Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 06 /2021 01 07

Riaušininkams veržiantis į Kapitolijų mirė mažiausiai 4 žmonės, bet Kongreso nariai patvirtino D.Trumpo pralaimėjimą

Vašingtono centre mitinge trečiadienį dalyvavę JAV prezidento Donaldo Trumpo šalininkai susirėmė su policija ir įsiveržė į Kapitolijų, kur vyko abejų Kongreso rūmų posėdis Rinkikų kolegijos balsavimui patvirtinti. Veržiantis į Kapitolijų mirė mažiausiai 4 žmonės, bent 13 – suimta, pranešama apie sužeistus kelis pareigūnus. „Twitter“ ir kai kurie kiti socialiniai tinklai užblokavo D.Trumpo paskyras. Nepaisant neramumų, balsavimo nuspręsta neatšaukti, ir jis galiausiai nulėmė Joe Bideno pergalės prezidento rinkimuose patvirtinimą.

Suprasti akimirksniu

  • Neramumai įsiplieskė Kongreso rūmų nariams susirinkus patvirtinti išrinktojo prezidento Joe Bideno pergalės
  • Ant Kapitolijaus laiptų ir šalia pastato susirinko keli tūkstančiai protestuotojų, skandavusių šūkius, mosavusių vėliavomis bei plakatais
  • Protestuotojai įsiveržė į Senato posėdžių salę Kapitolijuje
  • Kapitolijoje buvę žmonės buvo evakuoti, tarp jų buvo viceprezidentas Mike'as Pence'as
  • Žuvo mažiausiai keturi žmonės, keli pareigūnai sužeisti, 13 asmenų suimta
  • Vašingtono merė paskelbė, kad sostinėje nuo 18 val. vietos (ketvirtadienio 1 val.) įsigalios komendanto valanda, truksianti iki 6 val. (13 valandos)
  • Tiek Joe Bidenas, tiek ir Donaldas Trumpas protestuotojus ragino liautis

Kaip skelbia BNS, JAV Senatas ir Atstovų Rūmai vėlai trečiadienį didele balsų persvara atmetė kai kurių respublikonų įstatymų leidėjų prieštaravimą Joe Bideno rinkimų pergalės Arizonoje patvirtinimui, nors procesas vėlavo dėl Donaldo Trumpo šalininkų sukeltų riaušių.

VIDEO: D.Trumpo šalininkų riaušėse JAV prasiliejo kraujas: veržiantis į Kapitolijų žuvo mažiausiai 4 žmonės

Senatoriai 93 balsais prieš 6 sustabdė bandymą atmesti 11 Arizonos rinkikų balsų, įveikdami pirmąją iš galbūt daugelio kliūčių lapkritį įvykusių prezidento rinkimų rezultatams patvirtinti.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

JAV Kongresas patvirtino J.Bideno rinkimų pergalę

10:56

JAV Kongresas anksti ketvirtadienį patvirtino J.Bideno rinkimų pergalę, pranešė CNN.

Atstovų Rūmai ir Senatas prieš tai dar atmetė antrą prieštaravimą J.Bideno gautų rinkikų balsų patvirtinimui, praėjus kelioms valandoms po tvirtinimo procesą sutrikdžiusių Donaldo Trumpo šalininkų riaušių.

Senatas 92 balsais prieš 7 atmetė bandymą neįskaityti 20 Pensilvanijos rinkikų balsų, o tada jo pavyzdžiu pasekė Atstovų Rūmai, nors čia daugiau kaip 130 respublikonų parėmė bandymą atmesti Pensilvanijos balsus.

Anksčiau Atstovų Rūmai ir Senatas atmetė kai kurių respublikonų įstatymų leidėjų prieštaravimą J.Bideno pergalės Arizonoje patvirtinimui.

VIDEO: D.Trumpo šalininkų riaušėse JAV prasiliejo kraujas: veržiantis į Kapitolijų žuvo mažiausiai 4 žmonės

Prezidento rinkimų pergalių patvirtinimas paprastai būna tik formalumas, bet kadenciją baigiančio D.Trumpo šalininkai šia procedūra siekia pasinaudoti kaip paskutine proga išlaikyti jį valdžioje. Naktinės scenos Kongrese vyko kelios valandos po chaoso Kapitolijuje, kai rezultatų tvirtinimo procesą buvo pertraukę D.Trumpą remiantys riaušininkai.

Anksčiau įstatymų leidėjai atmetė bandymą nepripažinti 11 Arizonos rinkikų balsų; senatoriai – 93 balsais prieš 6, o Atstovų Rūmų nariai – 303 balsais, įskaitant 82 respublikonų balsus. 121 Atstovų Rūmų respublikonas net ir po trečiadienio smurto Kapitolijuje balsavo už Arizonos balsų blokavimą.

Per bendrą Kongreso sesiją pripažįstami visų 50 valstijų rinkikų balsai, kad būtų patvirtinta J.Bideno lapkritį pasiekta pergalė užsitikrinus iš viso 306 rinkikų balsus. D.Trumpas gavo 232 rinkikų balsus.

Kapitolijaus viduje grėsmės nebėra

08:27

„Fox News“ praneša, kad JAV Kapitolijaus policija, trečiadienį bejėgiškai stebėjusi, kaip D.Trumpą palaikantys riaušininkai įsiveržė į vidų, ankstų ketvirtadienio rytą jau informavo, jog „vidinė grėsmė pašalinta“ – esą grįžtama prie normalaus darbo.

Į bendrą Kongreso sesiją susirinkę jo nariai jau kuris laikas tvirtina visų JAV valstijų rinkikų balsus. Procesui priešinasi jau tik keli respublikonai – nėra abejonių, kad Atstovų Rūmai ir Kongresas patvirtins J.Bideno pergalę prezidento rinkimuose.

D.Trumpas neįleidžia M.Pence'o komandos narių į Baltuosius rūmus

08:21

Kaip skelbia daug JAV žiniasklaidos priemonių, D.Trumpas visą trečiadienį atsisakė įleisti viceprezidento Mike'o Pence'o administracijos vadovą Marcą Shortą į Baltuosius rūmus, iš kurių per televiziją stebėjo neramumus Kapitolijuje.

M.Pence'as D.Trumpą supykdė atsisakydamas blokuoti J.Bideno pergalę JAV prezidento rinkimuose. To jis, tarp kitko, negali ir pagal šalies Konstituciją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pence'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pence'as

Be to, CNN praneša, kad ketvirtadienį tikėtini pranešimai apie JAV prezidento patarėjo nacionaliniam saugumui Roberto O'Brieno, jo pavaduotojo Matto Pottingerio ir Baltųjų rūmų administracijos vadovo pavaduotojo Chriso Lidello atsistatydinimą.

Pranešama, kad mirė 4 žmonės

06:44

„Associated Press“ naujienų agentūra praneša, kad protestuotojams veržiantis į Kapitolijų žuvo 4 žmonės. Vašingtono policijos vadovas Robertas Contee žurnalistams teigė, kad pirmoji auka – Donaldą Trumpą remianti protestuotoja buvo nušauta, kai minia veržėsi pro užbarikaduotas Kapitolijaus duris. Kitos trys aukos mirė gydymo įstaigose. 

Obama: „Meluotume sau, jeigu sakytume, kad tai buvo netikėta“

06:36

Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama paskelbė pareiškimą dėl šiandienos įvykių, kuriame Kapitolijaus šturmą pavadino „didžiuoju tautos negarbės ir gėdos momentu“. 

Anot jo, šis pareigas vis dar einančio prezidento melo pakurstytas įvykis istorijoje išliks kaip tautos gėda ir negarbė.

„Meluotume sau, jeigu sakytume, kad tai buvo netikėta“, – rašo B.Obama.

 

Ch.Schumeris: šiandieniniai įvykiai nebuvo spontaniški

06:15

Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeris Kapitolijų šturmavusius Donaldo Trumpo rėmėjus pavadino „banditais“ ir „vietiniais teroristais“, kuriuos reikia nubausti remiantis visu įstatymų pajėgumu. Jis taip pat pabrėžė, kad „šiandieniniai įvykiai įvyko ne spontaniškai“. Anot jo, minią pakurstė Donaldo Trumpo skleidžiamas melas.

D.Trumpo „Twitter“ paskyra laikinai užblokuota

02:18

Iš pradžių „Twitter“ pašalino tris Donaldo Trumpo įrašus, o vėliau paskelbė, kad laikinai JAV prezidento paskyra yra užblokuojama.

Paskyra bus nepasiekiama 12 valandų.

 

„Twitter“ pašalino kai kuriuos D.Trumpo įrašus

02:02

Mažėjant įtampai „Twitter“ paskelbė, kad ištrynė kai kuriuos JAV prezidento Donaldo Trumpo paskelbus įrašus. Vienas tokių – vaizdo žinutė jo palaikytojams. Įrašas buvo paskelbtas trečiadienio popietę. 

Apie kai kuriuos ištrintus D.Trumpo įrašus taip pat paskelbė „Facebook“ ir „YouTube“.

Posėdis prasidės už valandos

01:50

Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeris paskelbė, kad posėdis greičiausiai prasidės 20 val. vietos laiku (3 val. Lietuvos laiku).

 

Posėdis bus tęsiamas

01:42

Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi sako, kad pasitarus su Kongreso lyderiais nutarta protestuotojų sutrikdytą posėdį, kurio metu turėjo būti patvirtintas Rinkikų kolegijos balsavimas, tęsti šiąnakt.

Tačiau kada posėdis prasidės – neskelbiama.

Minia sklaidosi

01:31

CNN praneša, kad Vašingtone prasidėjus komendanto valandai protestuotojų minia sklaidosi.

Praėjus pusvalandžiui nuo komendanto valandos pradžios buvo pastebėti dideli žmonių būriai, einantys nuo Kapitolijaus.

Policija: iš Kapitolijų apsupusių riaušininkų paimta ginklų, areštuoti 13 žmonių

01:26

Vašingtono policijos vadovas trečiadienį pranešė, kad teisėsaugos pareigūnai konfiskavo mažiausiai penkis ginklus ir sulaikė mažiausiai 13 žmonių, vykstant susirėmimams su prezidentą Donaldą Trumpą palaikančiais protestuotojais.

Didelė minia, kurioje dauguma žmonių nedėvėjo kaukių, anksčiau trečiadienį šturmavo Kapitolijų, kur kur įstatymų leidėjai buvo susirinkę į nepaprastąjį posėdį, siekdami patvirtinti Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatus ir išrinktojo prezidento Joe Bideno pergalę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpo šalininkų protestas
AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpo šalininkų protestas

Mažiausiai vienas žmogus buvo pašautas, dar keli žmonės, įskaitant teisėsaugos pareigūnus, buvo sužeisti.

Sostinės policijos vadovas Robertas Contee šį puolimą įvardijo riaušėmis.

Temstant sustiprintos teisėsaugos pajėgos pradėjo stumti protestuotojus iš teritorijos aplink Kapitolijų, leisdamos ašarines dujas ir sprogdindamos kurtinamąsias granatas.

G.Nausėda pabrėžia taikaus valdžios perdavimo svarbą JAV

01:12

Jungtinėse Valstijose protestuotojams šturmavus Kapitolijų, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžia, kad taikus valdžios perdavimas yra brandžios demokratijos pamatas, ir sako tikintis demokratija JAV.

Tokį įrašą šalies vadovas trečiadienio vakarą paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“.

„Taikus valdžios perdavimas yra brandžios demokratijos, kokia yra JAV, ženklas. Teisės viršenybė nėra gatvės viršenybė. Tvirtai tikime demokratinių vertybių viršenybe sąjunginėje valstybėje“, – parašė G.Nausėda.

Vašingtone prasideda komendanto valanda

01:00

Vašingtono merė Muriel Bowser (anksčiau paskelbė, kad sostinėje nuo 18 val. vietos (ketvirtadienio 1 val.) įsigalios komendanto valanda, truksianti iki 6 val. (13 valandos).

Rioters still remain outside Capitol as DC curfew begins A citywide curfew for the District of Columbia began at 6 p.m. ET and will continue until 6 a.m. ET tomorrow. Mayor Muriel Bowser announced the curfew earlier today after Pro-Trump rioters stormed the US Capitol, where members of Congress were meeting to certify President-elect Joe Biden's win.

 

Mirė anksčiau pašauta moteris

00:53

„NBC News“ skelbia, kad mirė protestų metu sunkiai sužeista moteris. Anksčiau buvo teigiama, kad ji buvo pašauta, jos būklė buvo sunki.

 

Kapitolijaus pastatas – saugus

00:50

CNN skelbia, kad Kapitolijaus pastatas saugus, jame nebeliko protestuotojų.

Pareigūnai iš viso sulaikė apie 20 asmenų.

Pareigūnai ragina protestuotojus trauktis

00:39

Pareigūnai bando lėtai atitraukti protestuotojus nuo Kapitolijaus.

„Traukitės atgal“, – šaukia jie riaušininkams.

Viceprezidentė Kamala Harris ragina protestuotojus sustoti

00:27

Išrinktoji JAV viceprezidentė Kamala Harris tviteryje prisidėjo prie Joe Bideno raginimų protestuotojams stabdyti savo veiksmus ir atsitraukti.

Ji buvo Kapitolijuje, kai protestuotojai įsiveržė į pastatą, bet buvo saugiai evakuota.

 

Kas vyksta Kapitolijuje?

00:22

CNN skelbia, kad Kapitolijuje vis dar yra protestuotojų, kurie susiduria su pareigūnais.

Riaušes rengusių asmenų gretos nemažėja ir prie Kapitolijaus pastato, pareigūnai juos bando vaikytis dūminiais užtaisais. 

Skelbiama, kad netrukus turėtų prasidėti įvesta komendanto valanda, tačiau nepanašu, kad protestuotojai ketintų laikytis jos nurodymų.

CNN nurodo, kad vargu ar protesto dalyviai girdėjo ir D.Trumpo raginimą keliauti namo.

Žemiau esančiame vaizdo įraše galima matyti, kaip protestuotojai niokoja žurnalistų įrangą.

 

Kada bus pratęstas posėdis – neaišku

00:01

Kol kas nėra žinoma, kada bus pratęstas posėdis, kurio metu turėtų būti patvirtinta Joe Bideno pergalė JAV prezidento rinkimuose. Posėdis vyko Kapitolijuje, kai į jį pradėjo veržtis protestuotojai.

Kaip rašo CNN, pirmiausia norima užtikrinti saugumą Kapitolijuje.

Buvęs D.Trumpo komandos narys protestuotojus vadina teroristais

23:37

Buvęs JAV prezidento Donaldo Trumpo štabo vadovas Reince'as Priebusas sako, kad protestų dalyviai veikia kaip teroristai:

„Daugelis šių žmonių yra ne kas kita, o viduje veikiantys teroristai. Daugelis jų yra nusikaltėliai ir problemų sukėlėjai, kurie veikia prieš patriotizmą, šie žmonės negerbia demokratijos.“

Specialistai nukenksmino sprogmenis

23:30

CNN skelbia, kad specialistai nukenksmino mažiausiai du savadarbius sprogmenis.

23:21

Netrukus po J.Bideno kalbos D.Trumpas paviešino vaizdo kreipimąsi, kuriame toliau aiškino, neva rinkimai buvo pavogti, tačiau paragino protestuotojus „eiti namo“ ir elgtis taikiai.

„Pergalė buvo iš mūsų pavogta, tai buvo pergalė dideliu skirtumu, visi tai žino – ypač kita pusė. Tačiau dabar turite eiti namo, mums reikia taikos. Reikia įstatymo ir tvarkos, nenorime, kad kas nors nukentėtų. Tai – labai sunkus laikotarpis, niekada nebuvo tokių laikų <...>

Eikite namo, mes jus mylime, esate labai ypatingi, matėte, kaip blogai buvo elgiamasi su kitais. Suprantu, kaip jaučiatės, bet eikite namo, ir eikite taikiai“, – kalbėjo D.Trumpas.

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas kreipiasi į amerikiečius

23:10

 

J.Bidenas ragina D.Trumpą kreiptis į protestuotojus

23:10

Išrinktasis prezidentas Joe Bidenas kreipėsi į amerikiečius. Jis Kapitolijaus šturmą pavadino „precedento neturinčiu puolimu prieš demokratiją“, nematytu moderniaisiais laikais.

„Tai – chaosas, netvarka besiribojanti su kurstymu maištauti, ir jis turi baigtis dabar“, – kalbėjo J.Bidenas.

Išrinktasis prezidentas paragino D.Trumpą kreiptis per nacionalinę televiziją ir pareikalauti neramumus sustabdyti.

„Pasaulis stebi“, – sakė išrinktasis prezidentas.

„Prezidento žodžiai reikšmingi, nesvarbu, prezidentas yra geras ar blogas. Geriausiu atveju, prezidento žodžiai gali įkvėpti. Blogiausiu atveju – pakurstyti.

Todėl raginu prezidentą Trumpą dabar kreiptis per nacionalinę televiziją, įgyvendinti priesaiką ar apginti konstituciją pareikalaujant užbaigti šią apgultį“, – kalbėjo J.Bidenas.

Baltieji rūmai: gvardijos kariai jau pakeliui

22:54

Malšinti protestams pasitelkiami Nacionalinės gvardijos kariai. Baltieji rūmai skelbia, kad jie jau pakeliui ir netrukus turėtų atvykti prie Kapitolijaus.

 

Sužeisti keli pareigūnai

22:51

Susirėmimo su protestuotojais metu sužeisti keli pareigūnai. Mažiausiai vienas iš jų dėl patirtų sužeidimų išvežtas į ligoninę. Tokią informaciją skelbia CNN, remdamasis savo šaltiniais.

VIDEO: protestuotojai šturmuoja Kapitolijų

22:48

VIDEO: Donaldo Trumpo rėmėjai šturmuoja Kapitolijų

 

JAV viceprezidentas ragina protestuotojus sustoti

22:48

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as tviteryje paragino protesto dalyvius nutraukti savo veiksmus ir tai padaryti tuoj pat.

„Taikus protestas yra kiekvieno amerikiečio teisė, tačiau išpuolis prieš Kapitolijų nebus toleruojamas, o protesto dalyviai bus baudžiami pagal įstatymą“, – rašė jis.

 

22:47

Kaip pastebi CNN žurnalistė Abby Phillip, šiuo metu Kapitolijuje nėra dislokuota Nacionalinė gvardija, nepaisant į vidų įsiveržusių protestuotojų. Kai praeitą vasarą prie Kapitolijaus susirinko protestuotojai, kuriuos papiktino policininkų įvykdytas juodaodžio George'o Floydo nužudymas, Nacionalinė gvardija buvo dislokuota iš karto.

Riaušininkai daužė Kapitolijaus langus

22:45

CNN skelbia, kad kai kurie protesto dalyviai daužė Kapitolijaus pastato langus, per kuriuos vėliau bandė patekti į pastatą.

 

Vašingtone protestuotojai įsiveržė į Senato posėdžių salę

22:42

JAV prezidento Donaldo Trumpo  šalininkai, protestuojantys prieš Kongreso ketinimus patvirtinti išrinktojo prezidento Joe Bideno pergalę rinkimuose, trečiadienį įsiveržė į Senato posėdžių salę Kapitolijuje, per „Twitter“ pranešė amerikiečių žurnalistai.

Dienraščio „The New York Times“ reporteris Stephenas Nelsonas paskelbė nuotraukų, kuriose matyti evakuota Senato posėdžių salė ir joje besifotografuojantys keletas protestuotojų. Apsaugos pareigūnų šiose nuotraukose nesimatė.

Anksčiau buvo pranešta, kad grupė D.Trumpo šalininkų įsiveržė į Kapitolijaus kompleksą ir kad pastato viduje buvo paleistos ašarinės dujos, todėl įstatymų leidėjams buvo liepta užsidėti dujokaukes, o apsaugos pareigūnai išsitraukė ginklus.

Senatas ir Atstovų Rūmai skubiai paskelbė posėdžio pertrauką. Viceprezidentas Mike'as Pence'as  ir Kongreso lyderiai buvo evakuoti.

Ant Kapitolijaus laiptų ir šalia pastato susirinko keli tūkstančiai protestuotojų, skanduojančių šūkius ir mojuojančių vėliavomis bei plakatais.

G.Landsbergis kreipėsi į Ameriką

22:34

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tviteryje kreipėsi į amerikiečius:

„Amerika, prašau iš tikrųjų vėl tapti šaunia, kiek įmanoma gražiau. Su susirūpinimu, pasaulis“, – rašo ministras.

 

22:30

D.Trumpas tviteryje vėl kreipėsi į rėmėjus.

„Prašau visų, esančių Kapitolijuje, išlikti taikiais. Jokio smurto! Prisiminkite, MES esame įstatymo ir tvarkos partija – gerbkite įstatymą ir puikius mūsų vyrus ir moteris su uniforma. Ačiū!“, – rašo prezidentas.

 

Pašauta moteris, jos būklė – sunki

22:24

CNN, remdamasis šaltiniais, skelbia, kad mažiausiai vienas žmogus sužeistas. Portalo duomenimis, tai moteris – ji pašauta į krūtinę, jos būklė sunki.

Kai kurie protestuotojai ramiai vaikštinėja po Senatą

22:21

Kai kurie Donaldo Trumpo šalininkai, įsiveržę į Kapitolijų, ramiai vaikštinėja po Senatą, skelbia „The Guardian“.

Anot portalo, evakuoti įstatymų leidėjai, šalies viceprezidentas.

 

Susirėmimai su policija pastato viduje

22:11

Susirėmimai su pareigūnais vyksta ir Kapitolijaus viduje:

Kongreso narė Elaine Luria tviteryje skelbia, kad buvo evakuota iš kabineto dėl pranešimų apie sprogmenį.

„Prezidento rėmėjai bando įsiveržti į Kapitolijų ir girdžiu garsus, primenančius šūvius“, – rašo E.Luria.

 

D.Trumpas ragina „išlikti taikiais“

22:00

D.Trumpas, raginęs rėmėjus rinktis prie Kapitolijaus, tviteryje rašė prašąs „palaikyti Kapitolijaus policiją ir teisėsaugą“.

„Jie tikrai yra mūsų šalies pusėje. Išlikite taikūs!“, – kreipėsi D.Trumpas į protestuotojus, įsiveržusius į pastatą.

 

Evakuotas ir M.Pence'as

21:54

Iš Kapitolijaus buvo evakuotas viceprezidentas Mike'as Pence'as, praneša CNN šaltiniai iš teisėsaugos.

Anksčiau M.Pence'as paskelbė neblokuosiantis J.Bideno pergalės prezidento rinkimuose, nepaisant D.Trumpo raginimų.

„Konstitucija neleidžia man vienašališkai prisiimti įgaliojimo nuspręsti, kurie rinkikų balsai turi būti įskaičiuoti, ir kurie – ne“, – sakoma M.Pence'o pareiškime, paskelbtame prasidėjus bendram Kongreso posėdžiui, per kurį turi būti patvirtinti po lapkričio 3-iąją įvykusių visuotinių rinkimų surengto Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatai.

D.Trumpas pasmerkė M.Pence'ą dėl atsisakymo kištis į rinkimų rezultatų tvirtinimo procesą.

„Mike'as Pence'as neturėjo drąsos padaryti, ką jam derėtų padaryti, kad apsaugotų mūsų Šalį ir Konstituciją, – per „Twitter“ parašė prezidentas. – JAV reikalauja tiesos!“

Atstovų Rūmai evakuojami

21:51

Atstovų Rūmai evakuojami, CNN patvirtino įstatymų leidėjas.

Pranešama, kad į Kapitolijų įsiveržę protestuotojai daužė Atstovų Rūmų duris.

Vašingtone įvedama komendanto valanda

21:43

Vašingtono merė Muriel Bowser paskelbė įvedamą komendanto valandą – nuo 18 iki 6 val.

21:37

Kapitolijaus policija paprašė teisėsaugos pagalbos, praneša CNN šaltinis.

Pasak šaltinio, šalia Kapitolijaus pastato rasti įtartini įrenginiai.

Policija evakuoja Kongreso biurus

21:33

Kapitolijaus policija išsiuntė nurodymus Kongreso darbuotojams pasišalinti iš Cannono (Kanono) pastato ir kitų didelių biurų pastatų.

„Ką tik evakavau iš savo biurą Cannono [pastate] dėl grėsmės šalimais. Dabar matome, kaip protestuotojai puola Kapitolijaus policiją“, – per „Twitter“ parašė Atstovų Rūmų narė Nancy Mace.

„Tai klaidinga. Mes nesame tokie. Šiandien mano širdis sudaužyta dėl mūsų nacijos“, – pridūrė ji.

Paskutinis atnaujinimas 2021-01-06 21:33

Atstovų Rūmai 303 balsais prieš 121 atmetė prieštaravimą; demokratų poziciją čia palaikė ir 82 respublikonai.

Per bendrą Kongreso sesiją pripažįstami visų 50 valstijų rinkikų balsai, kad būtų patvirtinta J.Bideno lapkritį pasiekta pergalė užsitikrinus iš viso 306 rinkikų balsus. D.Trumpas gavo 232 rinkikų balsus.

VIDEO: Paviešinti vaizdai iš riaušininkų nusiaubto JAV Kapitolijaus

Procedūra vėlavo dėl protestuotojų įsiveržimo į Kapitolijaus pastatą, sukėlusio beprecedentį chaosą ir smurtą, sulaukusį pasmerkimo visame pasaulyje.

VIDEO: Donaldo Trumpo rėmėjai šturmuoja Kapitolijų

Protestuotojai pralaužė Kapitolijaus laiptų papėdėje įrengtas metalines užtvaras ir buvo pasitikti riaušių malšinimo įranga ginkluotų policininkų. Kai kurie mėgino nustumti skydus suglaudusius pareigūnus, o policininkai buvo matomi purškiantys pipirines dujas į minią, kad atstumtų protestuotojus. Kai kurie demonstrantai policininkams šaukė „Išdavikai!“.

Be to, Kapitolijaus policija pranešė apie šalimais rastą įtartiną paketą.

Televizijos CNN duomenimis, gauta pranešimų, kad per susirėmimus buvo leidžiamos ašarinės dujos ir sprogdinamos kurtinamosios granatos.

Ašarinėms dujoms prasiskverbus į Kapitolijaus Rotondą, Kongreso narių buvo paprašyta užsidėti dujokaukes.

Skelbiama, kad įvykio metu žuvusi moteris – protestavusi D.Trumpo rėmėja, karo veteranė Ashli Babbit.

Socialiniame tinkle „Twitter“ plinta nusiaubto Kapitolijaus vaizdai:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius