Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.T.Erdoganas pertvarkė Turkijos karinę vadovybę

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį atliko šalies karinės vadovybės pertvarkymą, kariuomenės vadą paskyręs Turkijos kariuomenės Generalinio štabo viršininku, o šias pareigas ėjusiam generolui anksčiau patikėjęs gynybos ministro portfelį.
Hulusi Akaras
Hulusi Akaras / „Scanpix“/AP nuotr.

Turkijos naujoji vyriausybė pirmadienį pranešė, kad buvęs Turkijos kariuomenės Generalinio štabo viršininkas Hulusi Akaras skiriamas naujuoju gynybos ministru. Tai retas atvejis, kai kariuomenės pareigūnui atitenka politinis postas.

Po to R.T.Erdoganas pasirašė prezidentinį dekretą, kuriuo sausumos pajėgų vadas generolas Yasaras Guleras buvo paskirtas Generalinio štabo vadu.

Turėdama daugiau nei 900 tūkst. aktyvios tarnybos karių Turkija turi antras didžiausias karines pajėgas NATO po Jungtinių Valstijų, kurių karinis kontingentas sudaro 1,5 milijono.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas

Turkijos pranešimas paskelbtas NATO valstybių atstovams susitinkant Briuselyje ir tvyrant įtampai dėl aljanso narių išlaidų gynybai.

R.T.Erdoganas pirmadienį pradėjo savo antrą prezidentavimo kadenciją. Naujos vyriausybės narius jis paskyrė pagal naująją politinę sistemą, kurioje nebeliko ministro pirmininko posto, o vykdomoji valdžia sutelkta prezidento rankose.

Pagal naują įstatymą R.T.Erdoganas galės priimti sprendimą dėl aukštesnio karinio laipsnio suteikimo aukščiausio rango kariuomenės pareigūnams, įskaitant pulkininkus, brigados gerenolus, admirolus ir generolus.

Nauja politinė sistema suteikė R.T.Erdoganui didelius įgaliojimus, o tai reiškia, kad jis gali tiesiogiai skirti aukščiausius kariuomenės vadus.

Pagal naują įstatymą R.T.Erdoganas galės priimti sprendimą dėl aukštesnio karinio laipsnio suteikimo aukščiausio rango kariuomenės pareigūnams, įskaitant pulkininkus, brigados gerenolus, admirolus ir generolus.

Paprastai kariuomenės pareigūnai būna skiriami kasmet rugpjūčio 30 dieną. Aukščiausio rango kariuomenės vadai yra skiriami ketveriems metams.

64 metų Y.Guleras drauge su H.Akaru ir kitais aukščiausiais kariuomenės pareigūnais buvo pagrobti ir uždaryti vienoje karinėje bazėje per nepavykusį 2016 metų liepos mėnesio perversmą, kuriuo buvo siekiama nuversti R.T.Erdogano vyriausybę.

Dėl mėginimo surengti perversmą Ankara kaltina JAV gyvenantį musulmonų pamokslininką Fethullah Guleną. Šiuos kaltinimus jis įnirtingai neigia.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fethullah Gulenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fethullah Gulenas

Po nepavykusio perversmo per 50 tūkst. žmonių buvo areštuoti, o 140 tūkst. valstybės tarnautojų buvo atleisti ar nušalinti nuo pareigų dėl savo įtariamų ryšių su F.Gulenu ar kurdų kovotojais. Iš postų buvo pašalinta beveik pusė šalies generolų.

Naujuoju dekretu generalinio štabo vadovo pavaduotojas generolas Umitas Dundaras buvo paskirtas sausumos pajėgų vadu.

E.Dundaras atliko svarbų vaidmenį malšinant minėtą perversmą.

„Tai yra judėjimas, kurio Turkijos ginkluotosios pajėgos nepalaiko“ – sakė jis perversmo naktį, kalbėdamas tiesiogiai per televiziją.

Po perversmo numalšinimo R.T.Erdoganas padidino savo įtaką ginkluotosioms pajėgoms, kurios anksčiau buvo laikomos lygiagrete valdžios struktūra, ne kartą vertusia vyriausybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius