Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Tillersonas: visiškai nutraukti ryšius su Maskva dėl kišimosi į rinkimus būtų nenaudinga

Sekmadienį Filipinų sostinėje Maniloje vykusiame saugumo forume JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui sakė, kad Maskvos kišimasis į 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus sukėlė „rimtą nepasitikėjimą“, rašo „Radio Free Europe / Radio Liberty“.
JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas Maniloje
JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas Maniloje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kitą dieną po susitikimo R.Tillersonas teigė pokalbyje su S.Lavrovu pabrėžęs, kad bandymas paveikti rinkimus buvo „rimtas incidentas“.

„Siekiau, kad jis suprastų incidento rimtumą, kaip smarkiai jis pakenkė santykiams tarp JAV, amerikiečių ir rusų, kad jis sukėlė rimtą nepasitikėjimą. Taip pat sakiau, kad paprasčiausiai turime surasti būdą, kaip su tuo susitvarkyti“, – apie susitikimą su S.Lavrovu pasakojo R.Tillersonas.

R.Tillersonas perspėjo S.Lavrovą, kad Vašingtonas svarsto atsaką į Kremliaus įsakymą drastiškai sumažinti JAV diplomatų skaičių Maskvoje 755 žmonėmis. Tokį sprendimą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas priėmė iškart po to, kai JAV Kongresas nusprendė išplėsti Maskvai skirtas sankcijas.

Tačiau šis rusų reikalavimas Vašingtone sukėlė sumaištį, nes JAV Rusijoje turi mažiau nei 755 diplomatus.

Anot JAV valstybės sekretoriaus, jis paklausė S.Lavrovo „keleto klausimų“ apie Maskvos atsakomuosius veiksmus ir įspėjo, kad JAV į juos gali atsakyti iki rugsėjo 1 dienos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./S.Lavrovas – spaudos konferencijoje Rusijos ambasadoje Vašingtone
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./S.Lavrovas – spaudos konferencijoje Rusijos ambasadoje Vašingtone

Maskva nori bendradarbiauti

Vis dėlto R.Tillersonas sakė, kad JAV vis tiek nori dirbti su Rusija, o nutraukti visus ryšius vien dėl šio atvejo „būtų nenaudinga“.

JAV valstybės sekretorius žurnalistams sakė, kad Maskva išreiškė norą ieškoti būdų „judėti pirmyn“ ir Ukrainos klausimu.

Pažadas, kad JAV specialusis atstovas Kurtas Volkeris planuoja apsilankyti Maskvoje, yra dar vienas ženklas, kad Vašingtonas vėl skirs daugiau dėmesio Ukrainos ginkluotam konfliktui spręsti. JAV nutraukė karinius ryšius su Rusija, kai ši aneksavo Krymo pusiasalį ir ėmė remti bei tiekti ginklus Rytų Ukrainoje su Kijevo pajėgomis kariaujantiems prorusiškiems separatistams.

„Twitter“ nuotr./Kurtas Volkeris
„Twitter“ nuotr./Kurtas Volkeris

Neseniai D.Trumpo administracija pranešė svarstanti galimybę aprūpinti Ukrainą letaliniais ginklais, kad padėtų jai apsiginti nuo Rusijos agresijos.

S.Lavrovas nenurodė, kada K.Volkeris, buvęs NATO ambasadorius, atvyks į Maskvą.

Kiek anksčiau S.Lavrovas sakė tikįs, kad R.Tillersonas yra pasiruošęs tęsti dialogą su Rusija sudėtingais klausimais nepaisant įtampos tarp Vašingtono ir Maskvos.

JAV ir Europos Sąjunga (ES) skyrė sankcijas Rusijai po to, kai Maskva 2014-ųjų kovą aneksavo Krymo pusiasalį ir pradėjo remti Rytų Ukrainoje veikiančius separatistus.

Kiek anksčiau S.Lavrovas sakė tikįs, kad R.Tillersonas yra pasiruošęs tęsti dialogą su Rusija nepaisant įtampos tarp Vašingtono ir Maskvos.

„Jautėme, kad mūsų kolegos iš JAV yra pasiruošę tęsti dialogą. Nemanau, kad yra kitokia alternatyva“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras.

Rugpjūčio 3 dieną JAV prezidentas Donaldas Trumpas „Twitter“ skundėsi suprastėjusiais Vašingtono ir Maskvos santykiais.

„Mūsų santykiai su Rusija yra visų laikų žemiausiame ir labai pavojingame lygyje“, – parašė jis tviteryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius