Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ruandos prezidentas Kagame sieks trečios kadencijos 2017 metais

Ruandos prezidentas Paulis Kagame paskelbė sieksiantis būti perrinktas trečiai kadencijai 2017 metais, kai tokią galimybę jam atvėrė konstitucijos pataisos, triuškinama dauguma priimtos praėjusį mėnesį surengtame referendume.
Paulis Kagame
Paulis Kagame / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Jūs prašote manęs vadovauti šaliai po 2017-ųjų. Atsižvelgiant į jūsų suteiktą svarbą šiam reikalui, man belieka tik sutikti“, – sakė jis vidurnaktį per televiziją Naujuosius metus pasitinkančiai tautai.

„Jūs aiškiai išreiškėte savo pasirinkimą dėl mūsų šalies ateities“, – nurodė jis, konstitucines pataisas pavadindama „deramomis ir išmintingomis“.

Gruodžio 18 dieną vykęs balsavimas rodo, kad rinkėjai masiškai pritaria konstitucinėms pataisoms leidžiančioms 58-erių P.Kagamei prezidentauti trečią septynerių metų kadenciją nuo 2017 metų.

Tada įsigalios nauji įstatymai, suteiksiantys galimybę jam siekti dar dviejų penkerių metų kadencijų iki 2034 metų, šitaip dar labiau įtvirtindami P.Kagamės valdymą, kuris tęsiasi nuo pat 1994 metų, kai jo vadovaujamos sukilėlių pajėgos įveikė hutus, surengusius genocidą, nusinešusį apie 800 tūkst. tutsių gyvybių.

Už konstitucijos pataisas balsavo 98,4 proc. rinkėjų, kai prieš jas pasisakė vos 1,6 proc.

Tuo tarpu Vašingtonas ir Europos Sąjunga smerkia tokį rezultatą, kuris pažeidžia demokratiją šioje vidurio Afrikos šalyje, ir paragino P.Kagamę 2017-aisiais pasitraukti iš prezidento posto.

Tačiau šis tvirtina liksiąs valdžioje.

Ir 2003, ir 2010 metais P.Kagame buvo išrinktas apie 90 proc. balsų. Jis tvirtina, kad jo buvimą prezidento poste gali lemti tik referendumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius