-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 09 /17:13

R.T.Erdoganas: Turkijos pajėgos gali bet kada įžengti į Afrino centrą

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį pareiškė, kad Turkijos ir jos sąjungininkų sukilėlių pajėgos  gali įžengti į kurdų kontroliuojamo Afrino miesto centrą „bet kurią akimirką“; diena anksčiau buvo užimtas kitas strategiškai svarbus miestas.
Turkijos kariai Sirijoje
Turkijos kariai Sirijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Dabar mūsų tikslas yra Afrinas... Šiuo metu Afriną esame apsupę. Mes galime įžengti į Afriną bet kurią akimirką, Dievui panorėjus“, – sakė R.T.Erdoganas savo partijos nariams Ankaroje.

Ketvirtadienį Turkijos pajėgos ir jų sąjungininkai Sirijos sukilėliai perėmė iš kurdų kovotojų svarbaus Džandario miesto kontrolę į vakarus nuo Afrino.

„Operacijos Afrine tęsis kol ši teroro pelkė bus nusausinta“,– perspėjo jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sirijos demokratinės pajėgos Afrine
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sirijos demokratinės pajėgos Afrine

Operaciją „Alyvos šakelė“ Afrino regione Sirijos šiaurėje pradėjo sausio 20 dieną prieš šią teritoriją kontroliuojančius Kurdų liaudies apsaugos dalinius (YPG), Turkijos laikomus teroristine grupuote.

Nepaisydami ryžtingo pasipriešinimo – žuvo 42 turkų kariai, Turkijos kariuomenė su savo sąjungininkais sirais regis įgavo naują pagreitį pastarosiomis savaitėmis.

Pasak analitikų, Džandario užėmimas, vieno svarbiausio centrų be Afrino, atveria kelią Ankarai siekti pagrindinio tikslo.

Tačiau ši operacija padidino įtampą santykiuose su Jungtinėmis Valstijomis, nes Turkijos armija kaunasi prieš sukarintą grupuotę, palaikomą kitos NATO narės kovoje su „Islamo valstybe“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas

R.T.Erdoganas vėl patvirtino savo ankstesnius pažadus, kad Turkija neapsiribos vien tik YPG pašalinimu iš Afrino regiono – ji nori toliau pulti rytų kryptimi iki Manbidžo ir toliau iki Irako sienos.

„Šiandien mes esame Afrine, o rytoj būsime Manbidže. Ir kitą dieną mes užtikrinsime, kad teroristai bus pašalinti iš teritorijų į rytus nuo Eufrato upės iki pat Irako sienos“, – kalbėjo jis.

„Sputnik“ nuotr./Nuo Turkijos oro smūgių Afrine besislepiantys kurdai
„Sputnik“ nuotr./Nuo Turkijos oro smūgių Afrine besislepiantys kurdai



Manbidžas laikomas itin subtiliu klausimu, nes jame yra JAV pajėgų, kitaip nei Afrine; tad kyla tiesioginio susirėmimo su Turkija grėsmė.

Lankydamasis Ankaroje praėjusį mėnesį, JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas pabrėžė, kad „Manbidžas turėtų tapti svarbiausiu prioritetu mūsų bendros veiklos pastangose“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius