Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rumunija Ankaros prašymu sulaikė turkų žurnalistą

Rumunija trečiadienį trumpam sulaikė vieną turkų žurnalistą, siejamą su Fethullah Gulenu – JAV gyvenančiu dvasininku, kurį Ankara laiko 2016-ųjų nesėkmingo valstybės perversmo sumanytoju, pranešė pareigūnai.
Antrankiai
Antrankiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip naujienų agentūrai AP sakė Bukarešto prokurorė Viviana Ciuca, reporteris Kamilas Demirkaya buvo sulaikytas išnagrinėjus Ankaros pateiktą ekstradicijos prašymą, kuriame teigiama, kad šis priklauso „nusikalstamai teroristinei grupuotei“.

Anot turkų laikraščio „Zaman“ rumuniškojo leidimo redakcijos, šio leidinio darbuotojas buvo areštuotas Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano „įsakymu“. K.Demirkaya vėliau stojo prieš teismą, buvo paleistas, kol bus priimta nutartis jo byloje.

Rumunijai, nuo sausio 1-osios perimsiančią pirmininkavimą Europos Sąjungai, ši byla yra itin kebli.

K.Demirkaya neigia mestus jam kaltinimus terorizmu ir tvirtina, kad Turkijoje ir užsienyje 11 metų dirbo mokytoju ir trejus – žurnalistu.

„Nepamenu, kad kada nors būčiau užmušęs musę ar skruzdėlę, – pareiškė jis televizijai „Digi24“. – Deja, esu kaltinamas terorizmu“.

Žurnalistas pridūrė, kad Rumunijos valdžia ėmėsi teisinių procedūrų Ankarai paprašius jį išduoti.

Laikraščio „Zaman“ redakcija Turkijoje uždaryta po nesėkmingo perversmo, anot Ankaros, organizuoto F.Guleno, nors šis neigia kaip nors prisidėjęs.

R.T.Erdoganą kritikuojantis „Zaman“ dabar yra leidžiamas Rumunijoje ir Bulgarijoje. Leidinio redakcija Rumunijoje pranešė, kad K.Demirkaya dvejus metus gyveno šioje šalyje su savo žmona ir sūnumi ir „rašydavo apie valdininkų piktnaudžiavimą Ankaroje“.

Cristianas Preda, nepriklausomas rumunų įstatymų leidėjas Europos Parlamente, paragino Rumunijos teisingumo ministrą nutraukti ekstradicijos procesą ir pabrėžė, kad jo šalis įsipareigojusi „neišduoti piliečių šalims, kuriose kyla grėsmė žmogaus teisėms“.

„Turkija yra viena tokių šalių“, – pareiškime pažymėjo C.Preda ir pridūrė, kad jeigu vyriausybė išduos žurnalistą „jį bus diskvalifikuota visoje Europos Sąjungoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius