-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rugsėjo 11-osios išpuolis neturi šansų pasikartoti?

Rugsėjo 11-osios atakos turėjo žymėti užsienio teroristų atakų prieš JAV eros pradžią. Tačiau šiandien vis dažniau manoma, kad tokio masto išpuolis vargu ar galėtų pasikartoti, rašo Slate.com.
2001-ųjų rugsėjo 11-oji Niujorke
2001-ųjų rugsėjo 11-oji Niujorke / „Scanpix“ nuotr.

Al-Qaeda sėkmingai sunaikino bokštus dvynius, dalį Pentagono, keturis lėktuvus ir tris tūkstančius gyvybių. Tokie rezultatai tarsi turėtų liudyti teroristų plano genialumą. Tačiau pasigilinę pastebime, jog JAV žvalgyba apie šį planą turėjo daugiau nei pakankami duomenų. Todėl galbūt tai tebuvo kvailas planas, kurį pavyko įgyvendinti tik neįtikėtinos sėkmės dėka. Pasigilinkime į kelis faktus.

1) Konspiratorius Khalidas Almihdaras, kuris buvo sekamas JAV agentų dėl galimo vaidmens USS Cole sprogdinimuose, sukėlė įtarimą San Diego skraidymo mokykloje reikalaudamas kuo greičiau jį išmokyti pilotuoti Boeing lėktuvą. Rugsėjo 11-ąją būtent Almihdaro pilotuojamas lėktuvas įsirėžė į Pentagoną.

2) Kitas konspiratorius Nawafas Alhazmi sukėlė įtarimą kolegai degalinėje girdamasis, jog taps įžymybe. Alhazmi taip pat dalyvavo į Pentagoną nukreipto lėktuvo užgrobime.

3) Liepos mėnesį CŽV vadovas George‘as Tenetas pasakojo 9/11 komisijai, jog „sistema mirgėjo raudona šviesa“. FTB specialusis agentas Kennethas Williamsas prieš rugsėjo įvykius informavo Vašingtoną, jog „įtartinai daug stebimų asmenų mokosi pilotuoti lėktuvus Arizonos skraidymo mokykloje“.

4) Rugpjūtį prezidentas Bushas buvo įspėtas, jog „Bin Ladenas yra pasirengęs smogti JAV“.

5) Rugpjūčio gale Mineapolio FTB padalinys tardė Zacariasą Moussaoui, kuris sukėlė įtarimą skraidymo mokykloje klausinėdamas apie Niujorko skrydžių sistemą bei galimybes ore atidaryti lakūno kabinos duris. Spėjama, jog Moussaoui vaidmuo išpuolyje nebuvo patikėtas būtent dėl jo kvailumo ir nepatikimumo.

6) Tenetas, nors ir žinojo, jog „sistema mirksi raudona šviesa“, nesiėmė jokių veiksmų net ir gavęs informaciją apie Moussaoui.

7) Vienas Mineapolio agentų FTB būstinėje pareiškė, jog jis „siekia užkirsti kelią lėktuvo užgrobimui ir nukreipimui į Pasaulio prekybos centrą“.

Po išpuolio praėjus aštuoneriems metams, šie faktai skamba kaip baisūs kaltinimai. Žvalgyba nesugebėjo suvesti visos turimos informacijos į vieną vietą, kas būtų leidę atakas sustabdyti. Tiesa, tai per daug nestebina tų, kurie pažįsta Vašingtono biurokratijos kultūrą.

Tačiau šie faktai liudija ne tik žvalgybos nefunkcionalumą, bet ir teroristų kvailumą. Jie puikiai žinojo, jog tikimybė įgyvendinti planą yra labai nedidelė, o tai, kad jiems pasisekė, jokiu būdų neįrodo paties mėginimo racionalumo.

Kita vertus, žinodami, kokia bus sėkmės kaina, teroristai savo plano greičiausiai būtų atsisakę. JAV sunaikino al-Qaedos infrastruktūrą ir būstines olose; pašalino al-Qaedos „stogu“ laikomą Talibano režimą; sučiupo arba nužudė du trečdalius al-Qaedos lyderių; sunaikino apie 80 procentų visų al-Qaedos narių. Todėl galimybės, kad panašios atakos pasikartos ateityje – minimalios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius