Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 16 /13:44

R.Tillersonas: du dešimtmečius trukusios pastangos nuginkluoti Šiaurės Korėją žlugo

Du dešimtmečius trukusios diplomatinės pastangos užkardyti Šiaurės Korėjos branduolines ambicijas žlugo, ir dabar reikia naujo metodo, ketvirtadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas.
Kim Jong Unas stebi raketų paleidimą
Kim Jong Unas stebi raketų paleidimą / „Scanpix“/AP nuotr.

Savo vizitą po Azijos šalis Japonijoje pradėjęs R.Tillersonas teigė, kad Kinijai reikia smarkiau paspausti kaimyninę Šiaurės Korėją dėl jos provokuojančio elgesio.

Per savo pirmąją kelionę į Aziją nuo tada, kai tapo JAV diplomatijos vadovu, jis siekia užtikrinti pagrindines sąjungininkes Azijoje, kad bendradarbiavimas su jomis yra kritiškai svarbus, siekiant atremti Šiaurės Korėjos branduolinės ir raketų programų keliamą grėsmę.

Tačiau jis perspėjo, kad ankstesnė politika ir bausmės, taikytos Pchenjanui, neturi jokios įtakos jo ambicijoms.

„Manau, svarbu suprasti, kad per pastaruosius 20 metų diplomatinės ir kitokios pastangos, kuriomis siekta, kad Šiaurės Korėja atsisakytų branduolinio ginklo, žlugo“, – sakė jis per spaudos konferenciją su Japonijos užsienio reikalų ministru Fumio Kishida.

„Susidūrus su dar labiau eskaluojama grėsme yra aišku, kad reikalingas naujas metodas“, – pridūrė R.Tillersonas.

Jis taip pat teigė, kad JAV ir toliau artimai bendradarbiaus su Japonija bei Pietų Korėja ir kartu kovos su Pchenjano keliamomis grėsmėmis. Tačiau, be kita ko, jis ištiesė alyvos šakelę Šiaurės Korėjos žmonėms.

„Šiaurės Korėjai ir jos žmonėms nereikia bijoti Jungtinių Valstijų ar savo kaimynių regione, kurios tenori taikos su Šiaurės Korėja“, – sakė jis ir pabrėžė, kad kritikuojamas tik Pchenjano režimas.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Rexas Tillersonas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Rexas Tillersonas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas per savo kampaniją sakęs, kad Japonijai ir Pietų Korėjai teks pačioms labiau pasirūpinti savo gynyba, sukėlė siaubą savo šalies sąjungininkėms. Visgi tapęs prezidentu jis užtikrino, kad teiks joms visokeriopą paramą.

R.Tillersonas, buvęs naftos magnatas, kurį D.Trumpas pasikvietė į savo komandą, taip pat pakartojo šią žinutę.

„JAV ir Japonijos aljansas tebėra taikos ir stabilumo Azijos ir Ramiojo Vandenyno regione kertinis akmuo“, – sakė jis F.Kishidai jų susitikimo pradžioje. Vėliau ketvirtadienį JAV valstybės sekretorius susitiks derybų su Japonijos ministru pirmininku Shinzo Abe.

Vis dėlto R.Tillersonas dar pabrėžė, kad svarbu tęsti trišalį bendradarbiavimą su Pietų Korėja. Pasak jo, šio bendradarbiavimo stiprinimas yra „kritiškai svarbus mums sprendžiant Šiaurės Korėjos branduolinės ir raketų programų problemą“.

Šiaurės Korėjai ir jos žmonėms nereikia bijoti Jungtinių Valstijų ar savo kaimynių regione, kurios tenori taikos su Šiaurės Korėja, – sakė jis.

Japonijos diplomatijos vadovas savo ruožtu padėkojo R.Tillersonui už JAV paramą.

„Kiti veiksmai“

„Itin vertinu faktą, kad pasirinkote Japoniją pirmąja vizito Azijoje stotele“, – sakė F.Kishida. Anot jo, tai rodo, kokį didžiulį dėmesį Vašingtonas skiria santykiams su Tokiju.

Šis vizitas į Japoniją, Pietų Korėją ir Kiniją yra pirmasis rimtas R.Tillersono susidūrimas su krizių valdymo diplomatija. Anksčiau naujasis JAV valstybės sekretorius su trumpais vizitais lankėsi Bonoje ir Meksike.

Iš Tokijo JAV diplomatijos vadovas skris į Seulą, kur susitiks su laikinuoju Pietų Korėjos vadovu. Savaitgalį jis vyks į Pekiną, kur galimai aptars su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu jo balandį planuojamą vizitą pas D.Trumpą.

JAV pareigūnus gąsdina vis didesnė Šiaurės Korėjos daroma pažanga kuriant tarpkontinentines balistines raketas, keliančias grėsmę žemyniniams Amerikos miestams.

Kinija yra veikiausiai paskutinė valstybė, dar turinti svarios įtakos Šiaurės Korėjai. Vis dėlto keli Jungtinių Tautų sankcijų paketai, paskelbti Šiaurės Korėjai nuo jos pirmojo branduolinio bandymo, nesugebėjo sustabdyti Pchenjano branduolinio ginklavimosi programos.

Pekinas, nors ir griežtai kritikuoja Pchenjano branduolines ambicijas, daug ramiau reaguoja į jo balistinių raketų programą.

„Manome, kad jie turi suvaidinti labai svarbų vaidmenį“, – sakė R.Tillersonas apie Pekiną.

„Diskutuosime su Kinija ir apie kitus veiksmus, kurių ji turėtų imtis“, – pridūrė jis.

Pekinas, nors ir griežtai kritikuoja Pchenjano branduolines ambicijas, daug ramiau reaguoja į jo balistinių raketų programą.

Xi Jinpingo vyriausybė viešai reiškia daug didesnį susirūpinimą dėl Vašingtono sprendimo dislokuoti Pietų Korėjoje Didžiausio aukščio oro erdvės gynybos sistemą (Terminal High Altitude Air Defense, THAAD).

Vašingtonas savo ruožtu tvirtina, kad ši sistema skirta apsaugoti nuo Pchenjano atakų Pietų Korėjos ir JAV karines bazes, nors Kinija baiminasi, kad THAAD pakenks jos kariniams pajėgumams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius