Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Realybės dozė: buvusi JAV diplomatė įspėja, kad Ukrainai sekasi blogiau, nei manome

JAV ambasadoje Kyjive 2018–2020 metais dirbusi diplomatė, energetikos ekspertė Suryia Jayanti komentare, išspausdintame „Time“, ragina blaivesnėmis akimis vertinti karo Ukrainoje eigą. Jos teigimu, ukrainiečiams iš tiesų sekasi blogiau, nei manome – tiek karine, tiek ekonomine prasme.
Apgriautas pastatas Kyjive
Apgriautas pastatas Kyjive / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

S.Jayanti neabejoja: turint omenyje, kiek nedaug tikėtasi iš Ukrainos kariuomenės pačioje Rusijos invazijos pradžioje, vien faktas, kad karo Kyjivo vyriausybė nepralaimi, ukrainiečiams reiškia savotišką pergalę.

Jos teigimu, toks didelis skirtumas tarp prognozių ir įkvepiančios realybės reiškia, kad tikrai nesunku manyti, jog dabartinė situacija palankesnė Ukrainai.

„Bet Ukraina ir nelaimi. Priešingai nei manoma, Ukrainos būklė kur kas blogesnė – šaliai reikia ir reikės nepaprastai daug pagalbos bei paramos, kad būtų pasiekta tikra pergalė“, – mano diplomatė.

Anot jos, ukrainiečiams, nors ir nustūmusiems Rusijos pajėgas nuo Kyjivo, o dabar – ir nuo Charkivo, prastokai sekasi ir kariauti, ir sukontroliuoti didžiulį ekonominį smukimą, kuris ypač pavojingas planuojant šalies ateitį.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojas Tomas Janeliūnas 15min teigė sutinkantis, kad skaičiuoti nuostolius ir planuoti gausią paramą Kyjivui tikriausiai reikėtų jau dabar – net tęsiantis karui.

Kita vertus, būtent dėl to, kad mūšiai toliau vyksta, T.Janeliūno manymu, per anksti vertinti karo eigą – Ukraina tik dabar sulaukia ir į frontą siunčia iš Vakarų gaunamą sunkiąją ginkluotę, o per invaziją prarastas teritorijas dar tikrai gali susigrąžinti.

„Tekstas taiklus, dalys apie ekonominę situaciją man atrodo sveikai. Tačiau argumentas, kad turima mažiau teritorijos nei iki karo, kiek pritemptas, nes kitaip karo ir nebūtų“, – portalui sakė ir dar viena VU TSPMI politologė Dovilė Jakniūnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius