Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

RT propagandistų komandiruotė į Minską: kaip dirba A.Lukašenkos pakviesti svečiai?

Tai, kad streiką paskelbusius valstybinės Baltarusijos televizijos darbuotojus pakeitė – bent laikinai – kviestiniai propagandistai iš Rusijos, jau buvo žinoma. Tai patvirtino pats Aliaksandras Lukašenka. Dabar portalas RBC.ru atskleidžia, kokiomis sąlygomis į Minską atvyko ir kaip čia dirba svečiai iš RT.
Protestas prie valstybinės Baltarusijos televizijos pastato
Protestas prie valstybinės Baltarusijos televizijos pastato / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Valstybinės televizijos ir radijo (BT) kompanijos darbuotojai apie streiką paskelbė kartu su visa banga kitų gamyklų ir institucijų. Dabar daugelis streikų jau nurimę, bet A.Lukašenkos režimas delsti negalėjo – jam labai svarbu kontroliuoti informacinę erdvę.

Streikuoti nuspręsta po BT darbuotojų susitikimo su aukštųjų parlamento rūmų pirmininke Natalija Kočanova ir Eismontų pora – A.Lukašenkos atstove spaudai Natalija Eismont bei jos vyru, BT vadovu Ivanu.

Prie protestų prisijungė ir žurnalistai, ir techniniai darbuotojai – operatoriai, vaizdo inžinieriai, apšvietėjai. Taip RBC teigė ir dabartiniai, ir buvę BT atstovai – tiesa, anonimiškai.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Streikuojantis BT darbuotojas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Streikuojantis BT darbuotojas

„Paprašiau rusų“

„Žinias ruošti pasidarė, švelniai tariant, sunku. Mūsų šalyje, be BT, turime tik ONT ir STV, bet šios televizijos ir retransliuoja rusiškų kanalų turinį.

O BT turi septynis kanalus. Šešis – savo, per vieną rodo NTV. Todėl dėl technikų ir redaktorių pasitraukimo institucija buvo paralyžiuota. Negana to, redaktorius dar galima surasti ir pakeisti, o su technikais viskas daug sunkiau“, – RBC pasakojo vienas BT darbuotojas.

RBC šaltinių duomenimis, prie streiko prisijungė apie 300 valstybinio radijo ir televizijos darbuotojų, o 100 jų išėjo iš darbo.

Po kelių dienų, rugpjūčio 21-ąją, A.Lukašenka patvirtino: į BT pakviesti „specialistai iš Rusijos“. Esą idėja pritraukti Rusijos žurnalistų kilo po to, kai dalis valstybinės televizijos darbuotojų „išbėgo į gatves ir pradėjo mitinguoti“.

„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka

„Paprašiau rusų: duokite mums dvi ar tris žurnalistų grupes dėl visa ko. Tai yra šeši ar devyni žmonės iš pažangiausios televizijos. Ir tegu mūsų jaunimas pažiūri, kaip jie dirba“, – pareiškė A.Lukašenka.

Jau kitą dieną du „pažangiausios televizijos“ RT žurnalistai pasirodė prie Baltarusijos lyderio per pastarojo viešnagę Gardine.

Korespondentas Konstantinas Pridybaila savo klausimą A.Lukašenkai pradėjo iškalbinga fraze „Mes – tie patys rusų žurnalistai“. Kartu su juo pasirodė dar vienas RT reporteris Igoris Ždanovas, o A.Lukašenka atsakė: „Vyrukai, labai ačiū.“

„Scanpix“ nuotr./Televizijos RT studija Maskvoje
„Scanpix“ nuotr./Televizijos RT studija Maskvoje

RBC žiniomis, šiuo metu Baltarusijoje dirba mažiausiai trys RT korespondentai – I.Ždanovas, K.Pridybaila ir Georgijus Babajanas.

Paduoda paruoštus siužetus

Du Baltarusijos televizijoje vis dar dirbantys minskiečiai RBC patvirtino, kad į Minską taip pat atvyko techniniai specialistai iš RT – „dvi brigados“, kurių pirmoji mieste pasirodė dar rugpjūčio 18 dieną.

„Jie nuėjo iškart į studiją – kartu su Televizijos naujienų agentūros (ATN, kuri kuria žinias valstybinėms televizijoms, – red. past.) vadovu Sergejumi Chamentovskiu. Buvo bent vienas IT specialistas, keturi technikai ir Pridybaila“, – tvirtino portalo pašnekovas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Tūkstančiai protestuotojų Baltarusijoje „sveikina“ A.Lukašenką su gimtadieniu: pranešta apie pirmus sulaikymus
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Tūkstančiai protestuotojų Baltarusijoje „sveikina“ A.Lukašenką su gimtadieniu: pranešta apie pirmus sulaikymus

Kitas šaltinis jau Rusijoje RBC teigė, kad IT specialistai į Baltarusiją buvo pasiųsti, nes iš televizijos protestuodami išėjo sistemų administratoriai, o tie, kurie liko dirbti, negalėjo užtikrinti stabilių transliacijų.

„Pirmoji RT komanda jau išvyko į Rusiją, o ją pakeitė daugiausia techniniai darbuotojai. Dabar RT komanda dirba pati, bet perduoda mums paruoštas istorijas.

Jie visada žino, kur kas vyksta, jie patys filmuoja ir montuoja medžiagą. Į BT jie neateina“, – vienas ATN darbuotojų pasakojo RBC.

Baltarusijos televizija iškart pradėjo rodyti RT paruoštą turinį. Pavyzdžiui, rugpjūčio 27-ąją buvo parodytas interviu su dviem baltarusių saugumo pareigūnais, kurį prieš dvi dienas jau transliavo RT. Tiesa, užkadrinis balsas jau buvo kitas – taip pabrėžiamas medžiagos išskirtinumas.

„Scanpix“/AP nuotr./RT žurnalistai
„Scanpix“/AP nuotr./RT žurnalistai

RBC teigimu, K.Pridybailą keli BT darbuotojai vadina tarpininku tarp RT ir baltarusių. Dabar jis dirba RT korespondentu, bet jau anksčiau – 2014 ir 2017 metais – buvo atvykęs padirbėti ir į BT.

Pats RT atstovas purtosi kalbų: „Niekas iš RT nedirba konkrečiai BT. Tai toks juokingas feikas. Nežinau, apie kalba Aliaksandras Grigorjevičius, bet kai sušaukiau jam, kad „mes – tie patys rusų žurnalistai“, jis sureagavo. Ką jis turi omenyje, tikriausiai turėtų paaiškinti pats.“

K.Pridybaila: aš dirbu tik RT. Į BT išgerti arbatos, kavos ateinu tik iš draugiškumo.

K.Pridybaila RBC tvirtino gerai sutariantis su kai kuriais BT vadovais, kurie jam ir pasakė, kad žmonės išeina iš darbo, o juos reikia pakeisti.

„Aš pasakiau, kad nesu personalo vadovas. Jie žmonių ieško ir Ukrainoje, ir Rusijoje – toje pačioje rinkoje. Tai, kas rašoma – kad rusų žurnalistai atvyko pakeisti baltarusių – žinoma, netiesa. Niekas neatvyko dirbti į BT.

Aš dirbu tik RT. Į BT išgerti arbatos, kavos ateinu tik iš draugiškumo“, – tikino K.Pridybaila, nors sklando kalbos, kad svečiams iš RT Minsko režimas moka itin didelius honorarus.

Agresyvesnis turinys

Anot K.Pridybailos, į Baltarusiją yra atvykusi mobili televizijos stotis, kuri taip pat filmuoja medžiagą agentūrai „Ruptly“. Ši parduoda turinį visam pasauliui – perka kas tik nori.

„Medžiagą gali imti Baltarusijos kanalai, CNN, visi. Tai – „Ruptly“ reikalai. Mes nufilmavome turinį, galbūt jie sutiko perduoti jį Baltarusijos televizijoms, bet tai verslas.

BT nuo šiol transliacijoje stengiasi prastumti „antimaidanišką“ naratyvą. Pavyzdžiui, rugpjūčio 17–23 dienomis televizija rodė labiau net ne žinias, o užsienio svečių ir ekspertų komentarus.

Mes nekuriame siužetų BT. Jei baltarusiai gauna turinį, tai man nerūpi, tai susitarimai tarp RT, „Ruptly“ ir kitų struktūrų“, – tikino K.Pridybaila.

Vis dėlto faktas toks, kad BT nuo šiol transliacijose stengiasi prastumti „antimaidanišką“ naratyvą. Pavyzdžiui, rugpjūčio 17–23 dienomis televizija rodė labiau net ne žinias, o užsienio svečių ir ekspertų komentarus.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Genadijus Ziuganovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Genadijus Ziuganovas

O ekspertai beveik be išimčių kalbėjo apie protestus, spalvotąsias revoliucijas ir ES bei NATO įtaką įvykiams Baltarusijoje.

„Iš esmės kalbame apie Rusijos ir Ukrainos politikus, ekspertus, leftistus, nusistačiusius prieš Vakarus ir už sąmokslo teorijas, – Genadijus Ziuganovas, Petras Simonenka, Anatolijus Šarijus, Igoris Koročenka, Michailas Chazinas, Michailas Dobkinas ir kiti.

Tokiame fone vietinės analizės kiekis sumažėjo. Be to, Baltarusijos valstybinė televizija anksčiau šių ekspertų beveik niekada nenaudojo“, – teigė monitoringo projekto „Sense Analytics“ įkūrėjas Artiomas Šraibmanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius