Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

R.Tillersonas: Donaldas Trumpas nebepalaikys branduolinės sutarties su Iranu

Sakydamas kalbą vėliau penktadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas nebepalaikys svarbios branduolinės sutarties su Iranu, bet nežlugdys jos, sakė valstybės sekretorius Rexas Tillersonas.
JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas
JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Intencija yra tokia, kad mes liekame JCPOA (Bendrajame išsamių veiksmų plane, angl. Joint Comprehensive Plan of Action), bet prezidentas pasirengęs jį desertifikuoti (nebesilaikyti jo sąlygų)“, – sakė jis apie 2015 metais priimtą daugiašalį susitarimą, kurio likimą, pasak jo, spręs Kongresas.

Anot R.Tillersono, D.Trumpas neprašys Kongreso, kad šis Iranui „skubiai“ taikytų sankcijas, kurios pražudytų branduolinį susitarimą.

„Vėl atnaujinus sankcijas, iš esmės reikštų, kad jie (Iranas) pasitrauktų iš šio susitarimo“, – kalbėjo valstybės sekretorius.

Vis dėlto Baltieji rūmai ragina skelbti naujas sankcijas, kurios įsigaliotų, jeigu Iranas peržengtų „tam tikrus kritinius taškus“.

Anksčiau penktadienį spėliota, kad D.Trumpas 12 val. 45 min. vietos (19 val. 45 min. Lietuvos) laiku paskelbs Kongresui, jog toliau laikytis 2015 metais sudaryto susitarimo dėl Irano branduolinės programos nebeatitinka JAV nacionalinių interesų.

Tačiau, anot pareigūnų, toks pareiškimas dar nereikštų, kad sutartis žlugs. Tokiu atveju jos likimas būtų atiduotas į JAV įstatymų leidėjų rankas: per 60 dienų jie turėtų nuspręsti, ar nori grąžinti sankcijas šiitiškai respublikai, kurias Vašingtonas yra įšaldęs.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Donaldas Trumpas

Susitarimą pasirašė Iranas ir dar šešios įtakingiausios pasaulio valstybės: Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir JAV, deryboms tarpininkavo Europos Sąjunga.

Likusios susitarimo šalys tvirtai remia susitarimą ir sako, kad Iranas laikosi savo įsipareigojimų stabdyti branduolinę programą.

Tačiau D.Trumpas sankcijomis baus Irano Revoliucijos gvardiją, dar sakė R. Tillersonas.

Jis penktadienį skirs papildomas sankcijas įtakingajai Irano Revoliucijos gvardijai, tačiau neskelbs jos teroristine organizacija.

„Atsižvelgėme į faktą, kad, faktiškai visą, šalies kariuomenę tokia paskelbti būtų rizikinga ir painu“, – sakė valstybės sekretorius R.Tillersonas.

Pasak R. Tilersono, nuspręsta, kad sankcijomis bus siekiama paveikti „pačią finansinę struktūrą ir tam tikrus asmenis, bei bausti remiančius tokią veiklą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius