Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rumunija švenčia nepriklausomybės šimtmetį, Vakarams nerimaujant dėl jos demokratijos

Rumunijoje tūkstančiai žmonių šeštadienį išėjo į gatves švęsti valstybės nepriklausomybės 100-ųjų metinių, nors Vakarai nerimauja dėl įstatymų viršenybės šioje šalyje.
Rumunijos vėliava
Rumunijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Valstybinėmis vėliavomis mojuojantys rumunai stebėjo didžiulius karinius paradus Bukarešte ir Alba Julijoje – Rumunijos pakartotinio suvienijimo 1918 metais simboliu tapusiame Transilvanijos regiono mieste. Nors spaudė -5 °C šaltukas, minios stebėjo, kaip pro Triumfo arką, pastatytą po Pirmojo pasaulinio karo, važiavo tankai ir kovos mašinos.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo penktadienį padėkojo NATO narei Rumunijai už indėlį į Juodosios jūros regiono saugumą ir dalyvavimą misijose Afganistane ir Irake.

Valstybės departamento išplatintame pareiškime sakoma, kad Vašingtonas palaiko Rumunijos „pastangas ginti demokratines vertybes ir teisinę valstybę... – ekonominio augimo ir klestėjimo pagrindus“.

JAV ir ES kritikuoja valdančiųjų socialdemokratų vykdomą teismų sistemos reformą, nes būgštaujama, kad ji gali pakirsti kovą su korupcija vyriausybėje.

Kai kurie rumunai planuoja paminėti šventę valgydami tradicinius balandėlius, o kiti ruošiasi šeštadienį vakare prisijungti prie antivyriausybinių protestų ir reikalauti, kad būtų atšaukta teismų pertvarka.

Rumunija 1916 metais stojo į Pirmąjį pasaulinį karą Antantės šalių pusėje, bet netrukus kapituliavo prieš Centrinių valstybių sąjungą. 1918 metais Rumunija vėl įsitraukė į šį karą, o jam pasibaigus šalies teritorija dvigubai padidėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius