Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rijadas neigia prisidėjęs prie Irano branduolinės programos mokslininko nužudymo

Saudo Arabijos ministras antradienį piktai užsipuolė Irano diplomatijos vadovą, išsakiusį prielaidą, kad Rijadas gali būti prisidėjęs prie iraniečių branduolinės programos mokslininko Mohseno Fakhrizadeh nužudymo.
Mohseno Fakhrizadeh atvaizdas Teherane
Mohseno Fakhrizadeh atvaizdas Teherane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

59 metų M.Fakhrizadeh, kuris šio tūkstantmečio pradžioje įsteigė šiitiškos respublikos karinę branduolinę programą, penktadienį buvo mirtinai sužeistas, užpuolikams apšaudžius mokslininko automobilį ir įsitraukus į susišaudymą su jo asmens sargybiniais per išpuolį netoli Teherano.

Ši ataka smarkiai padidino įtampą tarp Irano ir jo priešininkų.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas pirmadienį socialiniame tinkle „Instagram“ parašė, kad slaptas Saudo Arabijos sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano ir Izraelio premjero Benjamino Netanyahu susitikimas susijęs su M.Fakhrizadeh nužudymu. Anot jo, tai buvo „sąmokslas“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohammadas Javadas Zarifas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohammadas Javadas Zarifas

„Irano užsienio reikalų ministras desperatiškai siekia apkaltinti karalystę dėl visų blogų dalykų, nutinkančių Irane, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Saudo Arabijos valstybės ministras užsienio reikalams Adelis al Jubeiras. – Ar jis kaltins mus ir dėl kito žemės drebėjimo ar potvynio?“

„Saudo Arabija nedalyvauja nužudymuose“, – pridūrė jis.

Sunitų valdoma Saudo Arabija ir šiitiškas Iranas daugelį dešimtmečių yra aršūs priešai. Karalystė, kitaip nei kitos Persijos įlankos šalys, oficialiai nepasmerkė M.Fakhrizadeh nužudymo.

Izraelio žiniasklaida ir šaltiniai žydų valstybės vyriausybėje pranešė, kad praėjusį mėnesį B.Netanyahu surengė svarbias derybas su Saudo Arabijos sosto įpėdiniu, kuris yra faktinis karalystės valdovas.

Anot šaltinių, B.Netanyahu ir Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“ vadovas Yossi Cohenas lapkričio 22 dieną nuskrido į Saudo Arabijos Neomo miestą, kur susitiko su M.bin Salmanu ir karalystėje viešėjusiu JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo .

Visgi Rijadas paneigė, kad toks susitikimas įvyko.

Saudo Arabija nepalaiko oficialių diplomatinių santykių su Izraeliu, tačiau abi valstybės slapta palaiko ryšius, grindžiamus bendru priešiškumu Irano atžvilgiu.

Dienraštis „The New York Times“ pranešė, kad vienas amerikiečių pareigūnas ir dar du žvalgybos atstovai patvirtino, jog dėl atakos prieš M.Fakhrizadeh kaltas Izraelis.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani apkaltino žydų valstybę, kad nužudydama iškilų mokslininką ji bandė sukelti chaosą, tačiau pridūrė, jog šiitiška respublika „nežengs į šio sionistų suregzto sąmokslo spąstus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius