Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 23 /14:58

R.T.Erdoganas: yra pakankamai įrodymų, kad J.Khashoggi žmogžudystė buvo suplanuota

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas patvirtino, kad Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo operacija buvo suplanuota, joje dalyvavo dvi saudo arabų grupės, atvykusios skirtingais lėktuvais. Iš viso – 18 asmenų.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

R.T.Erdoganas žadėjo, kad savo kalboje Ankaroje atskleis „nuogą tiesą“ apie šį nužudymą ir pateikė daugybę naujų detalių, tačiau pripažino, kad Turkija laukia atsakymų į svarbiausius klausimus, vienas kurių – kas davė įsakymus.

Kelios valandos prieš R.T.Erdogano kreipimąsi į valdančiosios partijos parlamentarus Rijade prasidėjo svarbus investuotojų forumas, kurį taip pat aptemdė J.Khashoggi nužudymas. Dėl šio incidento daugybė svarbių delegatų atšaukė savo dalyvavimą šiame renginyje.

Dienraščiui „The Washington Post“ rašiusio žurnalisto nužudymas pakenkė reformas Saudo Arabijoje pradėjusio karalystės sosto įpėdinio Mohammedo bin Salmano reputacijai.

„Mano reikalavimas – kad šie 18 žmonių būtų teisiami Stambule“, – R.T.Erdoganas sakė Ankaroje valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) įstatymų leidėjams, kalbėdamas apie Rijade sulaikytus 18 įtariamųjų, tarp kurių yra saugumo pareigūnų.

Prezidentas pridūrė, kad „visi, atlikę vaidmenį šioje žmogžudystėje“, privalo būti nubausti.

„Scanpix“/AP nuotr./Jamalas Khashoggi
„Scanpix“/AP nuotr./Jamalas Khashoggi

Jis ragino sudaryti nepriklausomą komisiją žurnalisto nužudymui ištirti ir pridūrė, jog tikisi visapusiško Saudo Arabijos karaliaus Salmano bendradarbiavimo.

Pasak jo, Jungtinėse Valstijose gyvenusio žurnalisto, kritikavusio Rijado režimą, nužudymas buvo „suplanuotas“ daugeliu dienų anksčiau. R.T.Erdoganas sakė, kad nužudymą įvykdė į Stambulą specialiai pasiųsta Saudo Arabijos agentų grupė.

Prezidentas pareiškė, kad stebėjimo sistema Saudo Arabijos konsulate Stambule buvo tyčia išjungta prieš J.Khashoggi nužudymą tame pastate.

„Pirmiausia jie pašalina stebėjimo sistemos standųjį diską“, – sakė R.T.Erdoganas.

„Tai politinė žmogžudystė“, – pridūrė jis.

R.T.Erdoganas paragino kitas šalis dalyvauti tyrime. Pasak prezidento, Turkija dėl žurnalisto nužudymo ruošiasi imtis diplomatinių priemonių.

„Neabejoju (Saudo Arabijos – red.) karaliaus Salmano nuoširdumu. Vis dėlto, būtina atlikti nepriklausomą tyrimą. Tai – politinė žmogžudystė“, – parlamente kalbėjo R.T.Erdoganas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jamalas Khashoggi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jamalas Khashoggi

„The Guardian“ žurnalistė Bethan McKernan rašo, kad R.T.Erdoganas savo kalboje leido aiškiai suprasti nemanantis, jog Saudo Arabijos sosto įpėdinis Mohammadas bin Salmanas yra nekaltas dėl J.Khashoggi nužudymo.

Portalo diplomatijos redaktorius Patrickas Wintouras rašo, kad greičiausiai R.T.Erdoganas žino daugiau, nei šiandien atskleidė – esą tai padidina jo „derybinę galią“.

„Stebina tai, kad jis pasakė tikintis, jog karalius Salamanas buvo nuoširdus, tačiau to paties nepasakė apie sosto įpėdinį“, – pridūrė P.Wintouras.

Vidurio Rytų politikos redaktorius Martinas Chulovas pridūrė, kad R.T.Erdogano kalba apie J.Khashoggi žmogžudystę nepateisino lūkesčių.

„Jis nepaminėjo nužudymo garso įrašo ar vaizdo įrašo, kuriame užfiksuota, kaip žudikai neša Khashoggi kūną“, – tviteryje rašė M.Chulovas.

Konferencija tęsiasi

Antradienį Rijade prasidėjo itin svarbi konferencija investicijų klausimais „Future Investment Initiative“ (FII), neoficialiai vadinama „Davosu dykumoje“.

Po J.Khashoggi dingimo JAV iždo sekretorius, kelių Europos šalių ministrai ir stambaus verslo atstovai pareiškė nedalyvausiantys FII.

„The Guardian“ rašo, kad forumo pradžioje sosto įpėdinio M.bin Salmano renginyje nebuvo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Konferencija „Future Investment Initiative“ (FII)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Konferencija „Future Investment Initiative“ (FII)

Savo ruožtu Rijadas tikina, kad organizatoriai konferencijos metu pasirašys 50 mlrd. dolerių (43,5 mlrd. eurų) vertės sutarčių.

Garsus režimo kritikas

Straipsnius JAV laikraščiui „The Washington Post“ rašęs ir įtakingą Saudo Arabijos sosto įpėdinį M.bin Salmaną kritikavęs J.Khashoggi paskutinį kartą buvo pastebėtas spalio 2 dieną įeinantis į savo šalies konsulatą Stambule.

Iš pradžių Rijadas atkakliai tvirtino, kad žurnalistas iš konsulato išėjo gyvas ir sveikas. Turkijos policija bei prokuratūra praeitą savaitę surengė kratas ir konsulate, ir konsulo rezidencijoje Stambule.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mohammedas bin Salmanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mohammedas bin Salmanas

Pasaulio spaudimą jaučianti Saudo Arabija galiausiai pripažino, kad J.Kashoggi buvo nužudytas konsulate. Šalies užsienio reikalų ministras Adelas al Jubeiras pavadino įvykį „didžiule klaida“ ir neigė, kad žmogžudystę įsakė sosto įpėdinis M.bin Salmanas.

A.al Jubeiras tikino, kad Rijadas nežino, kur yra J.Khashoggi kūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius