Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

R.Abramovičius investavo į naują projektą, kuris fiksuos Lietuvos žydų gelbėtojų liudijimus

Rusijos oligarchas, Londono „Chelsea“ futbolo klubo savininkas Romanas Abramovičius investavo į naują projektą, kuriuos siekiama užfiksuoti Lietuvoje žydus per Holokaustą gelbėjusių žmonių liudijimus – kol dar ne vėlu, skelbia „Times of Israel“. Lietuvoje apie projektą, tiesa, kol kas nieko nežinoma.
Romanas Abramovičius
Romanas Abramovičius / „Scanpix“/AP nuotr.

R.Abramovičius, kuris turi litvakiškų šaknų ir kurio šeima yra kilusi iš Lietuvos, lėšas esą pasiūlė organizacijai „From The Depths“ („Iš gelmių“) – Holokaustą išgyvenusių žmonių palikuonių įkurtam fondui, kuris dirba su Pasaulio tautų teisuoliais visame pasaulyje, bet daugiausia Vidurio ir Rytų Europoje.

Pasaulio tautų teisuolis – tai garbės vardas, kurį suteikia Izraelio valstybė kitų šalių piliečiams, gelbėjusiems Holokausto aukas. Holokausto atminimo centras „Yad Vashem“ iki 2018-ųjų sausio 1 dienos į sąrašą buvo įtraukęs 893 lietuvius, karo metais gelbėjusius žydus.

Skelbiama, kad nauju „From The Depths“ projektu siekiama sužinoti kuo daugiau apie Holokaustą Lietuvoje ir vietos žmones, gelbėjusius žydus. Mūsų šalyje karo metais naciams daug kas ir padėjo – buvo išžudyta daugiau nei 90 proc. Lietuvos žydų.

Iniciatyvą esą paskubino žinia, kad praėjusią savaitę mirė vienuolė Cecylia Roszak, kurią už žydų gelbėjimą Vilniuje irgi yra pagerbęs „Yad Vashem“ centras.

„Twitter“ nuotr./„Keršytojų“ lyderis Aba Kovneris
„Twitter“ nuotr./„Keršytojų“ lyderis Aba Kovneris

Tarp C.Roszak išgelbėtų žydų buvo garsus partizanas ir poetas Aba Kovneris, veikęs Vilniaus gete.

Ar gali būti, kad R.Abramovičius dėl paramos naujam projektui su žydų bendruomenės Lietuvoje atstovais tarėsi šių metų rugpjūčio pradžioje, kai slapta atskrido į Vilnių. Su turtuoliu buvo susitikusi Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Ji 15min vis dėlto teigė apskritai turinti daug įtarimų dėl organizacijos „From The Depths“ ir pridūrė, kad Lietuvoje žydų gelbėtojų pagerbimo klausimu dirbančios grupės apie tariamą naują projektą nieko nėra girdėjusios.

„Lietuvos žydų bendruomenė šitame reikale nedalyvauja. Apskambinau visus kitus, kurie galėtų būti susiję su gelbėtojais – nė vienas žmogus Lietuvoje, susijęs su gelbėtojais, nepatvirtino ir apskritai nežinojo apie šį projektą. Sunku tuo žmogumi, Jonny Danielsu, pasitikėti“, – tvirtino F.Kukliansky.

Izraelio ambasada portalui irgi teigė apie „From The Depths“ planus nieko nežinanti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Faina Kukliansky
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Faina Kukliansky

„From The Depths“ įkūrėjas Jonny Danielsas teigė, kad projektas įamžins dar gyvų Lietuvos teisuolių liudijimus būtent sesers C.Roszak garbei. Šiems žmonėms, kurių gyvų liko vos apie 50, taip pat bus siekiama padėti, kur tik įmanoma.

Anot Jungtinėje Karalytėje gimusio J.Danielso, R.Abramovičiaus, kuris šių metų gegužę gavo Izraelio pilietybę, parama projektui gyvybiškai svarbi.

„Ponas Abramovičius jau ilgą laiką remia žydų projektus. Esame jam dėkingi už pagalbą plečiant šį svarbų projektą. Per Holokaustą išsigelbėję ir juos gelbėję žmonės miršta, tad neturime daug laiko.

Šių herojų istorijos – šviesos blyksnis žvelgiant į tamsius su Holokaustu susijusius metus. Jos leidžia mums tikėti žmonija ir sužinoti, ką reiškia priešintis absoliučiam blogiui – šiandien tokia žinia ypač svarbi“, – kalbėjo J.Danielsas.

„From The Depths“ panašų projektą jau vykdo Lenkijoje. Organizacijos darbuotojai fiksuoja lenkų, kurie gelbėjo žydus per Holokaustą, atsiminimus.

Rusijos žiniasklaida anksčiau skelbė, kad R.Abramovičius Lietuvoje rugpjūtį lankėsi ir norėdamas gauti Lietuvos pilietybę, kuri jam leistų laisvai judėti visoje Europos Sąjungoje (ES).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius