-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Radioaktyvios atliekos iš Fukušimos atominės elektrinės bus išleistos į vandenyną

Radioaktyvia vandenilio forma tričiu užterštas vanduo iš Fukušimos atominės elektrinės bus išleistas į Ramųjį vandenyną, sako už Fukušimos atominės elektrinės išvalymo operaciją atsakingos įmonės vadovas, o jo pasisakymą skelbia britų „Independent“.
Virš Fukušimos-1 atominės elektrinės kyla juodi dūmai
Virš Fukušimos-1 atominės elektrinės kyla juodi dūmai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Išvis Fukušimoje tokio užteršto vandens sukaupta apie 580 barelių. Šis vanduo buvo naudotas vėsinti pažeistus atominės elektrinės reaktorius po 2011 m. nelaimės.

Vietos gyventojus piktina planai šį vandenį išleisti į vandenyną.

Tačiau atominės elektrinės priežiūra užsiimančios Tokijo elektros energijos kompanijos (TEPCO) vadovas Takashi Kawamura sako, kad kitos išeities nėra.

„Sprendimas jau priimtas“, – teigė jis.

Vis dėlto T. Kawamura nėra iki galo teisus. Galutiniam sprendimui priimti ir vandeniui į vandenyną išleisti būtinas Japonijos vyriausybės pritarimas.

„Mes negalime imtis veiksmų, kol neturime valstybės palaikymo“, – leidiniui „Japan Times“ teigė T.Kawamura.

Kol kas įmonės planus išleisti užterštą vandenį į vandenyną palaiko Japonijos Branduolinę saugą reguliuojančios institucijos vadovas Shunichi Tanaka, anksčiau kritikavęs TEPCO dėl jos neryžtingos pozicijos.

„Operatorius, kuriam trūksta valios imtis iniciatyvos, neturi teisės užsiimti atominių reaktorių atkūrimu“, – teigė jis.

Vietos žvejai kategoriškai nesutinka, kad vanduo būtų išpiltas į atvirus vandenis. Jie baiminasi, kad tokia naujiena gali neigiamai paveikti jų pajamas.

„Tričio išpylimas į vandenį sukurs naują gandų bangą ir mūsų visas pastangas pavers niekais“, – sako Kanji Tachiya, vietos žvejų kooperatyvo vadovas.

Vis dėlto skelbiama, kad tritis didelės žalos žmonėms nedaro, jei nėra naudojamas labai dideliais kiekiais.

Japonijos Branduolinę saugą reguliuojančios institucijos vadovas S.Tanaka tikina, kad jo radioaktyvumas toks menkas, kad nepersisunkia per plastikinę pakuotę.

Vandenynų tyrėjas Simonas Boxallas iš Sauthamptono universiteto, pripažįsta, kad žala turėtų būti minimali arba visiškai nejuntama.

Nepaisant to, žalieji abejoja, ar tai gera praktika ir ar kartą atsikratę atliekų vandenyne žmonės nepradės to laikyti įprasta praktika.

„Jie sako, kad tai saugu, nes vandenynas toks didelis, kad teršalai bus smarkiai praskiesti. Tačiau taip sukuriamas precedentas, kuris gali būti kartojamas, kai kažkam leidžiama radioaktyvias atliekas išleisti tiesiog į vandenyną ar jūras“, – sako Aileen Mioko-Smith iš organizacijos „Green Action Japan".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius