-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

RSF pateikė skundą prieš Saudo Arabijos princą dėl žurnalistų persekiojimo

Už žiniasklaidos laisvę kovojanti tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Žurnalistai be sienų“ (RSF) antradienį pranešė, kad kreipėsi į Vokietijos Karlsrūhės federalinio teisingumo teismo generalinį prokurorą dėl Saudo Arabijos sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano ir kitų aukšto rango pareigūnų „nusikaltimų žmoniškumui“, susijusių su žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymu.
Mohammedas bin Salmanas
Mohammedas bin Salmanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Skunde, kuriuo prašoma prokurorų tyrimo pagal Vokietijos tarptautinės jurisdikcijos įstatymus, Saudo Arabijos pareigūnai kaltinami persekiojant J.Khashoggi ir dešimtis kitų žurnalistų.

Jungtinės Valstijos penktadienį paskelbė ataskaitą, kurioje M.bin Salmanas, daugelio laikomas karalystės de facto valdytoju, kaltinamas pritaręs operacijai, per kurią 2018 metų spalį Saudo Arabijos konsulate Stambule buvo nužudytas JAV dienraščio „The Washington Post“ skiltininkas J.Khashoggi.

Saudo Arabijos vyriausybė, iš pradžių tvirtinusi, kad neturi informacijos apie J.Khashoggi, sako, jog prisiima atsakomybę dėl nužudymo, tačiau laikosi pozicijos, jog tai buvo nesėkminga operacija, su kuria sosto įpėdinis neturi nieko bendra.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jamalas Khashoggi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jamalas Khashoggi

Penktadienį vėlai vakare išplatintame pareiškime Saudo Arabijos užsienio reikalų ministerija nurodė „visiškai nesutinkanti“ su išslaptinta JAV ataskaita.

Tačiau RSF teigė surinkusi įrodymų apie Saudo Arabijos „valstybinę politiką pulti ir tildyti žurnalistus“.

Pirmadienį organizacijos pateiktame skunde išsamiai aprašyti J.Khashoggi ir 34 kitų žurnalistų, kurie buvo įkalinti Saudo Arabijoje, atvejai, įskaitant tinklaraštininką Raifą Badawi, kuris nuo 2012 metų yra įkalintas savo šalyje dėl kaltinimų „islamo įžeidimu“.

„Mes raginame Vokietijos prokurorą užimti poziciją“, – pranešime sakė RSF generalinis sekretorius Christophe'as Deloire'as.

„Niekas neturėtų būti aukščiau tarptautinės teisės, ypač kai kalbama apie nusikaltimus žmoniškumui“, – pridūrė jis.

RSF vertinimu, Vokietijos teismų sistema yra tinkamiausia tokiam skundui priimti, nes šalies įstatymai suteikia jiems jurisdikciją dėl pagrindinių užsienyje padarytų tarptautinių nusikaltimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius