-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Muellerio ataskaita: D.Trumpas per 2016 metų rinkimus nebuvo susimokęs su Rusija

Sekmadienį JAV kongresas iš generalinio prokuroro Williamo Barro sulaukė specialiojo prokuroro Roberto Muellerio ataskaitos santrumpos, praneša CNN.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Keturių puslapių santrumpoje daroma išvada, kad Robertui Muelleriui nepavyko rasti įrodymų, kad Donaldas Trumpas ar jo rinkiminio štabo nariai per 2016 metų rinkiminę kampaniją buvo susimokę su Rusija.

Taip pat nerasta pakankamai įrodymų, kad D.Trumpas būtų trukdęs vykdyti teisingumą, kliudydamas tyrimui dėl Rusijos.

„Specialiojo prokuroro tyrimas nenustatė, kad D.Trumpas ar kas nors su juo susijęs rengė sąmokslą su Rusija jai bandant paveikti 2016 m. JAV prezidento rinkimus“, – nurodo W.Barras.

Generalinis prokuroras santrumpoje taip pat nurodo, kad R.Muellerio surinktų įrodymų nepakanka pradėti tyrimą dėl D.Trumpo trukdymo teisingumui.

„Nors ataskaitoje nedaroma išvada, kad prezidentas įvykdė nusikaltimą, bet visiškai nuo atsakomybės jis taip pat neatleidžiamas“, – pateiktoje santrumpoje JAV kongresui W.Barras cituoja Roberto Muellerio žodžius.

W.Barras savo pateiktoje santrumpoje tikina, kad artimiausiu metu bus paviešinta daugiau Roberto Muellerio atlikto tyrimo detalių. Vis tik kai kurioms detalėms gali būtų taikomi apribojimai ir visuomenei jos pateiktos nebus.

Į W.Barro pateiktą santrumpą sureagavo ir D.Trumpas. Savo „Twitter“ paskyroje jis trumpai pareiškė: „Jokio slapto susitarimo, jokio trukdymo teisingumui. Visiškas išteisinimas!“.

Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders taip pat teigė, kad W.Barro pateikta santrumpa yra visiškas Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento išteisinimas.

D.Trumpo asmeninis advokatas Rudy Giuliani sakė, kad ataskaita buvo „geresnė, nei jis tikėjosi“.

Vėlų penktadienio vakarą buvo paskelbta, kad R.Muelleris baigė tyrimą dėl Rusijos kišimosi į Amerikos rinkimus ir pateikė ataskaitą generaliniam prokurorui.

Tyrėjai aiškinosi, ar D.Trumpas ir jo 2016 metų rinkimų kampanijos štabas palaikė neteisėtus ryšius su Kremliumi.

R.Muellerio tyrimo drama ir precedento neturintys įtarimai, jog JAV prezidentas veikė išvien su Maskva ir galbūt yra kaltas dėl susimokymo arba netgi valstybės išdavystės, nuolat persekiojo D.Trumpą nuo jo atėjimo į valdžią po netikėtos pergalės prieš demokratų kandidatę Hillary Clinton.

Visą šį laiką jis teigė esąs „raganų medžioklės“ auka, bet jo oponentai demokratai, pernai užsitikrinę daugumą Kongreso žemuosiuose rūmuose, sako, kad D.Trumpas iki šiol nėra tinkamai paaiškinęs savo ryšių su Rusija.

Naujų kaltinimų pateikiama nebus

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs FTB direktorius Robertas Muelleris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs FTB direktorius Robertas Muelleris

Teisingumo departamentas po ataskaitos pateikimo patvirtino vieną svarbų faktą: R.Muelleris nerekomenduoja pateikti kokių nors naujų kaltinimų.

Atliekant tyrimą specialusis prokuroras iškėlė kaltinimus daugiau kaip 30 asmenų ir juridinių subjektų, įskaitant 25 rusus ir šešis buvusius D.Trumpo padėjėjus.

Žinia, kad daugiau kaltinimų iškelti neplanuojama, reiškia, kad politiškai pažeidžiami prezidentui artimi veikėjai, įskaitant jo sūnų Donaldą Trumpą jaunesnįjį ir įtakingą žentą Jaredą Kushnerį, gali lengviau atsikvėpti.

Išmoningas Rusijos kišimasis

Dar prieš parengiant ataskaitą ankstesni R.Muellerio kaltinimai ir teismo dokumentai nemažai atskleidė apie labiausiai sukrečiantį tyrimą, kada nors atliktą dėl JAV prezidento rinkimų.

Iš teismo dokumentų galima spręsti apie Maskvos atkaklias pastangas paveikti 2016 metais vykusį balsavimą ir sutrikdyti šalies demokratijos sistemą.

R.Muelleris pateikė faktų apie Rusijos vyriausybės remiamus kompiuterinius įsilaužėlius ir socialinių tinklų „trolių fermą“, sutartinai dirbusius, kad pakreiptų kampaniją D.Trumpo naudai prieš H.Clinton.

Visa tai vyko po virtinės nepaaiškintų kontaktų tarp D.Trumpo kampanijos veikėjų ir Rusijos atstovų, dėl kurių FTB pradėjo tyrimą dėl galimo susimokymo. Tada D.Trumpas atleido tuometį FTB direktorių Jamesą Comey, ir dėl šios priežasties tyrimui vadovauti buvo paskirtas nepriklausomas specialusis prokuroras – R.Muelleris.

R.Muelleris sugebėjo pasiekti retą sėkmę – išvengti bet kokių konfidencialios informacijos nutekinimų žiniasklaidai. Jo suformuota teisininkų komanda iškėlė kaltinimus buvusiems D.Trumpo padėjėjams Paului Manafortui, Rickui Gatesui, Michaelui Flynnui, Michaelui Cohenui, George'ui Papadopoulos ir Rogeriui Stone'ui.

Penki iš jų buvo nuteisti už įvairius nusikaltimus, bet labai svarbu, kad nė vienas iš šių veikėjų nebuvo apkaltintas sąmokslu veikti išvien su rusais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius