-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rijadas: santykių su Izraeliu normalizavimas negalimas be dviejų valstybių sprendinio

Saudo Arabija nenormalizuos ryšių su Izraeliu, jei nebus pasiektas dviejų valstybių sprendimas su palestiniečiais, pareiškė karalystės vyriausiasis diplomatas, kurį penktadienį tviteryje citavo Užsienio reikalų ministerija.
Saudo Arabijos princas Faisalas bin Farhanas al Saudas
Saudo Arabijos princas Faisalas bin Farhanas al Saudas / „AP“/„Scanpix“

Princas Faisalas bin Farhanas al Saudas Pasaulio ekonomikos forumo Davose kuluaruose tai sakė po to, kai Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ketvirtadienį Jeruzalėje vykusiose derybose su Baltųjų rūmų patarėju nacionalinio saugumo klausimais Jake'u Sullivanu aptarė santykių su Saudo Arabija normalizavimo klausimus.

„Tikras normalizavimas ir tikras stabilumas bus pasiektas tik... suteikus palestiniečiams valstybę“, – viršūnių susitikime agentūrai „Bloomberg“ sakė princas Faisalas.

Saudo Arabija, didžiausia pasaulyje naftos eksportuotoja, yra artima Jungtinių Valstijų partnerė, tačiau ne kartą atsisakė normalizuoti santykius su JAV sąjungininku Izraeliu dėl jo vykdomos palestiniečių teritorijų okupacijos.

Pagal 2020 metais JAV tarpininkaujant sudarytus „Abraomo susitarimus“ karalystės kaimynai – Jungtiniai Arabų Emyratai ir Bahreinas – užmezgė visapusiškus diplomatinius ryšius su Izraeliu.

B.Netanyahu ne kartą išreiškė norą, kad tai padarytų ir Saudo Arabija.

Derybose, vykusiose ketvirtadienį, B.Netanyahu ir J.Sullivanas aptarė „priemones „Abraomo susitarimams“ stiprinti... daugiausia dėmesio skiriant proveržiui su Saudo Arabija“, pranešė Izraelio lyderio biuras.

Vakarų Krantas ir Gazos Ruožas bei Izraelio aneksuota Rytų Jeruzalė ilgą laiką buvo vadinami Palestinos valstybės pagrindu, sprendžiant ilgai besitęsiantį dviejų šalių konfliktą.

Tačiau šis tikslas vis labiau tolsta, o okupuotą Vakarų Krantą skaldo žydų gyvenvietės.

B.Netanyahu planuoja vykdyti didesnės gyvenviečių plėtros Vakarų Krante politiką, o jo koalicijoje esančios ultraortodoksų žydų partijos pasisako už Vakarų Kranto dalies aneksiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius