panaikinti nelygybę“

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas savo ruožtu pabrėžė, jog, nepriklausomai nuo sukeliamos ligos sunkumo, „vien tik atvejų skaičius... gali perkrauti sveikatos apsaugos sistemą“, todėl galėtų šoktelėti ir mirštamumas.

Nuo pandemijos pradžios jau mirė daugiau kaip 5,3 mln. užsikrėtusių žmonių, nors manoma, kad tikrasis COVID-19 aukų skaičius yra kelis kartus didesnis.

Augant susirūpinimui dėl omikron, daugelis vyriausybių skuba paspartinti gyventojų revakcinaciją. Pirmieji duomenys rodo, kad stiprinančioji vakcinos dozė geriau apsaugo nuo naujojo varianto.

Tačiau PSO nerimauja, kad tokios kampanijos gali padidinti jau ir taip akį rėžiančią nelygybę tarp turtingų ir skurdesnių šalių dėl skiepų prieinamumo.

Daugelis rizikos grupėms priklausančių žmonių visame pasaulyje vis dar laukia pirmosios vakcinos dozės, todėl PS ragina teikti pirmenybę jiems, o ne visiškai imunizuotiems sveikiems suaugusiesiems.

„Jei norime užbaigti pandemiją per ateinančius metus, turime panaikinti nelygybę, – pareiškė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius