-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rumunijoje pasitraukus paskirtajam premjerui, pagilėjo politinė krizė

Paskirtasis Rumunijos ministras pirmininkas Florinas Citu ketvirtadienį pasitraukė iš savo posto likus vos kelioms minutėms iki parlamentinio balsavimo dėl jo kabineto. Toks jo sprendimas pratęsė politinę krizę tokiu metu, kai šaliai gresia koronaviruso protrūkis.
Florinas Citu
Florinas Citu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Politinė aklavietė pagilėjo vasario 5 dieną, kai Nacionalinės liberalų partijos (PNL) lyderio Ludovico Orbano vadovaujama vyriausybė, išdirbusi vos tris mėnesius, neatlaikė balsavimo dėl pasitikėjimo.

Pagal Rumunijos konstituciją, prezidentas gali paleisti parlamentą ir paskelbti pirmalaikius rinkimus, jeigu jam per 60 dienų nepavyksta paskirti vyriausybės vadovo.

Prezidentas Klausas Iohannisas vėl pasirinko L.Orbaną ministro pirmininko vaidmeniui, tačiau šis pasitraukė prieš balsavimą labai susiskaldžiusiame Rumunijos parlamente, kuriame nė viena partija neturi daugumos, todėl joms labai svarbu kurti aljansus.

Kitas K.Iohanniso pasirinkimas buvo 47 metų F.Citu – PNL priklausantis senatorius ir finansų ministras. Šis pasirinkimas buvo daugelio įvertintas kaip dar vienas liberalų bandymas išprovokuoti naujus rinkimus dėl opozicijos pasipriešinimo jo kandidatūrai.

Pastangos sušaukti rinkimus yra K.Iohanniso palaikomų liberalų, turinčių aukštus populiarumo reitingus, didelė politinė ambicija, tačiau teismai sugriovė jų planus.

Praėjusį mėnesį Konstitucinis Teismas suabejojo sprendimu pakartotinai paskirti L.Orbaną, pabrėždamas, jog pateikiant bet kokią kandidatūrą turi būti siekiama suburti parlamentinę daugumą.

Pasak opozicinių socialdemokratų, toks teismo verdiktas rodo, kad K.Iohannisas iš tikrųjų mėgino išprovokuoti rinkimus, o ne suformuoti ministrų kabinetą.

Nors kritikai F.Citu paskyrimą daugiausia palaikė dar vienu politiniu žingsniu siekiant priversti šaukti rinkimus, panašu, jog dabar tikimybė, kad bus suformuota nauja vyriausybė, padidėjo dėl koronaviruso pandemijos.

„Kapitonas nepalieka mūšio fronto mūšio viduryje“, – sakė liberalų senatorius Florinas Romanas.

Prieš pasitraukiant F.Citu, socialdemokratų frakcijos lyderis parlamento žemuosiuose rūmuose Alfredas Simonisas pareiškė, kad opozicija gali išreikšti palaikymą vyriausybei.

„Mūsų partija yra linkusi remti šią vyriausybę tol, kol baigsis viruso sukelta krizė“, – paaiškino jis.

Šioje Rytų Europos šalyje iki šiol patvirtinti 48 susirgimo naujojo koronaviruso sukeliama liga COVID-19 atvejai. Rumunų valdžia jau uždarė mokyklas, uždraudė organizuoti renginius, skirtus daugiau nei 100 dalyvių, taip pat sugriežtino sienų kontrolę.

Pats F.Citu pažymėjo, kad jo atsistatydinimas „turi būti traktuojamas dabartiniame kontekste“, tačiau išsamiau savo pareiškimo nekomentavo.

K.Iohannisas dabar turi rengti konsultacijas su politinėmis partijomis ir paskirti kitą kandidatą, kuris privalo užsitikrinti daugumos palaikymą suskaldytame parlamente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius