Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rumunija gedi po Bukarešto klube kilusio gaisro, nusinešusio 27 gyvybes

Rumuniją šeštadienį apėmė gedulas, kai 27 žmonės žuvo, dar beveik 200 buvo sužeisti, įsiplieskus gaisrui Bukarešto požeminiame naktiniame klube.
Rumunija gedi gaisro aukų
Rumunija gedi gaisro aukų / „Scanpix“/AP nuotr.

Likę gyvi žmonės pasakojo apie patirtą siaubą, kai pirotechniniai užtaisai, naudoti per vienos sunkiojo metalo grupės koncertą Helovino išvakarėse, sukėlė gaisrą, išprovokavusį paniką minioje, žmonėms plūstelėjus prie išėjimų.

Vyriausybė paskelbė trijų dienų nacionalinį gedulą ir sušaukė krizių valdymo kabineto posėdį.

Iš beveik 200 sužeistųjų 146 žmonės hospitalizuoti dėl nudegimų, apsinuodijimo dūmais arba kitokių traumų. Ligoninių šaltiniai sakė, kad devynių žmonių būklė yra kritinė.

Liepsnos pliūptelėjo penktadienį apie 23 val. vietos (ir Lietuvos) laiku klube „Colectiv“, kur, anot incidento liudininkų, apie 400 jaunuolių buvo susirinkę į roko grupės „Goodbye to Gravity“ koncertą.

26 žmonės žuvo klube, vienas sužeistasis mirė ligoninėje, sakė vidaus reikalų sekretorius Raedas Arafatas po nacionalinio krizių komiteto posėdžio.

Pasak jo, iš beveik 200 sužeistųjų 146 žmonės hospitalizuoti dėl nudegimų, apsinuodijimo dūmais arba kitokių traumų. Ligoninių šaltiniai sakė, kad devynių žmonių būklė yra kritinė.

Grupės vokalistas ir boso gitaristas buvo tarp sunkiai nukentėjusiųjų, nurodė vietos žiniasklaida.

„Tai baisiausia tokio pobūdžio tragedija“ iš kada nors įvykusių Bukarešte, sakė R.Arafatas.

Prezidentas Klausas Iohannis sakė esantis „sukrėstas“ ir jaučiantis „didelį skausmą“.

„Labai liūdnas laikas mūsų šaliai“, – jis parašė savo „Facebook“ paskyroje, reikšdamas „solidarumą ir užuojautą“ aukų šeimoms.

Pražūtinga spūstis

Vietos žiniasklaida citavo nelaimės liudininkus, kurie pasakojo, apie kilusią sumaištį, kai per koncertą, kuriame grupė „Goodbye to Gravity“ pristatė savo naują albumą „Mantras of War“, įžiebtų pirotechninių užtaisų liepsnos apėmė vieną koloną ir dalį lubų.

Minioje kilo panika, salėje pasklidus tirštiems dūmams. Žmonės puolė bėgti iš pastato rūsyje įrengto klubo.

Fejerverkų ir užblokuotų išėjimų derinys jau ne kartą pasirodė esantis pragaištingas per gaisrus naktiniuose klubuose visame pasaulyje.

„Žmonės alpo – jie alpo dėl dūmų. Tvyrojo visiška sumaištis, žmonės trypė vienas kitą“, – liudininkas Victoras Ionescu sakė vietos televizijai „Antena 3“.

Kitas liudininkas, Alinas Panduru, sakė, kad liepsnos išplito „per 30 sekundžių“.

„Žmonės negalėjo išbėgti iš klubo, nes buvo atidarytas tik vienas išėjimas; iškart susidarė spūstis“, – jis pasakojo naujienų portalui „Hotnews“.

Keli kiti žiniasklaidos kanalai irgi nurodė, kad tuo metu, kai įsiplieskė gaisras, antrasis įėjimas buvo uždarytas.

Daugeliui nukentėjusiųjų, kurie pargriuvo ir buvo trypiami minios, sužalotos kojos, taip pat daug žmonių apsinuodijo dūmais, nurodė medicinos pareigūnai

Į nelaimės vietą buvo pasiųsta apie 500 ugniagesių, greitosios pagalbos darbuotojų ir policininkų.

Policija pradėjo incidento tyrimą. Šeštadienį paryčiais grupės pareigūnų niūriais veidais teberinko įrodymus prie to klubo.

Pareigūnai paskelbė specialius telefono numerius, kuriais žmonės gali skambinti, ieškodami po šio koncerto dingusių draugų ir artimųjų. Per socialinį tinklą „Facebook“ rumunai raginami tapti kraujo donorais.

Paaiškėjo, kad atpažinti aukas bus sunku, nes daugelis neturėjo tapatybės dokumentų. Sunkiojo roko pasaulio naujienų tinklalapis „Metalhead“ paskelbė žmonių, kurie jo „Facebook“ paskyroje pranešė esantys hospitalizuoti, sąrašą.

Fejerverkų ir užblokuotų išėjimų derinys jau ne kartą pasirodė esantis pragaištingas per gaisrus naktiniuose klubuose visame pasaulyje.

Viena didžiausių tokio pobūdžio tragedijų įvyko Rusijos mieste Permėje, kur 2009 metais per pirotechnikos užtaisų sukeltą gaisrą žuvo 156 vieno klubo lankytojai, dar 83 žmonės buvo sužeisti. Po tos nelaimės septyni žmonės buvo nuteisti kalėti iki devynerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius