-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Redaguota Roberto Muellerio ataskaita: svarbiausios ištraukos

Po beveik dvejus metus trukusio specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrimo dėl galimo prezidento Donaldo Trumpo kampanijos sąmokslo su Rusija, redaguota ataskaita pagaliau buvo paviešinta visuomenei. 15min pateikia svarbiausias jos ištraukas.
Robertas Muelleris ir Donaldas Trumpas
Robertas Muelleris ir Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • R.Muelleris nustatė ryšių tarp su Rusijos vyriausybe susijusių ir su D.Trumpo kampanija siejamų individų, tačiau neužtenka įrodymų, kad būtų pateikti kriminaliniai kaltinimai
  • D.Trumpo kampanijos darbuotojas užsienio vyriausybės atstovui užsiminė, kad Rusija siūlė paviešinti Hillary Clinton pakenksiančią informaciją
  • R.Muelleris negali paskelbti išvados, kad D.Trumpas netrukdė teisingumui. Ataskaitoje nagrinėjami dešimt epizodų dėl galimo trukdymo teisingumui.
  • FTB direktorius J.Comey greičiausiai buvo atleistas jam nesutikus viešai paskelbti, kad nevykdomas tyrimas asmeniškai prieš D.Trumpą
  • D.Trumpas Baltųjų rūmų teisininkui įsakė pasirūpinti, kad būtų atleistas R.Muelleris

Kiek anksčiau spaudos konferencijos metu generalinis prokuroras Williamas Barras paskelbė, kad „tyrimas nenustatė, jog D.Trumpo kampanijos nariai būtų susimokę arba derinę veiksmus su Rusijos vyriausybe, jai užsiimant kišimusi į rinkimus“.

Pasak W.Barro, specialusis prokuroras priėjo išvados, kad nė vienas su D.Trumpu siejamas asmuo nelegaliai neprisidėjo prie iš Demokratų nacionalinio komiteto nutekintų elektroninių laiškų platinimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Williamas Barras
AFP/„Scanpix“ nuotr./Williamas Barras

Pasak generalinio prokuroro, ataskaitoje yra 10 epizodų, susijusių su galimu prezidento trukdymu teisingumui. „Tuose epizoduose kalbama apie potencialias teisines teorijas sujungiant šiuos veiksmus su trukdymo teisingumui elementais“, – sakė W.Barras.

Pasak W.Barro, jis ir generalinio prokuroro pavaduotojas Rodas Rosensteinas, išanalizavę minimus dešimt epizodų, priėjo išvados, „kad specialiojo prokuroro surinktų įkalčių nepakanka nustatyti, kad prezidentas kliudė teisingumui“.

W.Barras pridūrė, kad jis „nesutiko su kai kuriomis specialiojo prokuroro teisinėmis teorijomis“.

Redaguotą ataskaitą anglų kalba rasite čia.

Ryšiai su Rusija

„Nors tyrimo metu nustatyta daug ryšių tarp individų, susijusių su Rusijos vyriausybe, ir individų, siejamų su Trumpo kampanija, neužtenka įrodymų kriminalinių kaltinimų iškėlimui“, – rašoma ataskaitoje.

„Be to, neužteko įrodymų apkaltinti kampanijos pareigūnus kaip neregistruotus Rusijos vyriausybės agentus“, – priduriama joje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Ataskaitoje rašoma, kad siekiant įrodyti sąmokslą, tiek Rusija, tiek D.Trumpo kampanija turėjo susitarti dėl bendradarbiavimo.

„Susitarimui reikia daugiau nei dviejų pusių veiksmų, kurie buvo (atliekami) informavus arba reaguojant į kitos pusės veiksmus ar interesus“, – rašoma ataskaitoje.

„The New York Times“ žurnalistė Sharon LaFraniere, rašo, kad tyrėjams neužteko paprasčiausiai parodyti, kad D.Trumpo kampanija žinojo apie Rusijos veiksmus ir į juos reagavo. Kaltinimai būtų iškelti tuo atveju, jei D.Trumpo sąjungininkai būtų susitarę su rusais pažeisti įstatymą.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./George'as Papadopoulos
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./George'as Papadopoulos

D.Trumpo kampanijos darbuotojas George'as Papadopoulos užsiminė, kad Rusija norėjo koordinuoti veiksmus su prezidento kampanija.

„Papadopoulos užsiminė užsienio vyriausybės atstovui, kad Trumpo kampanija iš Rusijos vyriausybės sulaukė ženklų, jog ji galėtų padėti Trumpo kampanijai anonimiškai paviešindama informaciją, kuri pakenktų (varžovei) Hillary Clinton“, – rašo R.Muelleris.

R.Muelleris cituoja įrodymus, kad D.Trumpas žinojo apie buvusio patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Michaelo Flynno kontroversiškus skambučius Rusijos ambasadoriui JAV prieš D.Trumpui pradedant eiti prezidento pareigas. Vis dėlto, R.Muelleris nurodo, kad įrodymai nėra pakankamai svarūs.

Trukdymas teisingumui

Ataskaitoje R.Muelleris rašo, kad remdamasis surinkta medžiaga negalėjęs paskelbti prezidento Donaldo Trumpo nekaltu dėl trukdymo vykdyti teisingumą.

R.Muelleris: „Jeigu kruopščiai ištyrę faktus būtume įsitikinę, kad prezidentas aiškiai netrukdė vykdyti teisingumo, būtume tai paskelbę.“

„Jeigu kruopščiai ištyrę faktus būtume įsitikinę, kad prezidentas aiškiai netrukdė vykdyti teisingumo, būtume tai paskelbę“, – sakoma nekantriai lauktoje R.Muellerio ataskaitoje.

„Remiantis faktais ir taikytinomis teisinėmis normomis, šios išvados daryti negalime“, – pridūrė jis.

Ataskaitoje pateikta dešimt epizodų dėl galimo D.Trumpo trukdymo teisingumui.

  • D.Trumpo kampanijos atsakas į pranešimus apie Rusijos paramą D.Trumpui;
  • Elgesys, susijęs su Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriumi Jamesu Comey ir patarėju nacionalinio saugumo klausimais Michaelu Flynnu;
  • Prezidento reakcija į besitęsiantį tyrimą dėl galimo sąmokslo su Rusija;
  • Prezidento sprendimas atleisti FTB direktorių J.Comey;
  • Specialiojo prokuroro paskyrimas ir pastangos jį atleisti;
  • Pastangos sustabdyti specialiojo prokuroro tyrimą;
  • Pastangos neleisti viešai paskelbti įkalčių;
  • Pastangos, kad generalinis prokuroras perimtų tyrimo kontrolę;
  • Pastangos, kad Baltųjų rūmų teisininkas Donaldas McGahnas paneigtų, jog D.Trumpas jam liepė atleisti specialiųjų prokurorą;
  • Elgesys, susijęs su buvusiu patarėju nacionalinio saugumo klausimais M.Flynnu, buvusiu kampanijos vadovu Paulu Manafortu ir buvusiu asmeniniu advokatu Michaelu Cohenu;
  • Plataus spektro faktiniai klausimai.

R.Muellerio atskaitoje teigiama, kad D.Trumpas greičiausiai atleido FTB direktorių J.Comey todėl, kad šis nesutiko viešai paskelbti, jog prieš prezidentą asmeniškai nevykdomas tyrimas.

„Svarūs įrodymai rodo, kad prezidento sprendimo atleisti Comey katalizatoriumi buvo Comey nenoras viešai paskelbti, kad prieš prezidentą asmeniškai nevykdomas tyrimas, nepaisant pakartotinių prezidento reikalavimų, kad Comey tai padarytų“, – rašoma ataskaitoje.

Žurnalistas Mattas Apuzzo rašo, kad R.Muelleris išsiaiškino, jog Baltieji rūmai melavo apie J.Comey atleidimo priežastį. Anksčiau pareigūnai teigė, kad jis buvo atleistas dėl tyrimo dėl Hillary Clinton elektroninių laiškų vykdymo. Nuolat besikeičiantis atleidimo paaiškinimas suteikė erdvės spekuliacijoms, kad D.Trumpas atleido J.Comey siekdamas pakenkti Rusijos tyrimui.

„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Comey
„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Comey

Atskaitoje rašoma, kad D.Trumpas 2017-ųjų birželį skambino buvusiam Baltųjų rūmų teisininkui Donaldui McGahnui, kad jis pasirūpintų, jog R.Muelleris būtų atleistas dėl neįvardyto „interesų konflikto“.

„2017-ųjų birželio 17 dieną prezidentas paskambino McGahnui į namus ir įsakė, kad šis paskambintų laikinajam generaliniam prokurorui ir pasakytų, kad specialusis prokuroras dalyvauja interesų konfliktų ir todėl turėtų būti nušalintas. McGahnas neįvykdė įsakymo, nusprendė, kad verčiau atsistatydins“, – rašoma ataskaitoje.

Ataskaitoje taip pat rašoma, kad D.Trumpas įsakė buvusiam kampanijos vadovui Corey Lewandowskiui liepti buvusiam generaliniams prokurorui Jeffui Sessionsui, jog šis paskelbtų, kad Rusijos tyrimas yra „labai nesąžiningas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius