Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 11 22 /17:43

Ratko Mladičius pripažintas kaltu dėl genocido per Bosnijos karą

Buvęs Bosnijos serbų pajėgų vadovas Ratko Mladičius buvo pripažintas kaltu dėl genocido per praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžioje vykusį Bosnijos karą. Jis kalės iki gyvos galvos.
Ratko Mladičius
Ratko Mladičius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

R.Mladičius, žinomas kaip „Bosnijos skerdikas“, Tarptautinio baudžiamojo tribunolo buvusiai Jugoslavijai (TBTBJ) buvo nuteistas pagal 10 iš 11 jam pareikštų kaltinimų, įskaitant genocidą, karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui.

Visus juos R.Mladičius įvykdė per 1992–1995 metų karą. Konfliktas, paskatintas skirtingų etninių grupių priešpriešos, nusinešė per 100 tūkst. gyvybių ir privertė 2,2 mln. žmonių palikti savo namus.

Būtent R.Mladičius buvo atsakingas už daugiau nei 7 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų žudynes Srebrenicoje 1995-aisiais. Taip pat – už Sarajevo apsiaustį, pražudžiusią daugiau nei 10 tūkst. žmonių.

74-erių kaltinamasis buvo išvestas iš teismo salės prieš paskelbiant jam nuosprendį – R.Mladičius ėmė šaukti ant teisėjų, kurie atmetė jo advokato prašymą sustabdyti nuosprendžio skelbimo procesą, esą jie meluoja.

Pirmininkaujantis teisėjas Alphonsas Orie nurodė išvesti jį iš teismo salės.

Prieš tai teisėjas atmetė gynybos prašymą sustabdyti procesą dėl R.Mladičiaus aukšto kraujospūdžio. „Jie meluoja, jūs meluojat. Aš nesijaučiu gerai“, – šaukė R.Mladičius, kurį tada išvedė du Jungtinių Tautų apsaugininkai.

Prie teismo rūmų taip pat vyko grumtynės tarp R.Mladičiaus šalininkų ir priešininkų.

R.Mladičiaus teismas yra paskutinis TBTBJ procesas. Šio nuosprendžio seniai laukė dešimtys tūkstančių aukų smarkiai susiskaldžiusiame regione.

Srebrenicos aukų motinos ėmė ploti, kai buvo perskaitytas nuosprendis.

R. Mladičiaus sūnus Darko pareiškė: „Nenustebau. Teismas nuo pat pradžių buvo šališkas“. Jis pridūrė, kad R.Mladičius teiks apeliaciją dėl tokio nuosprendžio, ir prabilo apie „karo propagandą“.

„Šis nuosprendis yra neteisingas ir prieštarauja faktams. Mes jį užginčysime pateikdami apeliaciją, kad įrodytume, jog šis nuosprendis yra neteisingas“, – sakė D.Mladičius žurnalistams.

Pasiklausyti, kaip skelbiamas nuosprendis, susirinko daug bosnių ir serbų. Žmonės sunkiai tvardė emocijas, todėl neišvengta nedidelio susistumdymo, atspindinčio tarp serbų ir bosnių tvyrančią įtampą dėl šio proceso ir karo.

„Scanpix“/AP nuotr./Prie teismo susirinkę žmonės sunkiai tramdė emocijas
„Scanpix“/AP nuotr./Prie teismo susirinkę žmonės sunkiai tramdė emocijas

Nors yra silpnos sveikatos, R.Mladičius teisme atrodė atsipalaidavęs, sveikinosi su teisininkais ir rodė fotografams į viršų pakeltus nykščius.

A.Orie skaitant Bosnijos serbų pajėgų įvykdytų nusikaltimų aprašymus, R.Mladičius kartkartėmis linktelėdavo galva.

Apskųs nuosprendį

„Šis nuosprendis yra neteisingas ir prieštarauja faktams. Mes jį užginčysime pateikdami apeliaciją, kad įrodytume, jog šis nuosprendis yra neteisingas“, – sakė Darko Mladičius žurnalistams, teismui paskelbus nuosprendį.

„Šiandien teisingumą pakeitė karo propaganda“, – pareiškė D.Mladičius.

Būdamas greta nuteistojo advokatų, jaunesnysis Mladičius perskaitė savo tėvo pareiškimą, išsakytą jam „prieš 10 minučių“. Tėvas sakęs jam kad „tai melas; čia ne teismas; čia NATO komisija“, – kalbėjo D. Mladičius.

„Jie mėgina kriminalizuoti teisėtą serbų siekį per pilietinį karą“, – taip sakęs R. Mladičius sūnui.

Advokatas Draganas Ivetičius sakė žurnalistams, kad gynybos nuomone, tarptautinis tribunolas neatsižvelgė į R.Mladičiaus sveikatos būklę.

„Šiandieninis medikų perspėjimas, kad ponas Mladičius gali numirti, buvo praleistas pro ausis“, – pažymėjo D.Ivetičius.

„Mes tikrai teiksime apeliaciją“, – pridūrė jis.

„Nepriklausomai nuo to, ką jūs galvojate apie poną Ratko Mladičių, jis yra žmogus ir jam priklauso pamatinė teisė, kad jis būtų laikomas žmogumi“, – tęsė D.Ivetičius.

„Mano tėvas nėra monstras, kaip jūs norėtumėt jį vaizduoti istorijoje; istoriją rašo, kaip jūs žinote, nugalėtojai“, – pasakė .Mladičius.

„Serbai niekada nelaikys šio tribunolo nešališku“, – pridūrė kitas advokatas, Branko Lukčius.

ES ragina Balkanų šalis susitaikyti

Europos Sąjunga trečiadienį paragino Balkanų šalis „gerbti (karo nusikaltimų) aukas“ ir siekti susitaikymo.

ES detaliai nepakomentavo R. Mladičiui paskelbto nuosprendžio, tačiau teigė prisimenanti „vieną tamsiausių ir tragiškiausių įvykių“ šiuolaikinėje Europos istorijoje, tarp jų ir 1995-ųjų žudynes Srebrenicos anklave, kur R. Mladičiaus vadovaujami kariai išžudė beveik 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų.

„Europos Sąjunga tiki, kad visos regiono šalys yra nusiteikusios ir įsipareigojusios aktyviai siekti susitaikymo, regioninio bendradarbiavimo ir gerų kaimyniškų santykių“, – sakoma Bendrijos pranešime.

„Tikimės, kad visi regiono politiniai lyderiai gerbs aukas, skatindami ir paisydami šių įsipareigojimų“, – priduriama jame.

Dvi buvusios Jugoslavijos šalys – Kroatija ir Slovėnija – jau yra ES narės, o Serbija, Juodkalnija ir Makedonija jau pradėjo įstojimo procedūrą, nors jų pastangas sunkina vidiniai nesutarimai bei tokios problemos kaip kyšininkavimas ir organizuotas nusikalstamumas.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris anksčiau šį mėnesį sakė tikįs, kad Serbija ir Juodkalnija taps Bendrijos narėmis iki 2025 metų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jensas Stoltenbergas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jensas Stoltenbergas

NATO sveikina nuosprendį

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pasveikino apkaltinamąjį nuosprendį už karo nusikaltimus nuteisto Bosnijos serbų pajėgų vado Ratko Mladičiaus byloje, pavadindamas tai įstatymų viršenybės pergale.

„Sveikinu JT baudžiamojo tribunolo nuosprendį Ratko Mladičiui, – sakoma J. Stoltenbergo pareiškime. – Jis įrodo, kad įstatymų viršenybė galioja ir kaltieji už karo nusikaltimus turi atsakyti“.

Šiaurės Aljansas atliko svarbų vaidmenį užbaigiant karą Bosnijoje. Jo aviacijos pajėgos bombardavo Bosnijos serbų pozicijas 1995 metais, o po Deitono taikos sutarties tais pačiais metais Aljansas įvedė taikdariškas pajėgas.

Pasak J.Stoltenbergo, R.Mladičius yra kaltas dėl „pasibaisėtinų nusikaltimų prieš civilius gyventojus“, taip pat dėl beveik 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų žudynių Srebrenicoje.

„Aš tikiuosi, kad šiandieninis nuosprendis paskatins regioną toliau žengi taikos ir susitaikymo keliu“, – pareiškė J.Stoltenbergas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius