Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Putino karo dirigentas“: A.Navalno fondo tyrimas apie žinomą rusų muzikantą ir Kremliaus rėmėją

Šiuo metu įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno komanda paskelbė tyrimą dėl Marijos teatro (dar vadinamo Marjiinsko teatru) vadovo Valerijaus Gergijevo turto. Autoriai pažymi, kad garsus rusų dirigentas slepia savo nekilnojamąjį turtą užsienyje ir tuo pačiu veikia kaip „Vladimiro Putino ambasadorius kultūros pasaulyje“. Jis ne kartą koncertavo vietose, kurias subombardavo Rusija, niekada neslėpė savo prielankumo Kremliaus vadovui ir palaiko jo politiką. A.Navalno fondas savo tyrimą pavadino „Putino karo dirigentas“.
V.Gergijevas ir V.Putinas
V.Gergijevas ir V.Putinas / AP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip atskleidė dar 2019 m. pradėtas A.Navalno fondo tyrimas, dirigentas Valerijus Gergijevas turi 165 kvadratinių metrų butą Niujorko centre už 2,5 mln. dolerių. Butas įsigytas dar 2004 metais. Todėl, pasak A.Navalno projekto tyrėjų, dabar šio būsto kaina yra dvigubai didesnė.

Tačiau savo turto deklaracijoje, pasak A.Navalno, V.Gergijevas nenurodo turintis butą Niujorke. O tai ne vieninteliai pasaulyje žinomo rusų dirigento turtai. Paaiškėjo, kad nekilnojamo turto ir piniginių lėšų jis prikaupęs žymiai daugiau.

„Viskas dėl to, kad jis yra melagis“, – tyrime kalba A.Navalnas.

Palaiko V.Putino politiką

Norėdami nustatyti, ar tikrai V.Gergijevas pasirašė ant būsto Niujorke pirkimo dokumentų, A.Navalno bendražygiai sulygino ten padėtą jo parašą su parašu, kurį jiems patiems pavyko gauti po dirigento spektaklio Milane šių metų vasario 23 dieną.

Jie atkreipia dėmesį, kad V.Gergijevui džiaugiantis ovacijomis Milane V.Putinas buvo bepradedąs bombarduoti Ukrainą. Tai buvo paskutinis muzikanto koncertas Europoje

A.Navalno komanda teigia, kad šis tyrimas pradėtas dar 2019 m. Tačiau esą, „jei jis būtų publikuotas tuomet, nebūtų galima susidaryti pilno vaizdo“.

„Tuo metu pareiškimai, kad Gergijevas už didžiulius honorarus ir kyšius skalbia savo patikėtinio ir nusikaltėlio reputaciją, galėjo atrodyti kaip lazdos perlenkimas. Taip, jis garbina Putiną, tačiau esą kodėl tai svarbu? Tokių žmonių dešimtys“, – kalba A.Navalno komanda.

Tyrėjai: mūsų maestro yra nebe didžiosios rusų kultūros, o išprotėjusio diktatoriaus ir kraupaus karo veidas.

Tačiau, pasak jos, šiandien viskas kitaip.

„Šiandien Putinas, kurio patikėtinis yra Gergijevas, naikina kaimyninę šalį“, – teigiama A.Navalno tyrime.

„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./V.Gergijevas
„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./V.Gergijevas

„Mūsų maestro yra nebe didžiosios rusų kultūros, o išprotėjusio diktatoriaus ir kraupaus karo veidas“, – mano tyrėjai.

Su V.Putinu V.Gergijevas susipažino dar praėjusio šimtmečio dešimtajame dešimtmetyje. Pasak A.Navalno komandos, tuo pat metu jis susipažino ir su kitais įtakingais Rusijos politikais, bankininkais, oligarchais, kurie jį dosniai remia.

„Gergijevas yra praktiškai dvaro muzikantas visų tų, kurie dešimtmečius grobsto mūsų šalį“, – tvirtino A.Navalno komanda.

V.Gergijevą jie vadina savotišku Rusijos užsienio reikalų ministru – gerbiamu, žinomu, kurio užduotis yra tapti šalies veidu užsienyje.

„Jis turi nukreipti dėmesį nuo to, kad Putinas grobsto ir naikina tiek Rusiją, tiek kaimynines šalis, bei parodyti, kad „ne viskas taip vienareikšmiška“, – tyrime kalba A.Navalno komanda.

Tyrime parodoma, kad V.Gergijevas ne kartą bandė nukreipti pasaulio dėmesį nuo V.Putino vykdytų nusikaltimų. Vienas pavyzdžių – jo koncertas sugriautame Cchinvalio mieste iš karto po to, kai Rusijos kariuomenė užpuolė Sakartvelą 2008 metais.

Vėliau V.Gergijevas surengė koncertą Sirijos Palmyros mieste. Koncertas buvo skirtas Rusijos pajėgų dalyvavimui karinėje operacijoje šioje valstybėje. Žymusis Rusijos dirigentas netgi gavo medalį „už Palmyros išlaisvinimą“ iš paties V.Putino rankų.

A.Navalno komanda savo tyrime panaudoja ir tiesioginę V.Gergijevo kalbą, kurioje jis tikina „norintis padėti Sergejui Lavrovui ir kitiems valdžios atstovams“. Esą taip jis siekia didesnio Rusijos lyderių tikslų suvokimo šalies viduje.

2014 m. Roterdame V.Gergijevas surengė dar vieną koncertą. Šį kartą jis skirtas MH17 reiso lėktuvo, numušto virš Donbaso, aukoms pagerbti.

„Imago“/„Scanpix“ nuotr./V.Gergijevas ir V.Putinas
„Imago“/„Scanpix“ nuotr./V.Gergijevas ir V.Putinas

A.Navalno komanda tikina, kad minėtas lėktuvas buvo numuštas paties V.Putino sprendimu, o Nyderlandai šioje katastrofoje neteko beveik 200 savo piliečių. Tačiau rusų dirigentui šie faktai netrukdo ciniškai reikšti užuojautą Nyderlandams.

V.Gergijevo turtai slepiami užsienyje

Kaip išsiaiškino A.Navalno fondas, dauguma V.Gergijevo turto yra Italijoje. Tarp jų – vila elitinėje Olgiata užmiesčio klubo bendruomenėje, valanda kelio automobiliu nuo Romos. Taip pat – 5,5 hektarų žemės sklypas miestelyje netoli Neapolio.

Dirigentas asmeniniais tikslais naudoja lėšas, gautas ir iš Rusijos oligarchų bei valstybinių įmonių į Valerijaus Gergijevo labdaros fondo sąskaitą

V.Gergijevas valdo ir pusę hektaro žemės ūkio paskirties žemės, pramogų parką, krepšinio aikštelę ir restoraną „United Tastes of Hamerica“ Riminyje, Italijoje. Milane jam priklauso 800 tūkstančių kv. m žemės.

Venecijoje rusų dirigentui priklauso XV amžiaus rūmai.

Itališkas V.Gergijevo turtas, pasak tyrimo autorių, vertas mažiausiai 100 mln. eurų. Dalis šio turto atiteko dirigentui iš japonų arfininkės Yoko Nagae. Pati ji gavo palikimą iš turtingo vyro ir išleido turtus muzikantams paremti. Po mirties Yoko Nagae paliko turtą V.Gergijevui.

Nuo 2017 metų Marijos teatro vadovas nėra deklaravęs savo turto. Nepaisant to, buvo nustatyta, kad Rusijoje jis turi tris butus Sankt Peterburge, kurių bendras plotas yra 670 kvadratinių metrų, o kaina siekia apie 140 milijonų rublių (daugiau nei 1,5 mln. eurų). Taip pat jam priklauso butas prestižinėje gatvėje Maskvoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Navalnas
„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Navalnas

V.Gergijevas yra ir kotedžo bei koncertų salės, kur muzikantas asmeniškai koncertuoja V.Putinui, savininkas.

Be to, tyrimo duomenimis, dirigentas asmeniniais tikslais naudoja lėšas, gautas ir iš Rusijos oligarchų bei valstybinių įmonių į Valerijaus Gergijevo labdaros fondo sąskaitą, sukurtą jauniems muzikantams remti ir klasikinei muzikai populiarinti.

Autoriai fondą vadina „asmenine maestro pinigine“, iš kurios jis ima pinigus už „gražų gyvenimą“.

A.Navalno tyrėjai nustatė, kad už fondo pinigus V.Gergijevas įsigijo tris kaimyninius butus elitiniame Sankt Peterburgo gyvenamajame komplekse „Art View House“ už 260 mln. rublių (beveik 3 mln. eurų). Už tas pačias lėšas įsigyti ir keturi butai pastate šalia Arbato už 708 milijonus rublių (beveik 8 mln. eurų). Galiausiai – žemės sklypas Rubliovkoje, kurio vertė apie 230 mln. rublių (kiek mažiau nei 3 mln. eurų).

2022 m. kovo pradžioje V.Gergijevas buvo atleistas iš Miuncheno filharmonijos, kur buvo vyriausiasis dirigentas, nes atsisakė atsiriboti nuo karo su Ukraina.

Po to V.Putinas pakvietė jį vadovauti Marijos teatro bei Didžiojo teatro direkcijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius