Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rumunijoje dešimtys tūkstančių žmonių protestavo prieš amnestiją kaliniams

Rumunijos sostinėje ir kituose jos miestuose dešimtys tūkstančių žmonių sekmadienį protestavo prieš vyriausybės įsakus, numatančius amnestiją tūkstančiams kalinių. Kritikų vertinimu, toks žingsnis sutrukdytų kovai su korupcija šalyje.
Protestas Rumunijoje
Protestas Rumunijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Protestuotojai susirinko Bukarešto centre esančioje Universiteto aikštėje ir skandavo, kad valdančioji Socialdemokratų partija yra „raudonasis maras“. Vėliau jie nužygiavo Pergalės aikštės link, kur įsikūrusios vyriausybės institucijos.

Premjero Sorino Grindeanu vadovaujama socialdemokratų vyriausybė paskelbė du nepaprastuosius įsakus, kuriais nurodoma išlaisvinti kalinius, kad būtų galima atlaisvinti vietos perpildytuose kalėjimuose. Sekmadienį jis sakė, kad protestai buvo „politizuoti“, ir sukritikavo prezidentą Klausą Iohannisą, kuris prieš savaitę taip pat dalyvavo panašiame proteste.

Kritikų teigimu, toks pasiūlymas būtų naudingas valdančiosios partijos sąjungininkams, nuteistiems korupcijos bylose. Šiam vyriausybės planui nepritaria ir šalies vyriausiasis prokuroras.

Šis įsakas pirmiausiai paveiktų žmones, už nesmurtinius ir neseksualinius nusikaltimus nuteistus kalėti iki penkerių metų.

Nepriklausomai nuo kaltinimų, būtų perpus sutrumpintos įkalinimo bausmės asmenims, vyresniems nei 60 metų, nėščiosioms ir kaliniams, turintiems mažamečių vaikų.

Kaip nurodoma įsakų projekte, vyriausybė taip pat siekia dekriminalizuoti pareigūnų nusižengimus, jei jų padaryta finansinė žala yra mažesnė nei 200 000 lėjų (beveik 45 000 eurų).

Jei šie dekretai bus priimti, vyriausybės teigimu, į laisvę bus paleista apie 2 500 žmonių. Kalėjimų pareigūnai teigia, kad būtų į laisvę išeitų apie 3 700 žmonių.

Protestai taip pat buvo surengti vakariniame Klužo mieste Timišoaroje bei dar daugiau kaip dešimtyje Rumunijos miestų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius